
 
 

 
 

 

  
  

   

     

   
 

   

  
   

  
 

   
  

   
  

 
  
   

   
  

 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATL AS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 210 
COLUMBUS. OHIO 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 85-006 
June 20, 1985 

Syllabus by the Commission: 

The Ohio Ethics Law and related statutes do not, per se, prohibit a realtor from serving on 
a city planning commission, but condition his conduct while serving. 

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit a realtor from 
serving on a city planning commission.  

You stated, by way of history, that a city recently appointed a realtor as a member of the 
city planning commission. You stated further that a citizen has objected to the appointment on 
the grounds that a realtor has a professional interest in residential development that would 
conflict with his duties on the planning commission. You asked whether a realtor, by reason of 
his occupation, is prohibited from serving. 

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code, the "conflict of interest" prohibition 
of the Ohio Ethics Law, provides: 

No public official or employee shall use or attempt to use his official position to secure 
anything of value for himself that would not ordinarily accrue to him in the performance 
of his official duties, which thing is of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties.  

A member of a city planning commission is a "public official or employee" as defined in 
Division (B) of Section 102.01 of the Revised Code. Section 1.03 of the Revised Code defines 
"anything of value" to include money, goods, promissory notes, personal and real property, 
promises of future employment, and other things of value. Thus, the issue is whether a realtor 
who serves on a city planning commission would secure anything of value for himself that would 
not ordinarily accrue to him in the performance of his official duties, and that would have a 
substantial and improper influence upon him with respect to those duties. 

Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 79-008 concluded that Division (D) of 
Section 102.03 of the Revised Code prohibits a city council member from voting on a zoning 
change affecting real property owned by his wife. In that case, the public official was prohibited 
from voting or otherwise using his official position to secure a particular zoning change or 
variance, since he would derive a definite, pecuniary benefit by his official action, and the 
benefit was of such character as to have substantial and improper influence upon him with 
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respect to the performance of his official duties. Similarly, Advisory Opinion No. 79-003 held 
that Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a member of a township 
zoning commission from voting to approve a zoning change or variance for property in which he 
has a commission interest as a real estate agent. In that opinion, the real estate agent was not 
prohibited from serving; he merely was prohibited from taking part in the particular decision in 
which he had a personal, pecuniary interest. 

In general, the Commission has not ruled that an individuals private employment would, 
per se, prohibit him from holding a particular office or employment, absent additional facts 
indicating an actual conflict of interest (See: Advisory Opinion No. 84-012). Usually, the Ohio 
Ethics Law and related statutes merely prohibit a person from engaging in conflicts of interest 
while serving. Although there may be some public offices that are inherently incompatible with 
certain types of private employment (See: Advisory Opinion No. 84-009), the instant case does 
not present such a situation. Although a realtor may have a general economic interest in 
residential development, it is not clear that every issue before a city planning commission would 
implicate his personal, pecuniary interest. Indeed, it would be necessary to demonstrate that such 
an inherent conflict of interest exists before excluding a duly elected or appointed official from 
serving in his office. Thus, Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code does not, per se, 
prohibit a realtor from serving on a city planning commission. 

However, Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code would condition the 
realtor's conduct while serving. A city planning commission would consider many issues that 
may have a particular financial or economic impact on certain real estate interests. Thus, a realtor 
serving on a city planning commission, as well as every other member of the commission, should 
review each issue to determine whether he, his firm, or his immediate family has a private, 
pecuniary interest that may conflict with his public duty. If a certain decision would result in the 
realtor securing a definite, pecuniary benefit that would not ordinarily accrue to him in the 
performance of his official duties, and that would be of such character as to manifest a 
substantial and improper influence on him with respect to those duties, he must refrain from 
participating in discussions or voting on the issue. 

Of course, the application of the prohibition is dependent upon the facts and 
circumstances of the particular case. Not all "conflicts of interest" are prohibited by Division (D) 
of Section 102.03 of the Revised Code, but only those in which a public official has a dual 
interest that would impair his independence of judgment in making decisions. For example, 
many general issues before local governmental bodies would provide a uniform benefit to all 
citizens in a jurisdiction, including the public officials making the decision. This would include 
general legislation on such matters as taxes, police and fire protection, schools, zoning, sewer 
and water services, and parks. In most cases, the benefits derived by the public officials in 
common with their constituents would ordinarily accrue to them in the performance of their 
official duties, and would not be of such character as to manifest a substantial and improper 
influence on them. Furthermore, it is not sufficient merely to identify some indirect or indefinite 
benefit that a public official may accrue from the performance of an official act. A public official 
should not be precluded from participating in such decisions that he was duly elected or 
appointed to make, unless he would secure a particular benefit for himself that creates a conflict 
of interest. 
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Other provisions of Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code also would 
condition a realtor's conduct while serving on a city planning commission. For example, Division 
(A) of Section 102.03 of the Revised Code would prohibit him from representing his employer or 
a private client before the city planning commission or any other city agency on any matter in 
which he has personally participated as a public official. Division (B) of Section 102.03 of the 
Revised Code would prohibit him from misusing confidential information. Division (C) of 
Section 102.04 of the Revised Code would prohibit him from receiving compensation from his 
employer or a private client for personal services rendered in a case, proceeding, application, or 
other matter before any agency of the city, excluding the courts. Division (A)(1) of Section 
2921.42 of the Revised Code would prohibit him from participating in discussions, voting, or 
otherwise using the authority or influence of his office to secure approval of a public contract in 
which he, a family member, or a business associate has an interest. Finally, Division (A)(4) of 
Section 2921.42 of the Revised Code would prohibit him from having any interest in a public 
contract with the city with which he is connected. 

The conclusions of this opinion are based on the facts presented, and are limited to 
questions arising under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that 
the Ohio Ethics Law and related statutes do not, per se, prohibit a realtor from serving as a 
member of a city planning commission, but condition his conduct while serving. 


