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In a letter that was received by the Ohio Ethics Commission on September 16, 2006, you 
asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit you, as a member of the Ohio 
Developmental Disabilities Council (Council), from also serving as Vice-president of a nonprofit 
corporation that receives grants from the Council. 

In your letter, you stated that you serve as a member of the Council and also as Vice­
president of the Arc of Ohio (Arc), a nonprofit 501 ( c )(3) corporation. Arc does not compensate 
you for your service as its Vice-president. In your letter, you stated that Arc was in the process 
of applying to the Council for at least two grants. You stated that you will not be serving on the 
Council's grant review panels and will not vote to approve the projects selected by the grant 
review panels. You asked whether these actions as a Council member in matters pertaining to 
Arc's grant applications are sufficient to meet the requirements imposed upon you by the Ohio 
Ethics Law and related statutes. 

In a telephone conversation with Commission staff on February 23, 2007, you stated that 
you serve on the Council as a parent of a child with disabilities. You stated that you do not serve 
on the Council as a representative of one of the principal state agencies concerned with 
developmental disabilities as specified in 42 U.S.C. 602(b)(3), a representative of a university 
affiliated program as defined in 42 U.S.C. 6001(19), or a representative of the legal rights service 
created under section 5123 .60 of the Revised Code. You also stated that the Council awarded 
the grants to Arc in January. 

Brief Answer 

As explained below, there is a specific exception to the Ethics Law and related statutes 
contained in R.C. 5123.35(D) and (E) that applies to Council members. In order to meet the 
exception, a member must serve on the Council as a representative of: (1) certain state agencies 
concerned with developmental disabilities; (2) certain university affiliated programs; or (3) the 
legal rights service. Because you do not serve on the Council as a representative of any of these 
organizations, the exception contained in R.C. 5123.35(D) and (E) does not apply to you. 
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Accordingly, if you were to serve as an officer or board member of a nonprofit corporation that 
receives grants from the Council, you would have a prohibited interest in the grants. 

Having an Interest in Public Contract-R.C. 2921.42(A)(4) 

Division (A)( 4) of Section 2921.42 prohibits a public official from having "an interest in 
the profits or benefits of a public contract entered into by or for the use of the political 
subdivision or governmental agency or instrumentality with which he is connected." Members 
of the Council are "public officials" for purposes this prohibition. Council members are 
prohibited from having a definite and direct interest in the profits or benefits of a public contract 
entered into by or for the use of the Council. 

Division (G)(l)(a) of Section 2921.42 defines the term "public contract," as used in that 
section, to include "the purchase or acquisition, or a contract for the purchase or acquisition of 
property or services by or for the use of the state." Grants by governmental agencies are "public 
contracts," as defined in R.C. 2921.42(G), because a grant is the purchase or acquisition of 
services by or for the use of the governmental agency. Ohio Ethics Commission Advisory 
Opinions No. 82-004 and 85-002. 

Trustees and officers of a nonprofit corporation have a definite and direct interest in the 
contracts of the corporation. Adv. Op. No. 81-008. This interest is usually fiduciary in nature, 
but could be pecuniary in instances where an officer receives compensation. Thus, members of a 
government agency are prohibited from serving as trustees and officers of a nonprofit 
corporation that receives grants from their agency unless an exception to the prohibition can be 
met. Adv. Op. No. 87-003. 

Exception Provided by R.C. 5123.35(D) and (E) 

The situation that you have described implicates the exception provided by R.C. 
5123.35(D) and (E), which read as follows: 

(D) The Ohio developmental disabilities council may award grants to or enter 
into contracts with a member of the council or an entity that the member 
represents if all the following apply: 

(1) The member serves on the council as a representative of one of the 
principal state agencies concerned with developmental disabilities as 
specified in 42 U.S.C. 602(b)(3), a representative of a university affiliated 
program as defined in 42 U.S.C. 6001(19), or a representative of the legal 
rights service created under section 5123.60 of the Revised Code. 

(2) The council determines that the member or the entity the member 
represents is capable of providing the goods or services specified under 
the terms of the grant or contract. 
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(3) The member has not taken part in any discussion or vote of the council 
related to awarding the grant or entering into the contract, including 
service as a member of a review panel established by the council to award 
contracts or enter into contracts or make recommendations with regard to 
awarding grants or entering into contracts. 

(E) A member of the Ohio developmental disabilities council is not in 
violation of Chapter 102. or section 2921.42 of the Revised Code with 
regard to receiving a grant or entering into a contract under this section 
if the requirements if division (D) of this section have been met. 

