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On July 6, 2011, the Ohio Ethics Commission received your letter requesting an advisory 
opinion. As Chairman of the Ohio State Racing Commission (OSRC), you explained that: 

• OSRC Commissioners and employees are invited to attend events sponsored by the 
horse racing industry; and 

• OSRC holds some of its commission meetings at racetracks, which serve coffee, 
juice, donuts, and muffins to the general public at the meetings. 

In an e-mail from your Assistant Attorney General, you have withdrawn your third question. 

Questions and Brief Answers 

1. Can OSRC Commissioners and employees attend events sponsored by the horse 
racing industry without paying for tickets or admission charges? 

Yes, because of Ohio Administrative Code rule 3769-12-0l(A), OSRC 
Commissioners and employees can attend events sponsored by the horse racing 
industry without paying a ticket or admission charge for a regulatory purpose. 
However, R.C. 102.03(E) prohibits an OSRC Commissioner or employee from 
accepting a meal, entertainment, or other substantial benefit from a permit holder 
at an event they have entered for a regulatory purpose. 

2. Can OSRC Commissioners and employees accept refreshments at meetings at 
racetracks? 
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Yes. Provided that the refreshments provided by race track owners are of the 
character you have described, the value of the refreshments is not substantial. For 
that reason, OSRC Commissioners and employees are not prohibited from 
accepting the refreshments at OSRC meetings or a modestly priced meal after the 
meeting. 

Soliciting or Accepting Things of Value-R.C. 102.03{E) 

Members and employees of the OSRC are public officials or employees1 subject to R.C. 
102.03(E), which provides: 

No public official or employee shall solicit or accept anything of value that is of 
such a character as to manifest a substantial and improper influence upon the 
public official or employee with respect to that person's duties. 

"Anything of value" includes money and every other thing of value. 2 Entertainment and meals 
are within the definition of "anything of value. "3 

R.C. 102.03(E) prohibits a public employee from soliciting or accepting a thing of value 
if the thing of value is of such a character as to manifest a substantial and improper influence 
upon the public employee with respect to his or her duties because: (1) it is of a substantial 
nature or value; and (2) it is from a source that is doing or seeking to do business with, regulated 
by, or interested in matters before the agency the employee serves.4 A thing of value manifests a 
substantial influence on a public official or employee if it could impair his or her objectivity and 
independence ofjudgment in matters affecting the source of the thing of value.5 

The Commission has explained that R.C. 102.03(E) prohibits a public official or 
employee from receiving a substantial thing of value from an improper source even in situations 
where the official or employee is performing a function that is directly related to his or her public 
duties, such as conducting an inspection, representing the public agency at a ceremony, or 
providing information about the agency.6 

Application to Presented Facts-Admission to Events and Dinners 

Your first question involves admission to VIP viewing areas and dinners sponsored by 
racetracks at various events in the state. Racetracks in Ohio are regulated by the OSRC. 7 

Racetracks and other companies and individuals that hold permits issued by, or are otherwise 
subject to regulation by OSRC, are improper sources of gifts of substantial value to OSRC 
members and employees. 

R.C. 102.03(E) prohibits the members and employees of OSRC from accepting free 
admission to events conducted by permit holders, such as the admission to the VIP tent at the 
Little Brown Jug, the dinner at the Ohio Derby, and the dinner at the Night of Champions, if the 
value of the admission or dinner is substantial. Dinners offered at events of this nature are 
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generally substantial in value. In fact, you state that the announced ticket cost at the VIP tent at 
the Little Brown Jug is $350.00. The law would prohibit an OSRC member from accepting, 
from regulated companies or individuals, multiple tickets, or tickets to multiple events, even if 
the value ofone ticket to one event is not substantial in nature. 8 

Therefore, R.C. 102.03(E) would prohibit an OSRC member from accepting admission to 
or dinners provided at these events. You noted, however, a rule adopted by the OSRC that 
applies to your question. 

