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In a letter received by the Ohio Ethics Commission on August 22, 2003, you have asked 
whether the members of the Third Frontier Advisory Board are subject to Chapter 102. and 
Sections 2921.42 and 2921.43 of the Ohio Revised Code. 

Brief Answer 

As set forth more fully below, the members of the Third Frontier Advisory Board (Board) 
are not subject to Chapter 102. and Section 2921.42 of the Ohio Revised Code. However, Board 
members are "public servants," and therefore subject to supplemental compensation provisions 
in R.C. 2921.43. 

Because of the specific statutory requirement in R.C. 184.03(G), Board members are 
required to file financial disclosure statements. The Commission supports the protections to the 
public resulting from financial disclosure, as applied by the General Assembly to the members of 

the Board, because the members are not otherwise subject to the conflict of interest provisions in 
the Ethics Law and related statutes. 

By way of history, you have explained that the Board was created pursuant to R.C. 

184.03. The ' Board is composed of sixteen members selected for their knowledge of and 

experience in science and technology matters. R.C. 184.03(A). The Governor appoints fourteen 

members. Id. The Speaker of the House of Representatives and the President of the Senate each 
appoints one of the remaining two members. Id. 
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According to R.C. 184.03(A), the Board shall, upon request of the Third Frontier 
Commission, "provide general advice" to the commission on various items including, but not 
limited to: 

(1) Strategic planning for programs administered by the commission; 
(2) Budget and funding priorities, funding processes, request-for-proposal 

criteria, and other aspects of the management and coordination of 
programs administered by the commission; 

(3) Metrics and methods of measuring the progress and impact of programs 
administered by the commission; and 

(4) Studies to be conducted to collect and analyze data relevant to advancing 
the goals of programs administered by the commission. 

Members of the Board serve without compensation, but receive necessary and reasonable 
expenses. 

The Ohio Ethics Law and Related Statutes-Purpose and Definitions 

The Ohio Ethics Law and related statutes consist of Chapter 102. and Sections 2921.42 
and 2921.43 of the Revised Code. See R.C. 102.06 and 102.08. These statutes generally protect 
against direct personal, family, and business conflicts of interest, and also prohibit public officers 
and employees from misusing the authority or influence with which they are entrusted by the 
public. 

R.C. 102.0l(B) defines the term "public official or employee" for purposes of R.C. 
Chapter 102. as "any person who is elected or appointed to an office or is an employee of any 
public agency." In effect, the restrictions in R.C. Chapter 102., regarding ethics or public 
officers, apply to any elected, appointed, or employed person serving a municipality, county, 
state agency, or other public agency. 

R.C. Chapter 2921. sets forth offenses against justice and public administration, which 
apply to "public officials" (such as unlawful interest in a public contract, dereliction of duty, and 
theft in office) or "public servants" (such as supplemental compensation, bribery, and interfering 
with civil rights). Two of the provisions in R.C. Chapter 2921. are within the jurisdiction of the 
Ohio Ethics Commission-RC. 2921.42 (unlawful interest in a public contract) and 2921.43 
(supplemental compensation). The definitions of "public official," for purposes of R.C. 2921.42, 
and "public servant," for purposes of R.C. 2921.43, are broader than the definition of "public 
official or employee," for purposes of Chapter 102. 
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Chapter 102.-"Public Official or Employee" 

As noted above, R.C. 102.0l(B) defines the term "public official or employee" for 
purposes of R.C. Chapter 102. as any person who is elected or appointed to an office or is an 
employee of "any public agency." R.C. 102.0l(C) defines "public agency": 

"Public agency" means the general assembly, all courts, any department, division, 
institution, board, commission, authority, bureau or other instrumentality of the 
state, a county, city, village, township, and the five state retirement systems, or 
any other governmental entity. "Public agency" does not include a department, 
division, institution, board, commission, authority, or other instrumentality of the 
state or a county, municipal corporation, township, or other governmental entity 
that functions exclusively for cultural, educational, historical, humanitarian, 
advisory, or research purposes; does not expend more than ten thousand dollars 
per calendar year," excluding salaries and wages of employees; and whose 
members are uncompensated. 

In order to be excluded from the definition of "public agency," a board must meet three 
requirements. The board must: (1) function exclusively for advisory purposes; (2) not expend 
more than ten thousand dollars per calendar year, excluding salaries and wages of employees; 
and (3) have no compensated members. 

It is clear, from the statutory provisions that enable the Board, that the Board falls within 
the exclusion from the definition of "public agency." Based on R.C. 184.03, it is apparent that 
the purpose of the Board is to provide "general advice" to the Third Frontier Commission. The 
Board has no other statutory function. Therefore, the Board functions exclusively for advisory 
purposes. 

R.C. 184.03(J) provides that Department of Development will furnish office space and 
facilities for the Board. You have explained that the Department will also pay the travel 
expenses incurred by the Board members, pursuant to R.C. 184.03(H). There is no other 
provision for budget for the Board. Therefore, the Board does not expend more than ten 
thousand dollars per calendar year. 

