
 
 

 
 

 

 
 

  
 

   
 

  
 

  
   

 
  

 

  
 
 

  
  

  

  
   

  
 

   
 

   
 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 4321.5-2940 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 94-006 
November18,1994 

Syllabus by the Commission: 

Division (H) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit a public official or 
employee who is required to file a financial disclosure statement under Section 102.02 of 
the Revised Code from receiving compensation for classroom teaching at institutions of 
higher education. 

* * * * * * 

You have asked whether the Ohio Ethics Laws and related statutes prohibit public 
officials or employees who are required by R.C. 102.02 (A) to file a financial disclosure 
statement with the Ohio Ethics Commission from receiving compensation as consideration for 
part-time teaching at institutions of higher education. You have asked the Ethics Commission to 
address this question in light of the amendment enacted by Am. Sub. H.B. 492 which prohibits a 
public official or employee who files a financial disclosure statement from receiving an 
honorarium. You have also asked the Commission to address the issue of public officials or 
employees contracting with an institution to teach part-time during hours that would require an 
alteration of their work schedule. 

You state that the individual public officials and employees who wish to teach at the 
educational institutions have no current or pending business relationships with the institutions. 
You state that these public officials and employees do not perform public duties which, in any 
way, involve the institutions, even though their public agency exercises responsibilities involving 
the institutions and has previously assigned these duties to other officials and employees. You 
also state that the public duties of these officials and employees do not include teaching. You 
further state that the officials and employees will teach on weekends and evening hours. 

As explained below, the Ohio Ethics Laws and related statutes do not prohibit public 
officials and employees who file financial disclosure statements from receiving compensation for 
engaging in classroom instruction at institutions of higher education under the circumstances 
described. Also, the Ethics Commission has held, in prior advisory opinions, that a public agency 
has the discretion to alter the schedule of a public official or employee in order to accommodate 
outside employment interests where there is no conflict of interest; however, the agency is under 
no obligation to make such accommodations. 

The issue whether the Ohio Ethics Laws and related statutes prohibit public officials or 
employees who are required to file a financial disclosure statement with the Ohio Ethics 



 
 

 
  

  
 

 

 
    

 

  
 

 
  

   
  

 

   
  

 
 

  

 
   

   
 

  
   

 
   

  

    
 

  
  

 
 

   
  

Advisory Opinion Number 94-006 
Page 2 

Commission from receiving compensation as consideration for teaching classes at institutions of 
higher education will be addressed first. 

No public official or employee . . . who is required to file a financial disclosure statement 
under section 102.02 of the Revised Code shall solicit or accept, and no person shall give to that 
public official or employee, an honorarium. 

The Ethics Commission first addressed the issue of a public official or employee 
receiving an "honorarium" in 1979, fifteen years prior to the enactment of Am. Sub. H.B. 492. In 
Advisory Opinion No. 79-006, the Commission responded to a situation in which a private 
corporation invited the division chief of a state department that regulated the corporation to give 
a speech and participate in a panel discussion at a seminar sponsored by the corporation. The 
corporation asked the division chief to participate because of his expertise in the field and 
offered him an honorarium. The division chief asked the Ethics Commission whether the Ohio 
Ethics Law and related statutes prohibited him from receiving the honorarium. 

In response to the division chief's question, the Ethics Commission held that R.C. 102.03 
(D) prohibits a public official or employee from receiving an honorarium for giving a speech or 
participating in a panel discussion as part of a seminar sponsored by a private party that is 
regulated by the public official's public agency. The Ethics Commission explained: 

[The] receipt of a fee, in the form of an honorarium, from a party "interested" in matters 
before the department or division with which the public official or employee serves, or 
"regulated" by the agency, may manifest a substantial and improper influence upon the 
official or employee with respect to his duties, since it could affect subsequent decisions 
by the official or employee in matters involving the donor of the honorarium. 

Therefore, prior to the enactment of Am. Sub. H.B. 492, the Ethics Law and related 
statutes would not have prohibited a public official or employee from receiving honoraria, or any 
other thing of value, from individuals or others beyond those prohibited parties who were doing 
or seeking to do business with, interested in matters before, or regulated by, the public agency of 
the public official or employee. Since 1979, the Ethics Law required that the Ethics Commission 
examine the source of a substantial thing of value in order to determine whether a public official 
or employee is prohibited from engaging in private outside employment or other compensated 
activity. See Ohio Ethics Commission Advisory Ops. No. 79-002, 84-009, 87-006, and 89-010. 