In order to meet this exception, you must show that all three of the requirements in R.C. 
5123.35(D) apply. You.may be able to meet the requirement in R.C. 5123.35(D)(3) because you 
will not participate in any of the Council's deliberation or decision-making regarding the grants. 
However, you explained that you do not serve on the Council as a representative of one of the 
agencies described in R.C. 5123.35(D)(l). For that reason, even though you may be able to meet 
some of the requirements in R.C. 5123.35, you are unable to show that all three apply. 

Therefore, because all three requirements of R.C. 5123.35(D) cannot be met, the 
exception to does apply to you. R.C. 2921.42(A)(4) prohibits you from having an interest in any 
contracts or grants awarded by the Council, regardless of whether you participate in the award. 
If you were to serve as an officer or board member of an organization that is receiving a contract 
or grant from the Council, you would have a prohibited interest in the contract or grant. 

While you are effectively prohibited from serving as Vice-president of a nonprofit 
corporation that receives grants from the Council, you would not be prohibited from volunteering 
for the organization in a position that is unrelated to the grants or contracts it receives from the 
Council. Compare R.C. 2921.42(A)(l) (a public official is prohibited from participating in the 
authorization or award of a contract or grant to a nonprofit organization of which he is an officer 
or board member) with R.C. 102.03(]) (a public official is not prohibited from participating in 
matters before his public agency that affect a non-profit organization of which he is a mere 
member or volunteer, as long as he has not taken a particular role, for the organization, on the 
matter before the public agency). 

Conclusion 

As explained above, there is a specific exception to the Ethics Law and related statutes 
contained in R.C. 5123.35(D) and (E) that applies to Council members. In order to meet the 
exception, a member must serve on the Council as a representative of: (1) certain state agencies 
concerned with developmental disabilities; (2) certain university affiliated programs; or (3) the 
legal rights service. Because you do not serve on the Council as a representative of any of these 
organizations, the exception contained in R.C. 5123.35(D) and (E) does not apply to you. 
Accordingly, if you were to serve as an officer or board member of a nonprofit corporation that 
receives grants from the Council, you would have a prohibited interest in the grants. 
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The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
February 23, 2007. The Commission commends you for requesting guidance before taking any 
actions that could be prohibited by law. 

The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to 
interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please 
contact this Office again. 

Sincerely, 

~~ 
JohnRawski 
Advisory Staff Attorney 



417 Cloverwood Dr. 
Mason, Ohio 45040 
September 25, 2006 

Ohio Ethics Commission 
8 East Long Street, 10th Floor 
Columbus, Ohio 43215 

Dear Sir: 

I am writing to request a formal opinion with respect to the following issue - Does the Ohio 
Ethics Law and related statutes prohibit a member of the Ohio Developmental Disabilities 
Council from also serving as a board member or officer of agencies that receive grants from the 
Ohio Devel.opmental Disabilities Council when the board member or officer is not paid for his 
services with the agency and will not experience any personal financial gain or any gain for 
members ofhis family if the agency receives the contract? 

A related question is this - Can the Council member who is also a board member or officer cure 
any potential conflict of interest by abstaining from a vote both in his role as a Council member 
and in his role as a board member or officer of the agency? 

This matter was considered in an informal opinion letter issued by the Ohio Ethics Commission 
on October 11, 1991. Since that time, there have been changes both in Federal Law and in State 
Law. 

Further, I have some concern that an informal opinion may not be considered to have sufficient 
weight or to give sufficient notice as to the opinion of the Ethics Commission. 

For-all of these reasons, I respectfully request that the issue be considered and a formal 
determination made. 

The following may be relevant to how expeditiously you consider this request. I am currently a 
member of the Ohio DD Council. I am also an unpaid volunteer serving as Vice President of the 
Arc of Ohio, a non-profit 501 C (3) organization, which is in the process ofapplying for at least 2 
DD Council grants. 

Grant reviews and selections will take place in early November with the grant projects actually 
beginning in Janu!ll)' 2007. I will.not be serving Qt:! any of the grant review panels, and I will not 
in any way have to _vote to ·approve the_ptoje.cts sele.ct~ by the gtant review panels. 

. . . ·. . . ·:· . . ,.. . 

I have not participated in any way in the decision by the Arc· of Ohio to apply for the :OD .,Council 

Grants. · .·:f .: f 
Thank you for your consideration. f . : .. 

~ er 
11.UJ. 

Tif· . 
Charles W. Beatty I·
Phone: 513-398-4923 
·E-mail: cwbeatty@msn.com 

Cc: Mr. David Zwyer, Executive Director Ohio Developmental Disabilities Council 
Mr. Gary Tonks, Executive Director The Arc of Ohio 
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