
 
 

 

 

  
   

   
  

  

   
  

  

   
    

  
  

 
  
   

  
   

 
 
   

 
   

  
 

  
   

  

 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATL AS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 210 
COLUMBUS. OHIO 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion No. 84-011 
October 11, 1984 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a city employee 
from receiving a federally funded housing rehabilitation grant or loan from the city, 
unless all the criteria for the exemption of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised 
Code are met. 

(2) The criteria for the exemption of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code 
are strictly applied; the requirement of paragraph (C)(2) that the services that are the 
subject of the contract be "unobtainable elsewhere for the same or lower cost" must be 
demonstrated by some objective standard, based on the facts and circumstances of the 
particular case. 

* * * * * * 

You asked: (1) whether Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits 
a city employee from receiving a federally funded grant or loan for housing rehabilitation from 
the city department of community development; and (2) if so, whether the exemption of Division 
(C) of Section 2921.42 of the Revised Code may be applicable to such a transaction. 

You stated, by way of history, that the person in question is an hourly employee of the 
city street department. He seeks a grant or loan to rehabilitate his personal residence as part of a 
housing rehabilitation project funded through the city department of development by the federal 
Department of Housing and Urban Development under its Community Development Block 
Grant Program. Procedurally, the city identifies a target area, and then embarks on a program of 
systematic code enforcement, citing homeowners for code violations and advising them of the 
availability of the federal funds for repair and rehabilitation. The application process is based 
upon a variety of factors, including the geographic location of the housing and the financial need 
of the applicant. You stated further that the individual in question has no involvement with the 
selection of grantees or distribution of grants by the city and meets all of the criteria for the 
program, including financial need, except that he is employed by the city. Finally, you stated that 
all of the homes in the target area that qualify, except the home of the city employee in question, 
have been rehabilitated, and funds are still available. The funds will lapse if not used for housing 
rehabilitation in the target area within a specified period of time. 

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code provides: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 
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. . . . 

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for the 
use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality with which he 
is connected. 

In Advisory Opinion No. 83-005, the Commission held that Division (A)(4) of Section 
2921.42 of the Revised Code prohibits a city employee from receiving a federally funded loan or 
grant from a city department of community development. In that opinion, the Commission 
determined that a city employee is a "public official" as defined in Division (A) of Section 
2921.01 of the Revised Code, and a loan or grant from the city is a "public contract" as defined 
in Division (E)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code because housing rehabilitation and 
community development services are being purchased or acquired "by or for the use of" the city. 
In the instant case, the city employee is a "public official," and would have a definite, direct, 
pecuniary interest in a public contract for the rehabilitation of his property (See: Ohio Ethics 
Commission Advisory Opinion No. 78-005). Thus, the city employee is prohibited from 
receiving a loan or grant from the city department of community development unless the criteria 
for the exemption of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code are applicable. 

Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code provides: 

This section does not apply to a public contract in which a public servant, member of his 
family, or one of his business associates has an interest, when all of the following apply: 

(1) The subject of the public contract is necessary supplies or services for the political 
subdivision or governmental agency or instrumentality involved; 

(2) The supplies or services are unobtainable elsewhere for the same or lower cost, or are 
being furnished to the political subdivision or governmental agency or instrumentality as 
part of a continuing course of dealing established prior to the public servant's becoming 
associated with the political subdivision or governmental agency or instrumentality 
involved; 

(3) The treatment accorded the political subdivision or governmental agency or 
instrumentality is either preferential to or the same as that accorded other customers or 
clients in similar transactions; 

(4) The entire transaction is conducted at arm's length, with full knowledge by the 
political subdivision or governmental agency or instrumentality involved, of the interest 
of the public servant, member of his family, or business associate, and the public servant 
takes no part in the deliberations or decision of the political subdivision or governmental 
agency or instrumentality with respect to the public contract. 

In Advisory Opinion No. 83-004, the Commission, in discussing the requirements of 
Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code, stated that: 
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These criteria are strictly applied, and the burden is on the public official claiming the 
exemption to demonstrate compliance. It is particularly important that the requirement that the 
goods or services are "unobtainable elsewhere for the same or lower cost" be demonstrated by 
some objective standard. 

While the exemption is most readily applied to direct purchases of goods or services, the 
same principles are applicable to other public contracts, such as the rehabilitation grants or loans 
in the instant case. However, the application of the exemption must be consistent with the 
principle underlying Section 2921.42 of the Revised Code that a public official should not have 
an interest in a public contract with the governmental entity with which he serves unless the 
contract is the best or only alternative available to the governmental entity. 

In the instant case, the city employee is a "public servant," as defined in Division (B)(1) 
of Section 2921.01 of the Revised Code, for purposes of Division (C) of Section 2921.42 of the 
Revised Code. The first and third criteria for the exemption of Division (C) of Section 2921.42 
of the Revised Code are satisfied, since the subject of the contract, housing rehabilitation in the 
target area, is necessary to the city, and the city employee has no other customers or clients in 
similar transactions. With respect to the fourth criterion, the transaction will be conducted at 
arm's length, since the city employee is not in a decision-making capacity with the city or 
employed by the city department of community development, which issues the loans and grants. 
In addition, it must be demonstrated that the procedures for the designation of the target area, 
notice to prospective applicants, and the selection of qualified applicants are fair and objective, 
and that no preference is given to city employees. Finally, the city must have full knowledge of 
the interest of the public servant. 

The question that remains is whether the services that are the subject of the contract, the 
rehabilitation of property in the target area, are unobtainable elsewhere for the same or lower 
cost. The criterion that the goods or services be "unobtainable elsewhere for the same or lower 
cost" requires that a public official or employee be at a disadvantage when attempting to do 
business with his governmental entity, and that an equally qualified applicant who is not a city 
employee must receive preference. Thus, it is only when all qualified persons who are not city 
employees have received grants or loans and funds are still available that the rehabilitation of the 
city employee's property is "unobtainable elsewhere for the same or lower cost." 

In the instant case: (1) there are sufficient funds available; (2) all of the qualified 
applicants in the target area have received grants or loans, except the city employee in question; 
and (3) the funds will lapse if not used in the target area within a specified period of time. In 
addition, the city employee meets the criteria for the grant, including financial need, and will be 
unable to rehabilitate the property without the grant. Thus, the city will be unable to achieve the 
object of the housing rehabilitation project, rehabilitation of all qualified homes in the target 
area, unless the home of the city employee is rehabilitated. Therefore, we conclude that the 
services that are the subject of the contract, the rehabilitation of property in the target area, are 
unobtainable elsewhere for the same or lower cost, and the exemption of Division (C) of Section 
2921.42 of the Revised Code is applicable. 
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The Commission wishes to emphasize that this narrow exemption is strictly applied, and 
the burden is upon the public official or employee seeking the grant or loan to demonstrate to the 
Commission and the city that the exemption is applicable. 

The conclusions of this opinion are based on the facts presented, and are rendered only 
with regard to questions arising under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a city employee from 
receiving a federally funded housing rehabilitation grant or loan from the city, unless all the 
criteria for the exemption of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code are met; and 
(2) the criteria for the exemption of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code are 
strictly applied; the requirement of paragraph (C)(2) that the services that are the subject of the 
contract be "unobtainable elsewhere for the same or lower cost" must be demonstrated by some 
objective standard, based on the facts and circumstances of the particular case. 


