
  
 
 

    
   

   
   

   
   

      
 

 
 
 

 

    
     

  

    
 

   
 

  
  

    
 

 

  
  

 

  
  

    
  

 

  
 

     
   

  
  

OHIO ETHICS COMMISSION 

Merom Brachman 8 East Long Street, 10th Floor 
Commission Chair Columbus, Ohio  43215 

Telephone: (614) 466-7090 
David E. Freel Fax: (614) 466-8368 
Executive Director Website: http://www.ethics.state.oh.us 

Advisory Opinion Number 2001-07 
September 7, 2001 

Syllabus by the Commission: 

(1) A "candidate" for elective office is a person certified by a board of elections for 
placement on the official ballot of a primary, general, or special election as described in 
Division (H) of Section 3501.01 of the Revised Code; 

(2) An incumbent who serves in any of the offices for which the filing of a financial 
disclosure statement with the Ethics Commission is required, and who, at the time of the 
annual April deadline for the filing of a financial disclosure statement, is not certified by 
a board of elections for placement on the official ballot of a primary, special, or general 
election, is not a "candidate" at the time of the deadline. Therefore, the incumbent is 
required to file a financial disclosure statement with the Ohio Ethics Commission on or 
before April 15th, due to having held office in the prior year, even if the incumbent 
intends to become a "candidate" later in the year in which the statement is required to be 
filed; 

(3) The conclusions in this advisory opinion apply to an incumbent elected official who is 
required to file a financial disclosure statement on or after January 1, 2002. 

* * * * * * 

The Commission has received several questions regarding the appropriate financial 
disclosure statement filing deadline for an incumbent elected official who intends to run for re-
election in a primary or general election. These questions stem from provisions in the Ethics Law 
that provide different filing deadlines for "candidates" and officeholders. 

Brief Answer 

As discussed more fully below, all persons elected to or appointed to the unexpired term 
of an elective city, county, or state office are required to file a financial disclosure statement with 
the Ohio Ethics Commission on or before April 15th of each year. All elected or appointed 
members of a school board or educational service center governing board, in districts or 
educational service centers with a total student count of 12,000 or more students, are required to 
file a financial disclosure statement with the Ohio Ethics Commission on or before April 15th of 
each year. 

http:http://www.ethics.state.oh.us
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All candidates for any of the offices described above, including incumbents who are 
candidates, must file financial disclosure statements thirty days before the primary, special, or 
general election at which the person's candidacy is to be voted on, whichever occurs earliest. A 
"candidate" for elective office is a person certified by a board of elections for placement on the 
official ballot of a primary, general, or special election. 

An incumbent serving in any of the positions described above at the time of the annual 
April deadline for filing a statement and who is not certified by a board of elections for 
placement on the official ballot of a primary, special, or general election prior to the annual April 
deadline is not a "candidate" at the time of the annual April deadline and is required to file a 
financial disclosure statement with the Ohio Ethics Commission on or before April 15th, due to 
having held office in the prior year, even if the incumbent intends to become a "candidate" later 
in the year in which the statement is required to be filed. 

General Filing Deadlines for Financial Disclosure Statements-R.C. 102.02(A) 

Division (A) of Section 102.02 of the Revised Code provides that the following elected 
officials and candidates for elective office are required to file financial disclosure statements 
with the Ohio Ethics Commission: 

Except as otherwise provided in division (H) of this section, every person who is elected 
to or is a candidate for a state, county, or city office . . . and every person who is appointed to fill 
a vacancy for an unexpired term in such an elective office; all members of the state board of 
education . . . [and] every person who is elected to or is a candidate for the office of member of a 
board of education of a city, local, exempted village, joint vocational, or cooperative education 
school district or of a governing board of an educational service center that has a total student 
count of twelve thousand or more as most recently determined by the department of education 
pursuant to section 3317.03 of the Revised Code. 

Members of, and candidates for positions on, the general assembly, file financial 
disclosure statements with the Joint Legislative Ethics Committee. Judicial officers, and 
candidates for judicial office, file financial disclosure statements with the Board of 
Commissioners on Grievances and Discipline of the Ohio Supreme Court. This advisory opinion 
applies generally to all persons elected or appointed to the unexpired term of an elective city, 
county, or state office, and candidates for such city, county, or state offices, and to all elected or 
appointed members of a school board or educational service center governing board and 
candidates for such board positions, in districts or educational service centers with a total student 
count of 12,000 or more students. 