In examining the source of things of value provided to public officials and employees 
who furnished teaching services, the Ethics Commission has considered the relationship between 
the public official or employee and the entity for which he would perform teaching services. In 
Advisory Opinion No. 90-009, the Commission held that a member of the Real Estate Appraiser 
Board was prohibited from accepting compensation for providing teaching services for sponsors 
of courses that constituted the educational prerequisites for individuals to become state-certified 
real-estate appraisers, the continuing educational courses required to maintain that certification, 
or examination preparatory courses, unless he was able to withdraw from all matters that would 
directly affect the sponsor for which he provided teaching services. See also Advisory Ops. No. 
88-002 (addressing whether the deputy director of the Office of Budget and Management, who 
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serves as the President of the Controlling Board, may receive compensation for teaching at a 
state university) and 89-006 (addressing the issue of employees of the Department of Mental 
Health receiving compensation for teaching at institutions that receive grants from ODMH). 

However, due to the enactment of Am. Sub. H.B. 492, R.C. 102.03 (H) prohibits a public 
official or employee who files a financial disclosure statement from receiving honoraria from 
any source, regardless of the lack of any actual or potential contractual or regulatory connection 
between the donor and the public official's or employee's agency. 

[A]ny payment made in consideration for any speech given, article published, or 
attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or 
similar gathering. 

In order to address your question, it is necessary to examine the word "speech" in the 
context of the phrase "any speech given" in R.C. 102.03 (H), which was amended by Am. Sub. 
H.B. 492. The Ethics Commission, in interpreting statutes containing words that are not 
statutorily defined, has consistently followed the rule of statutory construction that words used in 
a statute must be construed according to rules of grammar and common usage. See R.C. 1.42. 
See also Advisory Ops. No. 75-006 and 87-002. Webster's New World Dictionary, Second 
College Edition, (1976) at 1368, defines the word "speech" as "a talk or address given to an 
audience." Therefore, while it may be apparent that R.C. 102.03 (H) prohibits a public official or 
employee from receiving consideration for "a talk or address given to an audience," the issue 
remains whether the receipt of compensation for part-time teaching at an institution of higher 
education is an honorarium since teaching will generally involve speaking. 

In Advisory Opinion No. 75-015, which addressed the issue of a faculty member of a 
state institution receiving compensation from a state agency, the Ethics Commission recognized 
that "education is the principal function of both university and teacher." Education is defined in 
Webster's New World Dictionary, Second College Edition, (1976) at 444, as "the process of 
training and developing the knowledge, mind, character, etc., esp. by formal schooling." It is 
interesting that this definition of education stresses formal schooling. 

It is apparent that teaching at institutions of higher education may include, but not be 
limited to, talks or addresses presented to an audience. However, teaching at institutions of 
higher education will generally embrace a free exchange of ideas between teacher and student 
that will extend beyond the mere giving of a talk or address. Also, a teacher at an institution of 
higher education may engage in activity that does not include giving a talk or address, such as 
preparing and conducting examinations, reviewing assigned exercises, and evaluating a student's 
performance. 

In recently addressing this issue, the Board of Commissioners on Grievances and 
Discipline of the Supreme Court in Opinion Number 94-12, held that R.C. 102.03 (H) did not 
prohibit a judge from accepting compensation for teaching at colleges and universities on topics 
related to the law, the legal system, or the administration of justice. See R.C. 102.01 (F)(2) (the 
Board of Commissioners on Grievances and Discipline of the Supreme Court is the appropriate 
advisory authority for judges and judicial employees on questions regarding the Ethics Law and 
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related statutes). The Board of Commissioners on Grievances and Discipline of the Supreme 
Court held: 

[T]eaching and speaking are not necessarily identical activities. In fact, the words "teach" 
and "speak" are not synonyms. To teach is to impart knowledge and skill. To speak is to 
engage in spoken exchange. See e.g., Roget's II The New Thesaurus 878, 939 (1980). 

