
 
 

 

 

 
   

   

  
 

 
    

 

    
 

  
  

    
 

  
 

 

  

  

 
  

  

  
  

 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATL AS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 210 
COLUMBUS. OHIO 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion No. 83-010 
December 1, 1983 

Syllabus by the Commission: 

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a city council 
member from serving on the board of a non-profit research and community development 
corporation that contracts with the city, provided the council member serves on the board 
in his official capacity as directed by council. 

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes, particularly Section 2921.42 
of the Revised Code, would prohibit a city council member from serving on the board of a non-
profit research and community development corporation, that was created to promote business 
development in the community and that sells goods or services to the city, if the council member 
serves on the board in his official capacity. 

You stated, by way of history, that members of city council are frequently asked to serve 
on the boards of community organizations, such as charitable, cultural, educational, historical, 
humanitarian, research, and related organizations. Specifically, a member of city council has 
been asked to serve on the board of a non-profit corporation created to provide research and data 
to promote, encourage, assist in the development of business and industry in the metropolitan 
area in which the city is located. The non-profit corporation will be created with funds provided 
by the city, the city chamber of commerce, and a state university located in the city; it is 
contemplated that there will be a contractual relationship among the various parties. The board 
will consist of seven members, including community business and civic leaders, representatives 
of the Chamber of Commerce and the university, and a representative of the city designated by 
council to serve in his official capacity. 

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code provides, in pertinent part: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 

(1) Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure authorization of 
any public contract in which he, a member of his family, or any of his business associates 
has an interest;  . . . 

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for the 
use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality with which he 
is connected. 
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A member of city council is a "public official" as that term is defined in Division (A) of 
Section 2921.01 of the Revised Code, and the arrangement in question is a "public contract" as 
defined in Division (E) of Section 2921.42 of the Revised Code.  

In Advisory Opinion No. 81-008, the Commission held that Division (A)(4) of Section 
2921.42 of the Revised Code prohibits a city council member from serving on the board of a 
non-profit corporation that contracts to sell goods or services to the city. In holding that a board 
member of a non-profit corporation has an "interest" in the contracts between the non-profit 
corporation and the city, the Commission recognized that certain non-profit corporations 
compete in the market-place. The Commission observed that this dual interest creates a situation 
"in which there is a risk that private considerations may detract from serving the public interest." 
The Commission also pointed out that the exemption of Division (C) of Section 2921.42 of the 
Revised Code is applicable to transactions which involve city purchases of goods or services that 
are: (1) otherwise unobtainable; (2) unavailable elsewhere for the same or lower cost; or (3) 
furnished as part of a continuing course of dealing established prior to the council member's 
election. 

The Commission clarified this position in Advisory Opinion No. 82-004, holding that 
Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a city administrator or 
council member from serving on the board of a non-profit corporation that receives funds 
through the city under a state litter control grant, if he serves in his official capacity as required 
under the terms of the grant. The Commission reasoned that under the guidelines issued by the 
state Office of Litter Control, the board of the non-profit corporation must include a city 
administrator or council member. Therefore, the Commission distinguished this situation from 
Advisory Opinion No. 81-008, since the public official does not have a prohibited personal 
interest in the public contract; the public officials "interest" in Advisory Opinion No. 82-004 was 
that of the city. 

In the instant case, the city council seeks to designate a member of council to represent 
the interests of the city on the board of the non-profit community development corporation. The 
official designation by a sovereign governmental entity, requiring that a council member serve 
on the board of the non-profit community development corporation in his official capacity, is 
sufficient to demonstrate that the public official does not have a prohibited personal interest in 
the public contract. 

The conclusions of this opinion are based on the facts presented and are rendered only in 
regard to questions arising under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that 
Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a city council member 
from serving on the board of a non-profit research and community development corporation that 
contracts with the city, provided that the council member serves on the board in his official 
capacity as directed by council. 


