
 
 

 
 

 

  
  

     
 

  
 

  

   
  

 
   
   

  
 

   
     

 

  
 
 

 
  

  

  

 
  

  

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 4321.5-2940 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number-89-015 
December 14, 1989 

Syllabus by the Commission: 

(1) The Ohio Ethics Law and related statutes do not prohibit two or more members of the 
same law firm or other business associates from simultaneously serving as public 
officials within the same political subdivision; however, the Ethics Law and related 
statutes restrict the conduct of public officials with respect to business associates; 

(2) Section 102.03 of the Revised Code prohibits an individual from serving as a city law 
director where the law firm of which he is a member represents clients in adversarial 
actions against the city. 

* * * * * * 

You have asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit two members 
of the same law firm from simultaneously serving as public officials in the same city. You have 
also asked whether the Ethics Law prohibits the law firm of the city law director from 
representing clients in adversarial actions against the city, in matters such as zoning changes or 
appeals, and civil service cases. 

You have stated that the city law director and a member of the civil service commission 
are members of the same law firm. Members of this law firm, which also include members of the 
public officials' families, have represented clients before the city planning commission with 
regard to challenges or requests for changes in the zoning or planning of the city, as well as 
before other city boards and commissions. 

There is no provision in the Ethics Law and related statutes which prohibits members of 
the same law firm or other business associates from simultaneously serving as public officials 
within the same political subdivision. There are, however, provisions which limit or restrict the 
conduct of public officials with respect to persons with whom they have an outside relationship 
which may be pertinent in a situation such as you have described. 

For example, Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code provides: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 

(1) Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure authorization of 
any public contract in which he, a member of his family, or any of his business associates 
has an interest. 
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R.C. 2921.01(A) defines "public official" for purposes of R.C. 2921.42 to include any 
elected or appointed officer, employee, or agent of any political subdivision of the state. 
Therefore, city officers and employees, including a city law director and a city civil service 
commission member, are subject to the prohibitions of that section. See Ohio Ethics Commission 
Advisory Opinions No. 75-035 and 85-011. 

Division (E) of Section 2921.42 defines a "public contract" for purposes of that section to 
include the "purchase or acquisition or a contract for the purchase or acquisition of property or 
services by or for the use of" any political subdivision. An employment relationship between a 
political subdivision and an employee is a "public contract" under R.C. 2921.42, since the 
political subdivision is purchasing or acquiring the services of the employee. See Advisory 
Opinions No. 85-003 and 85-015. See. also Advisory Opinions No. 78-001 and 83-002 
(concluding that a contract to provide legal services to a municipality is a "public contract" under 
R.C. 2921.42). Therefore, R.C. 2921.42(A)(1) would prohibit a city officer or employee from 
authorizing, or otherwise using the authority or influence of his office to secure approval of, the 
employment of any of his business associates by the city. 

The partners and associates in the law firm with which the city official is associated are 
his "business associates" for purposes of R.C. 2921.42. In Advisory Opinion No. 85-004, the 
Ethics Commission indicated that business associates are persons who are joined together in a 
relationship for business purposes, and that the term would include partners and fellow workers. 
In Advisory Opinion No. 86-002, the Commission stated that business associates act together to 
pursue a common business purpose or enterprise. The opinion noted that an employer is the 
business associate of an employee, that a firm is a business associate of an agent or 
representative, and that law partners are business associates. Advisory Opinion No. 83-002 held 
that persons who are affiliated in a legal association and share expenses are business associates, 
and in Advisory Opinion No. 83-003, the Commission held that an attorney affiliated with a 
public official in a legal professional corporation is the officials business associate. 

