
 
 

 

 

 

    
 

   
 

   
  

  
   

  

    
    

   

  

 
  

 
  

  
 

    

  
  

 
    

OH 10 ETHICS COMMISSION 

150 EAST BROAD S T REET 

COLUMBUS 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion No. 75-009 
 (Revised July 29, 1976) 

Syllabus by the Ohio Ethics Commission: 

(1) A County Library District is a political subdivision.  

(2) A member of a County Public Library District Board is not prohibited by Section 
102.04 (B) of the Revised Code from receiving or agreeing to receive, directly or 
indirectly, compensation, other than from the agency with which he serves, for any 
service rendered or to be rendered by him personally in any case, proceeding, application, 
or other matter which is before any agency of the county in which the library district is 
located. 

* * * * * * 

Your request for an advisory opinion asks whether a member of the Warder Public 
Library District Board of Clark County is prohibited by Section 102.04 (B) of the Revised Code 
from receiving compensation for services personally rendered on behalf of clients before the 
county commissioners of Clark County. 

You state, by way of history, that you are a member of the Warder Public Library District 
Board, appointed to that position by the county commissioners, that you are also a practicing 
attorney and that your practice involves representation of clients' interests before the county 
commissioners.  

Section 102.04 (B) of the Revised Code states: 

"No person who is elected or appointed to an office of or employed by a county, 
township, municipal corporation, or any other governmental entity, excluding the courts, 
shall receive or agree to receive directly or indirectly compensation other than from the 
agency with which he serves for any service rendered or to be rendered by him personally 
in any case, proceeding, application, or other matter which is before any agency, 
department, board, bureau, commission or other instrumentality, excluding the courts, of 
the entity of which he is an officer or employee." 

The issue is whether you as a member of the Warder Public Library District Board have 
been "appointed to an office of ... a county," for purposes of Section 102.04 (B) of the Revised 
Code.  

Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 74-007 established the following tests 
for determine whether a person is appointed to an "office": (1) was he appointed; (2) does he 



 
 

 
  

   
     

 
 

 
 

   
   

   
   

  

    
 

  
 

  
   

 
   

  
  

 

 

   
 

  

   

  

  
 

  

 

Advisory Opinion No. 75-009 
Page 2 

have a title; (3) does he exercise functions of government concerning the public; and (4) is he not 
subject to a contract of employment. In Advisory Opinion No. 75-004, the Ohio Ethics 
Commission added a further test -- the exercise of sovereign power. 

Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 75-007 applies these five tests to the 
offices which fall within the purview of Division (B) of Section 102.04 of the Revised Code. It 
is, therefore, necessary to examine legislation establishing Library District Boards in order to 
determine whether persons appointed to district library boards are "persons appointed to an 
office" for purposes of Section 102.04 (B) of the Revised Code. By virtue of Section 3375.22 of 
the Revised Code, county commissioners may establish Library District Boards: 

"In any county in which there has been created a county library district, the free public 
library of said district shall be under the control and management of a board of library 
trustees consisting of seven members. - Such trustees shall be qualified electors of the 
library district. Three shall be appointed by the judges of the court of common pleas and 
four shall be appointed by the board of county commissioners of the county in which said 
district is situated The members of such board of library trustees shall serve without 
compensation but shall be reimbursed for their actual and necessary expenses incurred in 
the performance of their duties. Such board of library trustees shall organize in 
accordance with section 3375.32 of the Revised Code. Such board of library trustees shall 
have the control and management of the county district free public library and in the 
exercise of such control and management shall be governed by sections 3375.33 to 
3375.41, inclusive, of the Revised Code . . . " 

Therefore, members of Library District Boards, appointed pursuant to Section 3375.22 of 
the Revised Code, exercise functions of government concerning the public, do not have a 
contract of employment and have the title of library trustees. They therefore would be appointed 
to an "office" for purposes of Section 102.04 of the Revised Code if they also meet the sovereign 
power test. 

The statutorily imposed duties of Library District Boards obviates the question. The 
library trustees exercise administrative discretion and have authority in excess of the mere 
formulation of plans or making recommendations. 

Section 3375.40 of the Revised Code lists the following duties of the library trustees: 

"Each board of library trustees appointed pursuant to sections 3375.06, 3375.10, 3375.12, 
3375.15, 3375.22, and 3375.30 of the Revised Code may: 

(A) Hold title to and have the custody of all property both real and personal of the free 
public library under its jurisdiction; 

(B) Expend for library purposes, and in the exercise of the power enumerated in this 
section, all moneys, whether derived from unclassified property taxes or otherwise, 
credited to the free public library under its jurisdiction and generally do all things it 
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deems necessary for the establishment, maintenance, and improvement of the public 
library under its jurisdiction; 

(C) Purchase or lease buildings or parts of buildings and other real property and purchase 
automobiles and other personal property necessary for the proper maintenance and 
operation of the free public libraries under its jurisdiction and pay the purchase price 
therefor in installments or otherwise; 