The filing deadline for a candidate for elective office differs from that of a sitting 
officeholder who is not a candidate. R.C. 102.02(A)(10) provides that a person who holds any of 
the listed elective offices shall file the statement on or before the fifteenth day of April of each 
year unless the person is a candidate for office. R.C. 102.02(A)(10) further provides that a person 
who is a candidate for any of the listed elective offices must file a financial disclosure statement 
no later than the thirtieth day before the primary, special, or general election at which the 
candidacy is to be voted on, whichever election occurs soonest. 
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Based on these statutory provisions, a person who holds elective office and who is a 
candidate prior to the annual April filing deadline would be required to file a financial disclosure 
statement no later than the thirtieth day before the first election at which his or her candidacy is 
to be voted on. A person who holds elective office and who is not a candidate at the time of the 
annual April filing deadline would be required to file a financial disclosure statement by April 
15th, even if the person intends to become a candidate at some time after the annual April filing 
deadline. 

Therefore, in order to resolve the question of the appropriate filing deadline for an 
incumbent, it is necessary to determine when an incumbent becomes a "candidate." 

Definition of "Candidate" 

The term "candidate" is defined, for purposes of Ohio election laws, as "any qualified 
person certified in accordance with the provisions of the Revised Code for placement on the 
official ballot of a primary, general, or special election to be held in this state." See R.C. 
3501.01(H). While the definition does not apply directly to the Ethics Law, it is instructive in 
determining when an incumbent becomes a candidate for purposes of determining the 
incumbent's financial disclosure statement filing deadline. 1 

Determination of Filing Deadline of Elective Officials Based on Definition of "Candidate" 

Where there is a primary election, certificates of nomination to a primary ballot are 
issued by boards of election by the sixtieth day prior to the primary, or by the forty-fifth day 
prior to the primary in a presidential election year. See R.C. 3513.05. This certification would 
precede the annual April filing deadline where a primary is held in May or earlier. For instance, 
an incumbent whose name would appear on a May primary ballot would be certified for 
placement on that ballot in March, and would, in that instance, be a candidate prior to the annual 
April filing deadline. The candidate would be required to file a financial disclosure statement by 
the thirtieth day before the primary election, which would be a filing deadline prior to April 15th. 
An incumbent whose name would appear on a September primary ballot would be certified for 
placement on that ballot after the annual April filing deadline, and would not be a candidate at 
the time of the April 15th deadline. Therefore, the incumbent, who is not yet a candidate, and 
who is serving in the office for which filing is required at the time of the annual April deadline, 
would be required to file a financial disclosure statement by April fifteenth due to having held 
office in the prior year. 

Section 3513.02 of the Revised Code provides that, in certain circumstances, no primary 
election shall be held for the purpose of nominating party candidates to offices to be voted for at 
the general election. In situations where R.C. 3513.02 applies, certificates of nomination are 
issued to the persons entitled to them as if a primary election had been held and such persons had 
been nominated at such election. See R.C. 3513.02. Therefore, where R.C. 3513.02 applies, an 
unopposed incumbent official would not receive certification from the appropriate election 
official until after the May primary would have been held. These unopposed incumbent officials 
would not be "candidates" prior to the annual April filing deadline. In that instance, the 
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incumbent officials would be required to file a financial disclosure statement with the Ethics 
Commission by the annual April deadline. 

An incumbent in a non-partisan race for which no primary is held, who is serving in the 
office for which filing is required at the time of the annual April filing deadline, would be 
required to file a financial disclosure statement with the Ethics Commission by April fifteenth 
due to having held such office in the prior year, because the incumbent would not be certified for 
placement on a ballot until sixty days prior to the general election. See R.C. 3501.01 and 
3513.263. 

Finally, R.C. 102.02(A) provides that no person is required to file more than one 
statement for any one calendar year with the Ethics Commission. Therefore, any incumbent who 
files a financial disclosure statement for the preceding calendar year with the Ethics Commission 
by the annual April 15th deadline, and who becomes a "candidate" after the deadline, in an 
election to be held later in the same year, would not be required to file a second financial 
disclosure statement for that same calendar year with the Ethics Commission. 

