
 
 

 

 

   

  
  

 

     
  

 
  

  
 

   
  

 
 

  

  
 

 
  

  
 

  
 

  

  

OH 10 ETHICS COMMISSION 

150 EAST BROAD S T REET 

COLUMBUS 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion No. 75-029 
November 4, 1975 

Syllabus by the Ohio Ethics Commission: 

Section 102.02 (A) of the Revised Code requires candidates for and members of the State 
Board of Education to file financial disclosure statements.  

* * * * * * 

Your request for an advisory opinion asks whether members of the State Board of 
Education are required, by Section 102.02 (A) of the Revised Code, to file financial disclosure 
statements. Section 102.02 (A) of the Revised Code requires certain persons to file financial 
disclosure statements: 

"Every person who is elected to or is a candidate for a state, county, or city office, or the 
office of member of the United States congress, and every person who is appointed to fill 
a vacancy for an unexpired term in such an elective office, and the director and deputy 
directors of any department or agency of the state, all members of the board of 
commissioners on grievances and discipline of the supreme court and of the ethics 
commission created under Section 102.05 of the Revised Code, . . . shall file with the 
appropriate ethics commission on a form prescribed by the commission, a statement 
disclosing:. . ."(Emphasis added) 

Thus, the issue is whether a member of the State Board of Education can be described as 
a "person who is elected to a state . . . office or stated another way, is being elected to the State 
Board of Education, in effect being elected to a state office. 

The Ohio Ethics Commission has discussed in several Advisory Opinions what 
constitutes holding an office. However, these discussions have turned upon whether a person is 
"appointed to an office" for purposes of Section 102.04 of the Revised Code. There is a valid 
parallelism in these discussions as to what constitutes an "office," regardless of whether a person 
is appointed or elected. The criteria, as set forth in Ohio Ethics Commission Advisory Opinion 
No. 75-012 as to what constitutes being "appointed to an office of, are (1) was he appointed, (2) 
does he have a title, (3) does he exercise a function of government concerning the public, (4) is 
he not subject to a contract of employment, and (5) the exercise of sovereign power." As stated 
in that Advisory Opinion, the fifth criteria, that of exercising sovereign power, is the most 
significant. Obviously, the first criteria, for purposes of this discussion, should be altered from 
was he "appointed" to, was he elected," since members of the State Board of Education hold 
elective positions.  

Section 3301.011 of the Revised Code establishes the State Board of Education: 
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"There is hereby created the state board of education, which shall be comprised of one 
member from each congressional district created under section 3521.01 of the Revised 
Code. For the purpose of election of board members, the state of Ohio shall be divided 
into the number of districts from time to time created under section 3521.01 of the 
Revised Code. The boundaries of such districts and the counties composing each board 
member's district, shall coincide with the boundaries and counties composing each of the 
congressional districts from time to time created under section 3521.01 of the Revised 
Code. One member of the state board of education shall be elected from each such 
district." 

Section 3301.021 of the Revised Code sets out the term of office for state board members: 

"(A) Members of the state board of education as of the date of a change in district 
boundaries under section 3521.01 of the Revised Code shall continue in office until their 
successors are elected and qualified for office, at which time the board whose successors 
have been so qualified shall be dissolved. . . . 

(B) In each subsequent year in which a congressional election is held, at the general 
election of that year, in conformity with the general election laws of this state, the 
members shall be elected as required by expiration of respective terms, each for a term of 
six years or until his successor is elected and qualified..."(Emphasis added) 

Thus, it is evident that a member of the State Board of Education is (1) elected, (2) does 
have a title, and (4) is not subject to a contract of employment but rather holds an office for a 
statutorily established term. The question remains does a State Board of Education member 
exercise a function of government concerning the public and does that function of government 
involve the exercise of sovereign power. Section 3301.07 of the Revised Code sets forth the 
powers of the State Board of Education: 

"The state board of education shall exercise under the acts of the legislature general 
supervision of the system of public education in the state of Ohio. In addition to the 
powers otherwise imposed on the state board under the provisions of law, such board 
shall have the following powers: 

(A) It shall exercise a policy forming, planning and evaluative function for the public 
schools of the state, and for adult education, except as otherwise provided by law. 

(B) It shall exercise leadership in the improvement of public education in Ohio, and shall 
administer the educational policies of this state relating to public schools. 

(C) It shall administer and supervise the allocation and distribution of all state and federal 
funds for public school education under the provisions of law, and may prescribe such 
systems of accounting as are necessary and proper to this function. It may require county 
auditors and treasurers, boards of education, clerks of such boards, teachers, and other 
school officers and employees, or other public officers and employees, to file with it such 
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reports as it may prescribe relating to such funds, or to the management and condition of 
such funds. 

(D) It shall formulate and prescribe minimum standards to be applied to all elementary 
and high schools in this state for the purpose of requiring a general education of high 
quality. . . 

(G) It shall prepare and submit to the director of budget and management the biennial 
budgetary requests of the state board of education, for its agencies and for the public 
schools of the state. 

(H) It shall cooperate with federal, state and local agencies concerned with the health and 
welfare of children and youth of the state of Ohio. . . ." (Emphasis added) 

Although several other sections set out the responsibilities and duties of the State Board 
of Education, the above quoted statute is sufficient to establish that the State Board of Education 
does indeed exercise a function of government concerning the public and that such function 
constitutes the exercise of sovereign power. 

The Ohio Ethics Commission in Advisory Opinion No. 75-025 describes sovereign 
power as "a concept meant to imply the exercise of a duty entrusted to one by virtue of a statute 
or some public authority. Those duties are not merely clerical but involve some discretionary, 
decision-making quality." It is obvious the duties placed upon the State Board of Education 
members by Section 3301.07 of the Revised Code are not merely clerical but involve 
discretionary, decision-making qualities. 

Therefore, the position of member of the State Board of Education can be described as an 
office of the state. The United States District Court for the Southern District of Ohio, Western 
Division, supported the conclusion that membership on the State Board of Education constitutes 
a state office in Heiser v. Rhodes et al, 51 Ohio Op. 2d 370 (1969). In that case the court held 
that federal guarantees of "one man, one vote, do not extend to one seeking placement on the 
ballot for the state office of state school board member." (Emphasis added) The court concluded 
"the right to become a candidate for state office is a right or privilege of state citizenship and not 
a federally guaranteed one." (Emphasis added) 

Thus, a person elected to the state office of member of the State Board of Education falls 
within the requirement of Section 102.02 (A) of the Revised Code which states "every person 
who is elected to . . . a state. . office . . . shall file with the appropriate ethics commission on form 
prescribed by the commission, a statement disclosing:. . ." 

Please note that other sections of Chapter 102 of the Revised Code use the term "public 
official or employee" rather than the term "person." The term "public official or employee" is 
defined in Division (B) of Section 102.01 of the Revised Code as follows: 
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"(B) 'Public official or employee' means any person who is elected or appointed to an 
elective office or employed by any public agency. 'Public official or employee' does not 
include . . . members of school boards. . . ." 

Thus, members of school boards are not included in the term "public official or 
employee." However, the term "person", not "public official or employee," is used in Section 
102.02 (A) of the Revised Code, which section contains the requirement to file a financial 
disclosure statement. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that 
Section 102.02 (A) of the Revised Code requires candidates for and members of the State Board 
of Education to file financial disclosure statements. 
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