OSRC Rule Regarding Entry-OAC 3769-12-01 

Ohio Administrative Code rule 3769-12-0l(A) provides: 

Members of the commission and its representatives shall have the right of full and 
complete entry to any and all parts of the grounds and mutuel plants of permit 
holders. 

In some situations, the Commission has recognized that statutes outside the Ethics Law 
are effectively exceptions to some of the prohibitions in the Law. For example, the Commission 
concluded that officials or employees of a public agency are not prohibited from receiving travel 
expenses from an otherwise prohibited party provided that the General Assembly has statutorily 
authorized the agency to charge the party for the expenses.9 

In this situation, there is no statutory authority for OSRC members or employees to 
attend events conducted by permit holders as guests without paying the ticket or admission 
charge or to accept meals or refreshments from permit holders. Rather, there is a rule that allows 
members and representatives of OSRC right ofaccess. 

R.C. 3679.01 provides that the OSRC can prescribe rules and conditions under which 
horse racing is conducted in Ohio. Under this authority, the OSRC has promulgated the rule 
noted above. 10 If there is a regulatory reason for OSRC members or employees to enter an event 
at a racetrack or other facility operated by a permit holder, the rule you have cited would apply. 11 

In that situation, members and employees of OSRC can briefly enter such an event to fulfill this 
regulatory purpose. 

However, while OAC 3769-12-01 allows OSRC members and employees to gain access 
to all areas of the racetrack in order to fulfill OSRC's regulatory purpose, the Ethics Law 
prohibits OSRC members and employees from accepting substantial benefits from permit 
holders. Therefore, R.C. 102.03(E) prohibits the OSRC members from accepting a meal, 
entertainment, or other thing substantial benefit from the permit holder at such an event they 
have entered for a regulatory purpose. 
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Refreshments and Lunches at Meetings 

In your second question, you asked whether OSRC members or employees can accept 
from racetracks refreshments, such as coffee, juice, donuts, and muffins, at meetings of the 
OSRC held at the racetracks or lunches after the meeting. 

As noted above, racetracks are improper sources of things of value to OSRC members 
and employees. Therefore, R.C. 102.03(E) prohibits OSRC members and employees from 
soliciting or accepting anything of substantial value from racetracks. 

The refreshments you have described are not substantial in value. OSRC members and 
employees are not prohibited from accepting these refreshments during OSRC meetings at 
racetracks. Meals that are not lavish in character are also not substantial in value. 
R.C. 102.03(E) does not prohibit OSRC members or employees from accepting refreshments or a 
moderately priced lunch from a racetrack or other permit holder. 

However, the Commission has explained that even items of a nominal value can reach a 
substantial cumulative value. 12 Therefore, an OSRC member or employee who has been offered 
refreshments or meals should be careful about the cumulative value of such items from the same 
source over time. 

Prohibition on Racetrack Owners-R.C. 102.03(F) 

In addition to the prohibition on OSRC members and staff, there is a restriction that 
applies to permit holders. R.C. 102.03(F) provides: 

No person shall promise or give to a public official or employee anything of value 
that is of such a character as to manifest a substantial and improper influence 
upon the public official or employee with respect to that person's duties. 

Therefore, permit holders are prohibited from promising or giving admission to events, or meals 
of a substantial value, to OSRC members or employees. The Commission also notes Ohio 
Administrative Code rule 3769-2-07, titled "Gifts forbidden," which reads: 

No permit holder or any officer, director or employee thereof shall give or offer to 
any member, employee or representative of the commission or to any relative of 
any member, employee or representative, any thing of value with intent to 
influence, or which may appear to be intended to influence the member, employee 
or representative of the commission in the performance of his or her official 
duties and responsibilities. 

Although the Ethics Commission does not have the specific authority to interpret this rule, it may 
also prohibit the racetrack from providing the entertainment and dinners you have described. 
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The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
September 26, 2011. The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions 
arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not 
purport to interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional 
information, please feel free to contact this Office again. 

nnifer A. Hardin 
Chief Advisory Attorney 

The Ohio Ethics Commission Advisory Opinions referenced in this opinion are available on the 
Commission's Web site: www.ethics.ohio.gov. 
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