Conclusion 

As explained above, all persons elected to or appointed to the unexpired term of an 
elective city, county, or state office are required to file a financial disclosure statement with the 
Ohio Ethics Commission on or before April 15th of each year. All elected or appointed members 
of a school board or educational service center governing board, in districts or educational 
service centers with a total student count of 12,000 or more students, are required to file a 
financial disclosure statement with the Ohio Ethics Commission on or before April 15th of each 
year. 

All candidates for any of the offices described above, including incumbents who are 
candidates, must file financial disclosure statements thirty days before the primary, special, or 
general election at which the person's candidacy is to be voted on, whichever occurs earliest. A 
"candidate" for elective office is a person certified by a board of elections for placement on the 
official ballot of a primary, general, or special election. 

Generally, an incumbent official serving in any of the positions described above is 
required to file a financial disclosure statement with the Ethics Commission by the annual April 
15th deadline unless the incumbent official is certified by a board of elections for placement on 
the official ballot of a primary, general, or special election on or before the April 15th deadline. 
An incumbent official who is certified by a board of elections for placement on the official ballot 
of a primary, general, or special election on or before the April 15th deadline is required to file a 
financial disclosure statement with the Ethics Commission no later than the thirtieth day prior to 
the first election at which his or her candidacy is to be voted on. Therefore, the filing deadline for 
an incumbent official who is a "candidate" in a primary or special election may, in fact, be earlier 
than the annual April 15th deadline. An incumbent official who is not certified by a board of 
elections for placement on the official ballot of a primary, general, or special election on or 
before the April 15th deadline is not a "candidate" at the time of the April 15th deadline. 
Therefore, such an incumbent official is required to file a financial disclosure statement with the 
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Ethics Commission by the April 15th deadline even if the incumbent official intends to become a 
"candidate" later in the year in which the statement is required to be filed. 

The conclusions in this advisory opinion apply to an incumbent elected official who is 
required to file a financial disclosure statement on or after January 1, 2002. 

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code, and does 
not purport to interpret other laws or rules. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) A "candidate" for elective office is a person certified by a board of elections for placement on 
the official ballot of a primary, general, or special election as described in Division (H) of 
Section 3501.01 of the Revised Code; (2) An incumbent who serves in any of the offices for 
which the filing of a financial disclosure statement with the Ethics Commission is required, and 
who, at the time of the annual April deadline for the filing of a financial disclosure statement, is 
not certified by a board of elections for placement on the official ballot of a primary, special, or 
general election, is not a "candidate" at the time of the deadline. Therefore, the incumbent is 
required to file a financial disclosure statement with the Ohio Ethics Commission on or before 
April 15th, due to having held office in the prior year, even if the incumbent intends to become a 
"candidate" later in the year in which the statement is required to be filed; and (3) The 
conclusions in this advisory opinion apply to an incumbent elected official who is required to file 
a financial disclosure statement on or after January 1, 2002. 

1 Another definition of "candidate" is found in R.C. 2921.01(B)(3), which is part of the 
definition of "public servant," as that term is used in R.C. 2921.01 to 2921.45. R.C. 
2921.01(B)(3) provides that "[a] person is a candidate for purposes of [R.C. 2921.01(B)(3)] if the 
person has been nominated according to law for election or appointment to public office, or if the 
person has filed a petition or petitions as required by law to have the person's name placed on the 
ballot in a primary, general, or special election, or if the person campaigns as a write-in 
candidate in any primary, general, or special election." In the present situation, it is more 
appropriate to apply the definition of "candidate" in R.C. 3501.01(H) to the question of a 
financial disclosure statement filing deadline of an incumbent, because the definition of 
"candidate" in R.C. 3501.01(H) generally applies to election procedures. However, it is 
important to note that a person who is a "candidate" as that term is defined in R.C. 2921.01(B)(3) 
is a "public servant" and thereby subject to several criminal statutes contained within R.C. 
2921.01 to 2921.45, including the supplemental compensation statute under the Ohio Ethics 
Commission's jurisdiction (see R.C. 2921.43). 
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