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David E. Freel, Executive Director Web site: www.ethics.ohio.gov 

INFORMATION SHEET:  OPINION NO. 2004-02 
COUNTY TREASURER SERVING WITH DEPOSITORY BANK 

What is the question addressed in the opinion? 

Can a county treasurer serve on the board of trustees of a bank that is a depository of 
county funds? 

What is the answer in the opinion? 

No. The Ethics Law would prohibit a county treasurer, who is a member of the board of 
trustees of a bank, from authorizing investments of public funds to the bank.  If the bank 
were a depository of the county, the treasurer would be unable to perform the statutorily 
mandated duties of his public office.  Therefore, a county treasurer is effectively 
prohibited from serving on the board of trustees of a depository bank. 

Because R.C. 102.03(D) has been amended and R.C. 102.03(E) was enacted after the 
Commission issued Advisory Opinion No. 85-007, the Commission expressly overrules 
its conclusions in Advisory Opinion No. 85-007.  Because this Advisory Opinion 
overrules a previous advisory opinion, the Commission recommends that this opinion be 
applied prospectively and that the conclusions of this opinion would not apply to a 
treasurer under facts demonstrating the application of, and prior reliance upon, Advisory 
Opinion No. 85-007. 

To whom does this opinion apply? 

This opinion applies to county treasurers, and to any other person who serves as a 
“treasurer,” for purposes of the Uniform Depository Act, of a public agency.  Any person 
who serves as treasurer of a public agency is effectively prohibited from serving as an 
officer, director, trustee, or employee of a bank that is a depository of the agency’s funds.    

When will the conclusions of the opinion become effective? 

The opinion will become effective upon acceptance by the Commission.   

For More Information, Please Contact: 

David E. Freel, Executive Director, or 
Jennifer A. Hardin, Chief Advisory Attorney 

THIS SHEET IS PROVIDED FOR INFORMATION PURPOSES. 
IT IS NOT AN ETHICS COMMISSION ADVISORY OPINION. 

ADVISORY OPINION NO. 2004-02 IS ATTACHED. 

Serving Ohio Since 1974 
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Advisory Opinion 
Number 2004-02 
July 1, 2004  

Syllabus by the Commission:   

(1) This Advisory Opinion expressly overrules the holding of Advisory 
Opinion No. 85-007 that a county treasurer is not, per se, prohibited 
from serving on the board of directors of a bank that is a depository of 
county funds because exceptions to the Ethics Law set forth in Sections 
135.11 and 135.38 of the Revised Code;  

(2) Because a county treasurer is prohibited from authorizing investments 
of public funds to a depository if he is a member of the board of 
trustees of that depository, a county treasurer who is a member of the 
board of trustees of a depository bank would be unable to perform the 
statutorily mandated duties of his office.  Therefore, a county treasurer 
is effectively prohibited from serving on the board of trustees of a 
depository bank; and   

(3) The conclusions of this opinion apply to any public official or 
employee who serves as the “treasurer” of a public agency, for 
purposes of the Uniform Depository Act.   

* * * 

You have asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit a county 
treasurer from serving on the board of trustees of a bank that is a depository of county funds.   

Facts 

By way of history, you have explained that you are the elected treasurer in the county. 
In that role, you are responsible for performing all of the duties that are statutorily mandated 
for that position. According to R.C. 135.31(F), the county treasurer is the “treasurer” for 
purposes of the Uniform Depository Act, and is required to perform the duties statutorily 
mandated for that office.  The duties are set forth in R.C. 135.31 to 135.40 of the Revised 
Code. 

Serving Ohio Since 1974 

http:www.ethics.ohio.gov


 
 

 
   

 
  

 
 
 
 

   
 

  
 

  
 

  
  

  

 
 

 
 

 
   

  
  

 
 

 
  

 
  

  
 

 

 
  

 

 
 
 

Opinion No. 2004-02 
July 1, 2004 
Page 2  

For example, R.C. 135.33(A) requires that, every four years, the county treasurer shall 
make an estimate of the aggregate amount of public moneys that might be available for 
deposit as active moneys at any one time during the next four-year period to the board of 
county commissioners.  The county treasurer shall make a recommendation to the county 
commissioners regarding the board’s designation of one or more eligible institutions as public 
depositories for active moneys.  R.C. 135.33(C).  The treasurer is responsible for depositing 
money necessary to pay principal and interest on bonds and notes.  R.C. 135.33(E).  Any bank 
with whom the treasurer deposits money pursuant to R.C. 135.33(E) must deliver a monthly 
accounting of all activity in the account during the preceding month to the treasurer.  Id. 