The partners and associates in a law firm are joined together in a common business 
purpose or enterprise. It is apparent from the foregoing that a partner or an associate in a law 
firm is the "business associate" of the firm and its partners, who act as his business partners 
and/or employers, as well as the "business associate" of the firm's other associates, his fellow 
employees. Therefore, the city law director or civil service commission member is prohibited 
from authorizing, or otherwise using his official authority or influence to secure approval of, the 
employment of the partners or associates in his private law firm by the city. R.C. 2921.42(A)(1) 
would prohibit a city official from participating with respect to any aspect of his business 
associate's city compensation or other terms and conditions of the business associate's city 
employment. See generally Advisory Opinion No. 82-003. See also Advisory Opinion No. 88-
004 (R.C. l02.-03(D), which prohibits a public official or employee from using his authority or 
influence to secure anything of value that is of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties, generally prohibits a public official from 
participating in any matter affecting the interests of his business associate). 

It should be noted that Division (A)(4) of Section 2921.42 prohibits a public official from 
having an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for the use of 
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the political subdivision with which he is connected. The civil service commission member is, 
therefore, prohibited by R.C. 2921.42 from receiving a share of the compensation earned by the 
member of his law firm in his capacity as law director regardless of the financial agreement 
established by the law firm. See Advisory Opinion No. 83-002. Similarly, the city law director 
would be prohibited from receiving a share of the compensation received by the member of his 
law firm in his capacity as civil service commission member. R.C. 2921.42 would also prohibit 
the law firm from contracting with the city where partners of the law firm serve as city officials, 
and would prohibit the city officials from authorizing, or using the authority or influence of their 
official positions to secure a contract for services between their law firm and the city. See 
Advisory Opinion No. 86-004. 

Your second question is whether the private law firm of the city law director is prohibited 
from representing clients in adversarial actions against the city. 

Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code read as follows: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or 
influence of his office or employment to secure anything of value or the promise or offer 
of anything of value that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon him with respect to his duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value that is of such 
a character as to manifest a substantial and improper influence upon him with respect to 
his duties. 

The term "public official or employee" is defined to include any person who is elected or 
appointed to an office or is an employee of a municipality. Therefore, a city director of law is 
subject to the prohibitions of R.C. 102.03(D) and (E). The term "anything of value" is defined for 
purposes of R.C. 102.03 in R.C. 1.03 to include money, and every other thing of value. See R.C. 
102.01(G). Client fees fall within the definition of "anything of value" for purposes of R.C. 
102.03. See Advisory Opinion No. 86-004. 

In order to address your question under R.C. 102.03, it is first necessary to examine the 
official duties of a city law director. A city law director is generally elected to office, see R.C. 
733.49, and "shall serve the several directors and officers provided in Title VII of the Revised 
Code as legal counsel and attorney." See R.C. 733.51. R.C. 733.53 directs that "the law director, 
when so required by the legislative authority of the city, shall prosecute or defend on behalf of 
the city, all complaints, suits, and controversies in which the city is a party, and other suits, 
matters, and controversies as he is directed to prosecute. See also R.C. 733.54 (the law director 
must provide legal opinions to city officials). 

In Advisory Opinion No. 88-004, the Commission held that a public official or employee 
is prohibited by R.C. 102.03(D) from participating in matters which would provide such a 
definite and particular benefit for the public official that his private interest could impair his 
independence of judgment or unbiased discretion in making his official decisions or fulfilling his 
public responsibilities. As stated in Advisory Opinion No. 88-004, "R.C. 102.03(D) clearly 
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prohibits [a city official] from participating in matters that would affect his personal pecuniary 
interest." 

If the city law director is a partner in the law firm which represents clients against the city 
and is entitled to a share of the clients' fees in those matters against the city, then those matters 
against the city would affect the law director's personal, pecuniary interest. It is clear that the 
clients' fees paid to the law director's law firm for representation in matters against the city 
would be of such character as to manifest a substantial and improper influence on the law 
director with respect to his duty to serve as legal counsel and attorney for city officials and to 
prosecute and defend all complaints, suits, and controversies in which the city is a party. The law 
director would have a definite, pecuniary interest in seeing that the law firm won the case against 
the city. Such an interest obviously works to the detriment of the city's interests, and impairs the 
objectivity and independence of judgment of the law director with regard to his duties as law 
director. 

R.C. 102.03(D) would, therefore, prohibit the law director from participating in an action 
against the city in which a member of his law firm represented the party opposing the city, and 
where he would receive a distributive share of the client's fee in such action. 