(D) Purchase, lease, lease with an option to purchase, or erect buildings or parts of 
buildings to be used as main libraries, branch libraries, or library stations pursuant to 
section 3375.41 of the Revised Code; 

(E) Establish and maintain a main library, branches, library stations, and traveling library 
service within the territorial boundaries of the subdivision or district over which it has 
jurisdiction of public library service; 

(F) Establish and maintain branches, library stations, and traveling library service in any 
school district, outside the territorial boundaries of the subdivision or district over which 
it has jurisdiction of free public library service upon application to and approval of the 
state library board, pursuant to section 3375.05 of the Revised Code; provided the board 
of trustees of any free public library maintaining branches, stations, or traveling-book 
service, outside the territorial boundaries of the subdivision or district over which it has 
jurisdiction of public library service, on September 4, 1947, may continue to maintain 
and operate such branches, stations, and traveling library service without the approval of 
the state library board; 

(G) Appoint and fix the compensation of all the employees of the free public library 
under its jurisdiction; 

(H) Make and publish rules and regulations for the proper operation and management of 
the tree public library under its jurisdiction; 

(I) Establish and maintain a museum in connection with and as an adjunct to the tree 
public library under its jurisdiction; 

(J) By the adoption of a resolution accept any bequest, gift, or endowment upon the 
conditions connected with such bequest, gift, or endowment; provided no such bequest, 
gift or endowment shall be accepted by such board if the conditions thereof remove any 
portion of the free public library under its jurisdiction from the control of such board or if 
such conditions, in any manner, limit the free use of such library or any part thereof by 
the residents of the counties in which such library is located; 

(K) At the end of any fiscal year by a two-thirds vote of its full membership, set aside any 
unencumbered surplus remaining in the general fund of the library under its jurisdiction 
for the purpose of creating a special building and repair fund; 
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(L) Procure and pay all or part of the cost of group life, hospitalization, surgical, or major 
medical insurance, or a combination of any of the foregoing types of insurance or 
coverage, whether issued by an insurance company, hospital service association, or 
nonprofit medical care corporation duly licensed by the state, covering its employees and 
in case of hospitalization, surgical, and major medical insurance, also covering the 
dependents and spouses of such employees. With respect to life insurance, coverage for 
any employee shall not exceed the sum of ten thousand dollars, exclusive of any double 
indemnity clause which is a part of the policy." (Emphasis added) 

Those duties and responsibilities emphasized in the above quoted section indicate that the 
duties of members of the Library District Board involve the exercise of sovereign power. Thus, it 
can be said that they are appointed to "an office" for purposes of Section 102.04 (B) of the 
Revised Code. 

The next question is whether a County Library District Board is a department or agency 
of the county in which it is located. Ohio Attorney General Opinion No. 1970 issued in 1950, 
held that a county library district is an entity separate and distinct from the county itself. It is not 
a subdivision of the county or a subordinate department of the county. 

The final issue to be determined is whether a County Library District Board is "any other 
governmental entity" as that term is used in Section 102.04 (B) of the Revised Code. In Ohio 
Ethics Commission Advisory Opinion No. 75-021 the Commission stated that "it seems apparent 
that the State Legislature intended for political subdivisions to come under that section (Section 
102.04 (B) of the Revised Code) and that the phrase 'any other governmental entity' should 
include political subdivisions other than counties, townships or municipal corporations. 

Section 3375-33 of the Revised Code states that: 

"the boards of library trustees ... are bodies politic and corporate, and as such are capable 
of suing and being sued, contracting, acquiring, holding, possessing, and disposing of real 
and personal property, and of exercising such other powers and privileges as are 
conferred upon them by law." 

In construing this section and other sections of the Revised Code pertaining to county 
library district boards, the Ohio Attorney General concluded that such district boards are 
"Political subdivisions." In the Opinion, 1953 Ohio Attorney General 2994, the Attorney General 
held that the County Library District of Hamilton County was a political subdivision and 
automobiles owned by it were exempt from the Motor Vehicle Financial Responsibility Act 
which exempted any motor vehicle owned by "the United States, this state, or any political 
subdivision of this state. . ." 

Thus, a person who is appointed to a county library district board is a "person who is ... 
appointed to an office of ... a ... governmental entity" for purposes of Section 102.04 (B) of the 
Revised Code. As such, a member of that board is prohibited from receiving or agreeing to 
receive, directly or indirectly, compensation, other than from the library district board, for any 
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service rendered or to be rendered by him personally in any case, proceeding, application, or 
other matter which is before any agency of the library district. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission and you are so advised, a 
county library district is a political subdivision; and, that a member of a County Public Library 
District Board is not prohibited by Section 102.04 (B) of the Revised Code from receiving or 
agreeing to receive, directly or indirectly, compensation other than from the agency with which 
he serves, for any service rendered or to be rendered by him personally in any case, proceeding, 
application or other matter which is before any agency, department, board, bureau commission or 
other instrumentality of the county in which the library district is located. 
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