The treasurer is required to serve on the county investment advisory committee.  R.C. 
135.341. The committee is required to meet once every three months, and is charged with 
establishing written county investment policies to ensure the best and safest return of funds 
available to the county. R.C. 135.40 permits the county treasurer to keep cash reserves, in the 
vaults of his office, to transact the business of his office.  However, the treasurer is required to 
deposit all remaining money in his possession in public depositories.  R.C. 135.40. 

Brief Answer 

As explained more fully below, if you were to serve on the board of trustees of a bank 
that is a depository of county funds, R.C. 102.03(D) and (E), and R.C. 2921.42(A)(1), would 
prohibit you from performing the statutorily mandated duties of your public office. 
Therefore, the Ethics Law effectively prohibits you from holding a position on the board of 
trustees of a depository of public funds while you are the county treasurer.  

Advisory Opinion No. 85-007 

In your request, you note Advisory Opinion No. 85-007.  The syllabus paragraphs of 
that opinion summarize the Commission’s conclusions: 

(1) A county treasurer is not, per se, prohibited from serving on the board 
of directors of a bank that is a depository of county funds, because 
Sections 135.11 and 135.38 of the Revised Code, part of the Uniform 
Depository Act, provide an exemption from the prohibition of Division 
(A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code. 

(2) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a county 
treasurer from participating in a decision or authorizing a transaction 
involving the bank if he has a personal, financial stake in the decision 
or transaction. 
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Based on the Ethics Law in effect in 1985, and the exceptions in the Uniform 
Depository Act, the Commission concluded that a county treasurer was not prohibited from 
serving on the board of directors of a depository bank. 

At the time that Advisory Opinion No. 85-007 was rendered, R.C. 102.03(D) 
prohibited a public official or employee from using his official position to secure anything of 
value for himself if the thing of value were of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties.  Thus, Advisory Opinion No. 85-007 
held that a county treasurer who also served as a bank director was prohibited from 
participating in a particular decision or transaction concerning the bank if he had “a personal, 
financial stake” in the outcome of the decision or transaction.   

Amendments to R.C. 102.03(D) and Enactment of R.C. 102.03(E) 

However, since the issuance of Advisory Opinion No. 85-007, the prohibitions of 
R.C. 102.03 have been amended by the enactment of Am. Sub. H.B. 300, 116th Gen. A. 
(1986).  The bill resulted in the current version of R.C. 102.03(D), and the enactment of R.C. 
102.03(E), which provide: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of office or employment to secure anything of 
value or the promise or offer of anything of value that is of such a 
character as to manifest a substantial and improper influence upon the 
public official or employee with respect to that person’s duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value 
that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon the public official or employee with respect to that 
person’s duties. 

The amendment deleted the requirement, in the preceding version of R.C. 102.03(D), 
that the thing of value secured by the public official or employee is for the official or 
employee himself, thereby broadening the prohibition. See Ohio Ethics Commission 
Advisory Opinion No. 88-004.  Therefore, a public official or employee is prohibited from 
securing anything of value for himself, or for another person or entity, if the thing of value is 
of such a character as to manifest a substantial and improper influence upon the official.  Id. 

Am. Sub. H.B. 300 also enacted R.C. 102.03(E), which prohibits a public official from 
soliciting or accepting anything of value if the thing of value is of such a character as to 
substantially and improperly influence the public official’s or employee’s decision-making. 
While Division (D) prohibits a public official from using his authority or influence to secure 
anything of value that is of a substantial and improper character, Division (E) prohibits an 
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official from merely accepting anything of value that is of an improper and substantial 
character. See Adv. Ops. No. 89-016 and 90-007.  

The current version of R.C. 102.03(D) prohibits a public official from using the 
authority or influence of his office to secure anything of value for himself, or for another 
person or entity if the relationship between the official and that person or entity could have an 
improper influence on the official by impairing his objectivity and independence of judgment 
with regard to matters that affect the other person or entity.  See Adv. Ops. No. 88-004, 89-
005, and 91-004. For example, because of the fiduciary relationship between a board member 
and the entity on whose board he serves, R.C. 102.03(D) prohibits a public official from 
participating in deliberations, voting, or otherwise using his position with regard to the 
interests of an organization if he is a board member of the organization. See Adv. Op. No. 
89-005. 

As a member of the board of trustees of a bank, you would have a fiduciary 
relationship with the bank. See generally R.C. 1105.03 (each director of a bank must take an 
oath to diligently and honestly perform his duties), and R.C. 1105.11 (providing for the 
personal and individual liability of bank directors for any knowing violations of the banking 
law). Therefore, R.C. 102.03(D) would prohibit you from voting, recommending, discussing, 
deliberating, formally or informally lobbying, or otherwise using the authority or influence of 
your public office in any way with regard to the interests of the bank of which you would be a 
director.  R.C. 102.03(E) would prohibit you from soliciting things of value, including county 
deposits, for a bank with which you have a fiduciary responsibility. 

