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Dear Prosecutor Waldick: 

March 17, 2006 

On February 28, 2006, the Ohio Ethics Commission received your request for an 
advisory opinion. In your letter, you asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes 
prohibit a teacher for the Allen County Board of Mental Retardation and Developmental 
Disabilities (MRDD) from accepting a special award and a $10,000 check for her personal use 
from the Mr. Holland's Opus Foundation (Foundation). The Foundation is a nonprofit 50l(c)(3) 
corporation in California that supports music education. 

According to a letter from the Foundation, the award is made to music teachers in 
recognition of their service to their students and the profession. To receive the Mr. Holland's 
Opus Foundation Award, a teacher must: 

I. Instill a love of music in his or her students through instrumental instruction in 
grades K through 12; 

2. Have the passion, dedication, and leadership skills to persevere under difficult 
circumstances; 

3. Give generously of his or her time, energy, and talent, exceeding what is expected 
of music educators; 

4. Demonstrate creativity regardless of availability of instruments, materials, 
classroom space, and budget limitations; 

5. Inspire students and challenge them to attain the highest level of musicianship; 
and 

6. Encourage musical growth through ongoing individual and group performances, 
auditions, and evaluations. 

As a condition of receiving the award, the teacher must be available to attend the award 
presentation at Carnegie Hall in New York City. The Foundation will pay the teacher's travel 

and accommodation expenses to attend the ceremony. The award presentation is scheduled for 

March 24, 2006. 
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Brief Answer 

As explained more fully below, the award you have described is not compensation to the 
teacher and R.C. 2921.43(A) does not prohibit the teacher from accepting the award or prohibit 
the Foundation from giving the award. 

Supplemental Compensation 

Your question raises issues under the supplemental compensation law, R.C. 2921.43(A), 
which provides: 

(A) No public servant shall knowingly solicit or accept and no person shall 
knowingly promise or give to a public servant either of the following: 

(1) Any compensation, other than as allowed by divisions (G), (H), and (I) of 
section 102.03 of the Revised Code or other provisions oflaw, to perform 
the public servant's official duties, to perform any other act or service in 
the public servant's public capacity, for the general performance of the 
duties of the public servant's public office or public employment, or as a 
supplement to the public servant's public compensation. 

The exceptions set forth in R.C. I 02.03(G) through (I) concern campaign contributions, and 
under certain circumstances, honoraria and travel, meal, and lodging expenses incurred in 
connection with a personal appearance or speech, or attendance at conferences, seminars, and 
similar events, and are not applicable to your question. 

The term "public servant" is defined in R.C. 2921.0l(B) to include "any public official." 
A "public official" is defined, in R.C. 102.0l(B), as any person elected or appointed to any office 
with, or employed by, any political subdivision. An employee of a county board, including a 
board of mental retardation and developmental disabilities is an employee of a political 
subdivision, and therefore a "public servant" for purposes of R.C. 2921.43(A). See R.C. 5126.02 
and Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 96-005. 

The word "compensation" is not defined for purposes of R.C. Section 2921.43. 
In Advisory Opinion No. 92-014, the Ethics Commission held: 

A primary rule of statutory construction is that words used in a statute must be 
construed according to rules of grammar and common usage. See R.C. 1.42. 
Furthermore, statutes "must be construed in the light of the mischief they are 
designed to combat." City of Mentor v. Giordano, 9 Ohio St. 2d 140, 144 (1967). 
"Compensation" is defined as "payment for services: esp., wages or 
remuneration." See Webster's New World Dictionary 289 (2nd College Ed. 
1972). 
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Prior to the time that the Ohio Ethics Commission was empowered to interpret R.C. 2921.43, the 
Attorney General, in Att'y Gen. Op. No. 84-019, addressed the prohibition of R.C. 
2921.43(A)(l). In the opinion, the Attorney General stated: 

R.C. 2921.43(A) is a codification of the common law rule that a public officer 
may not receive remuneration other than that allowed by law for the performance 
of his official duties. (Citations omitted.) Public officials and employees are not 
permitted to receive payment other than that provided by law for performing those 
duties for which they are responsible in their official capacity. See generally State 
v. McKelvey, 12 Ohio St. 2d 92, 95, 232 N.E.2d 391, 393 (1967) ("a public 

. official cannot use his position for private profit"). See also State v. Livesay, 91 
Ohio Misc. 208 (Jackson County February 19, 1988). 

The Foundation, in this instance, will be giving the teacher a cash award in recognition of 
the teacher's excellence, based on the criteria set forth above. Even though the excellence of the 
teacher would be displayed in connection with the performance of her employment as a teacher, 
the award is not intended to be offered as "compensation," or payment, for her services as a 
public servant. The award from an independent foundation made to a public servant for 
excellence under the criteria and circumstances you describe is not the same as a payment made 
to a public servant in consideration for the performance of specific or general job duties. 

The fact that the Foundation is not located in Ohio and that it has no interest in matters 
before this teacher or the county board are indicators that the award is not intended as 
compensation.1 Where there is the possibility that a public servant would be influenced by a 
thing of value provided to her, other provisions of the Ethics Law would also be implicated. See 
R.C. 102.03(E) (prohibits a public official or employee from soliciting or accepting anything of 
value that is of such a character as to have a substantial and improper influence upon her with 
respect to her duties). 

Therefore, where the award is not being promised or offered in consideration for the 
performance of the teacher's official duties or as her compensation, R.C. 2921.43(A) does not 
prohibit the teacher from accepting the award or prohibit the Foundation from giving the award. 
Given the specific facts you have described, the award from the Foundation is not prohibited 
compensation to the teacher. 

Conclusion 

As explained more fully above, the award you have described is not compensation to the 
teacher and R.C. 2921.43(A) does not prohibit the teacher from accepting the award or prohibit 
the Foundation from giving the award. 

For example, a cash award for teaching excellence from a parent or parent group whose 
children attend the school would have to be examined closely to determine whether the intention 
of the grantor was to provide compensation prohibited by R.C. 2921.43(A). 

1 
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The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
March 17, 2006. 

The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising under Chapter 
102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to interpret other 
laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please feel free to contact 
this Office again. 

Sincerely, 

Chief Advisory Attorney 