Teaching at a state or private university or college is an activity intended to impart 
knowledge and skill. The courses taught are part of a planned educational process. Academic 
goals are defined. Academic credit is offered and must be earned. Students enroll in the courses 
to earn credit and reach academic goals. Instructors must be qualified to teach the subject matter 
presented. Instructors perform various duties such as planning lessons, giving lectures, guiding 
discussions, administering tests, performing evaluations, and remaining available for 
consultation if needed beyond the classroom hours. In contrast, a speaking activity is 
characteristically a singular or isolated event, not part of a planned educational process. 
Academic credit is not offered or earned. Students are not enrolled in order to earn credit and 
reach goals. A speaker's duties are usually limited to preparation and delivery of the speech. 

Generally, this Commission agrees with the Board of Commissioners on Grievances and 
Discipline in its description of what may constitute teaching. However, there is a need to further 
delineate the difference between speaking and teaching. 

There may be instances where teaching will consist of a singular or isolated event. In 
such a circumstance, the teaching will be akin to giving "a talk or address . . . to an audience" 
despite the fact that the teaching is part of a planned educational process where academic credit 
is offered and earned. For example, state law requires individuals engaged in certain occupations 
to complete continuing education in order to maintain a license to practice. It is apparent that 
programs that provide continuing education are part of a planned educational process for which 
those attending receive credit. 

However, a person who gives a presentation at a continuing educational seminar or 
conference of relatively short duration would not be involved in activities between teacher and 
student which extend beyond the presentation; rather, the presentation is a singular or isolated 
event. A person who engages in this type of activity makes "a talk or address given to an 
audience," which would fall within the definition of "honorarium" as defined by R.C. 102.01 
(H). Therefore, R.C. 102.03 (H) prohibits a public official or employee who is required to file a 
financial disclosure statement from receiving compensation for this type of activity. 

It is obvious that by holding otherwise, R.C. 102.03 (H) could be easily circumvented and 
there would exist an opportunity for public officials or employees to accept a fee for giving a 
speech or attending a public or private conference by simply describing their activity as teaching. 
On the other hand, an interpretation of R.C. 102.01 (H), which holds that honorarium includes 
any compensation offered for engaging in any activity that involves speaking would preclude a 
public official or employee from engaging in almost any outside private employment. For 
example, such an interpretation would preclude attorneys who serve on state boards and 
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commissions, and attorneys who are employed by state agencies, from representing clients by 
appearing before public agencies other than their own and the courts.  

This Commission is not convinced that the legislative intent of R.C. 102.01 (H) is to bar 
all outside private employment that involves speaking. An interpretation that R.C. 102.03 (H) 
bars all outside employment that involves speaking would render other provisions of the Ethics 
Law unnecessary. See R.C. 102.03 (A) and 102.04 (A) and (C) (restricting officials and 
employees from representing clients or personally rendering services under certain 
circumstances). See also R.C. 1.49 (in interpreting a statute, the consequences of a particular 
construction may be considered) and Dougherty v. Torrence, 2 Ohio St. 3d 69 (1982) (in 
interpreting a statute, reference is made to the fact that if the legislature intended a particular 
meaning, it could easily have found apt words or phrases to express that meaning, especially 
where it has used such words or phrases in another connection). 

You have also asked the Commission to address the issue of public officials or employees 
contracting with an institution to teach part-time during hours that would require an alteration of 
their work schedule. 

In Advisory Opinion No. 89-010, the Ethics Commission addressed whether a state 
agency could accommodate an employee who engaged in private outside employment by 
excusing or reassigning him in order to avoid a conflict of interest under the Ethics Law and 
related statutes. The Ethics Commission held that it is within the discretion of the public agency 
to determine whether such accommodation is possible or desirable and if the agency determines 
that it is unable, or does not desire to make special arrangements for its officials or employees, 
"it is under no obligation to do so." Advisory Op. No. 89-010. 

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport 
to interpret other laws or rules. 

Therefore, it is opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
Division (H) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit a public official or 
employee who is required to file a financial disclosure statement under Section 102.02 of the 
Revised Code from receiving compensation for classroom teaching at institutions of higher 
education. 