If you were to serve on the board of trustees of a bank that is a depository of county 
funds, R.C. 102.03(D) and (E) would prohibit you from performing the statutorily mandated 
duties of your public office regarding that bank.  Therefore, the Ethics Law effectively 
prohibits you from holding a position on the board of trustees of a depository of public funds 
while you are the county treasurer. 

Authorizing a Public Contract—R.C. 2921.42(A)(1) 

You should also be aware of the provisions of R.C. 2921.42(A)(1), which the 
Commission did not discuss in Advisory Opinion No. 85-007.  That section provides that no 
public official shall knowingly: 

Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure 
authorization of any public contract in which he, a member of his family, or 
any of his business associates has an interest. 

A county treasurer is a “public official” and the deposit of public money is a “public contract” 
for purposes of R.C. 2921.42(A).  See R.C. 2921.01(A) and 2921.42(G)(1).  See also Adv. 
Ops. No. 85-007 and 92-008. 
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In Advisory Opinion No. 92-008, the Ethics Commission concluded that a bank is the 
“business associate” of its board members. Therefore, the Commission concluded that a 
public official who serves on the board of trustees of a bank that is a depository for the funds 
of the public agency is prohibited from participating in any way, formally or informally, to 
authorize or secure authorization of public funds with the depository.   

As noted above, a county treasurer has statutorily mandated duties regarding 
investments of county funds.  If you were to serve as a director of a depository bank, you 
would be prohibited from performing the statutorily mandated duties of your public office 
regarding that bank.  Therefore, R.C. 2921.42(A)(1) also effectively prohibits you from 
holding a position on the board of trustees of a depository of public funds while you are the 
county treasurer.    

Application of Opinion 

You are a county treasurer, and this opinion applies the law to you in that position. 
However, the conclusions in this opinion would also apply to any other public official or 
employee who serves as the “treasurer” of a public agency, for purposes of the Uniform 
Depository Act and, in that role, is statutorily mandated to perform certain duties related to 
the deposits of the public agency.  Any individual who serves as treasurer of a public agency 
is effectively prohibited from serving as an officer, director, trustee, or employee of a bank 
that is a depository of the public agency’s funds. See also Adv. Op. No. 92-008 (A township 
clerk, who is required to serve as treasurer for the township for purposes of the Uniform 
Depository Act, is prohibited from holding employment with a bank that is a depository of 
township funds.). 

However, a treasurer of a public agency may not prohibited from holding stock in a 
depository bank as long as: (1) the treasurer’s stock ownership represents a nominal 
ownership interest in the bank; and (2) the depository offers the public agency the highest rate 
of return as determined in an open and fair competitive process.  See Adv. Op. No. 93-001. 
If a treasurer of a public agency wishes to own stock in a depository bank, or a bank in which 
he owns stock wishes to compete for deposits of the public agency, he should contact the 
Commission for specific guidance.    

Finally, this Advisory Opinion overrules Advisory Opinion No. 85-007 because R.C. 
102.03(D) was amended, and R.C. 102.03(E) was enacted, after the Commission issued 
Advisory Opinion No. 85-007.  As a result, the Commission recommends that this opinion be 
applied prospectively and that the conclusions of this opinion not apply to a treasurer under 
facts demonstrating the application of, and prior reliance upon, Advisory Opinion No. 85-007.      
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This advisory opinion is based on the facts presented.  It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not 
purport to interpret other laws or rules.  Therefore, it is opinion of the Ohio Ethics 
Commission, and you are so advised, that: (1) This Advisory Opinion expressly overrules the 
holding of Advisory Opinion No. 85-007 that a county treasurer is not, per se, prohibited from 
serving on the board of directors of a bank that is a depository of county funds because 
exceptions to the Ethics Law set forth in Sections 135.11 and 135.38 of the Revised Code; (2) 
Because a county treasurer is prohibited from authorizing investments of public funds to a 
depository if he is a member of the board of trustees of that depository, a county treasurer 
who is a member of the board of trustees of a depository bank would be unable to perform the 
statutorily mandated duties of his office.  Therefore, a county treasurer is effectively 
prohibited from serving on the board of trustees of a depository bank; and  (3) The 
conclusions of this opinion apply to any public official or employee who serves as the 
“treasurer” of a public agency, for purposes of the Uniform Depository Act.

 _______________________________ 
Merom Brachman, Chair

       Ohio Ethics Commission 