Applying the above analysis to the prohibitions of Division (E) of Section 102.03, it is 
must be concluded that the city law director would be prohibited from accepting clients' fees paid 
for representation in matters pending against the city, since they would be of a substantial and 
improper character with respect to the law director's duties. See generally Advisory Opinion No. 
88-002. The issue is thus raised whether the law director would be prohibited from participating 
in matters against the city where he does not receive a distributive share of the client's fees due to 
the prohibition of R.C. 102.03(E), or where he is an associate in the law firm and not entitled to a 
share of clients, fees. 

The Commission has held in Advisory Opinion No. 88-004, that R.C. 102.03(D) 
prohibits a public official from using his official authority or influence with regard to any matter 
that would provide a definite and particular benefit or detriment to the interests of his business 
associate, unless the official can demonstrate that, under the circumstances, his independence of 
judgment in making official decisions could not be impaired by his business associate's interests. 
In Advisory Opinion No. 88-005, it was held that the private employer of a public official or 
employee may be considered to be his business associate, so that the public official or employee 
would be prohibited from participating in matters affecting the interests of his private employer. 
See also Advisory Opinion No. 80-003. It must be concluded that, generally, the relationship 
between an official and his law firm is such that the interests of the law firm could impair the 
objectivity of the public official, regardless of whether the official is a partner or employee of the 
firm. This must certainly be the case where a law director is opposing his own law firm in an 
adversarial proceeding. The loyalties of the law director to the city, his client and employer, and 
the law firm in which he has an ownership interest and/or by which he is employed are clearly 
strong in nature and are certainly in conflict where the city and the law firm stand on opposing 
sides in litigation or other adversarial proceedings. 
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R.C. 102.03(D) would, therefore, prohibit the law director from participating in any 
manner in a case or proceeding where his law firm is representing a client against the city, 
regardless of whether he received a distributive share of the client's fee in such matter. In effect, 
this would preclude the law director's firm from representing clients in matters against the city. 
Cf. Code of Professional Responsibility DR 5-105 (D) (if a lawyer is required to decline 
employment or to withdraw from employment on the basis that his independent professional 
judgment on behalf of a client would be adversely affected by the proffered employment, no 
partner or associate of his or his firm may accept or continue such employment.) Although a city 
may employ assistant law directors, they serve under the authority and supervision of the law 
director. As noted above, a city law director is generally elected to office and is required by law 
to serve as the city's legal advisory and attorney in matters in which the city is a party. There is 
no one to whom an assistant law director could report, other than the law director, with respect to 
the legal aspects of the progress or decisions to be made regarding a case against the city. It 
would be impossible for the law director to abstain from any case in which the city is a party, 
even though one of his subordinates may handle the daily details of the case. See general 
Advisory Opinions No. 85-002 and 89-006. Furthermore, the law director is generally 
empowered to employ, dismiss, and set the compensation for assistant law directors. It would be 
an untenable position for the assistant law director to objectively fulfill his duties in a case where 
his employer's law firm served as opposing counsel. Therefore, the law firm of the law director is 
precluded from representing clients in matters against the city. 

Your questions also raise issues concerning the professional conduct of attorneys under 
the Code of Professional Responsibility. These issues are not within the jurisdiction of the Ethics 
Commission, but should be referred to the Board of Commissioners on Grievances and 
Discipline of the Ohio Supreme Court. See, e.g., DR5-105, 8-101, 9-101(B).  

This advisory opinion is based on the facts presented, and is rendered only with regard to 
questions arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code. 
Therefore, it is the opinion of the Ethics Commission, and you are so advised, that: (1) The Ohio 
Ethics Law and related statutes do not prohibit two or more members of the same law firm or 
other business associates from simultaneously serving as public officials within the same 
political subdivision; however, the Ethics Law and related statutes restrict the conduct of public 
officials with respect to business associates; and (2) Section 102.03 of the Revised Code 
prohibits an individual from serving as a city law director where the law firm of which he is a 
member represents clients in adversarial actions against the city. 