Finally, it is clear that the members of the Board are uncompensated. R.C. 184.03(H) 
provides that Board members are not compensated for their service on the Board. 

Because the Board is not a "public agency," for purposes of R.C. 102.0l(B), the members 
of the Board are not within the definition of "public official or employee," for purposes of the 
provisions in R.C. Chapter 102. Therefore, the Board members are not subject to the restrictions 
set forth in that Chapter. 
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R. C. 102.04-Elected or Appointed to an Office 

R.C. 102.04 does not use the term "public official or employee" for purposes of 
determining who is subject to its prohibitions. R.C. 102.04(A) and (B) impose prohibitions upon 
"[a] person elected or appointed to an office of or employed by the general assembly or any 
department, division, institution, instrumentality, board, commission, or bureau of the state, 
excluding the courts." 

Even though the Third Frontier Advisory Board is not a "public agency," for purposes of 
RC. 102.0l(C), it is a "board" of the state. As noted above, Board members are not 
compensated for their service on the Board and are not "employees" of the Board. Further, 
Board members are not elected to their positions. Therefore, the question is whether Board 
members are "appointed to an office of' the Board. 

In Advisory Opinion No. 85-005, the Ethics Commission determined that members of a 
public agency that functions exclusively for advisory purposes and does not exercise the sovereign 
powers of government are not deemed to be "appointed to an office" or "officers." As noted above, 
the Board functions exclusively for advisory purposes. The statutes that establish and define the 
duties of the Board do not confer upon its members the power to exercise final decision-making 
authority. Therefore, the Board does not exercise the sovereign power of the state. Accordingly, 
the members of the Board are not appointed to an office of the Board, and are not subject to the 
restrictions discussed in RC. 102.04(A) and (B). 

''Public Official" Definition of R.C. 2921.01-Officer, Employee, or Agent of the State 

The protections to the public contained in RC. 2921.42 apply to any "public official." 
The term "public official" is defined in RC. 2921.0l(A) as: 

[A]ny elected or appointed officer, or employee, or agent of the state or any 
political subdivision, whether in a temporary or permanent capacity, and 
including without limitation legislators, judges, and law enforcement officers. 
(Emphasis added.) 

As explained above, Board members are not officers, and do not serve as employees, of 
the state. However, as set forth above, the definition of the term "public official" includes 
"agents" of the state. 

Because the word "agent" is not statutorily defined for purposes of RC. 2921.42, the 
Ethics Commission has relied upon judicial interpretation of the word "agent." The Commission 
has held that an individual is an "agent" of the state when the state has empowered him, or the 
board that he serves, to act on the state's behalf and to bind the state. Adv. Ops. No. 85-005, 
92-001, and 92-007. In Advisory Opinion No. 92-001, the Ethics Commission stated: 
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A person is an "agent of the state," and thus, a "public official" as defined in 
Division (A) of Section R.C. 2921.01 of the Revised Code, when: (a) the person has 
the power to act on behalf of and bind the state by his actions; (b) the state has the 
right to control the actions of the person; and ( c) the actions of the person are 
directed toward the attainment of an objective sought by the state. 

As described above, the Board's only statutorily defined duty is to provide advice to the 
Third Frontier Commission. Therefore, because the Board is not empowered to act on behalf of 
the Commission or the Department of Development, the Board members are not "agents," and 
are not subject to the public contract provisions set forth in R.C. 2921.42. 

''Public Servant" Definition of R.C. 2921.01-Performing Ad Hoc Governmental Functions 

R.C. 2921.43 also falls within the jurisdiction of the Ethics Commission. 
R.C. 2921.43(A) prohibits a "public servant" from accepting compensation, other than as 
allowed by law, to perform his official duties. R.C. 2921.43(A) also prohibits a "person," which 
is defined in R.C. 1.59 to include an individual, corporation, partnership, association, or other 
similar entity, from promising or giving to a public servant any compensation, other than as 
allowed by law, to perform any act in his public capacity or generally perform the duties of his 
public position. Adv. Ops. No. 89-012, 89-013, and 90-001. 

R.C. 2921.0l(B) defines the term "public servant," as used in R.C. 2921.43, to include 
"[a]ny person performing ad hoc a governmental function, including without limitation a juror, 
member of a temporary commission, master, arbitrator, advisor, or consultant." 

In the instant situation, the Board members are performing a governmental function by 
acting as advisors to the Third Frontier Commission regarding: (1) strategic planning for 
programs administered by the commission; (2) budget and funding priorities, funding processes, 
request-for-proposal criteria, and other aspects of the management and coordination of programs 
administered by the commission; (3) metrics and methods of measuring the progress and impact 
of programs administered by the commission; and (4) studies to be conducted to collect and 
analyze data relevant to advancing the goals of programs administered by the commission. 
Because the Board members are performing a governmental function, they are "public servants" 
subject to the prohibitions in R.C. 2921.43. 

Board members are prohibited from accepting any compensation that is provided to them 
for performing their duties as members of the Third Frontier Advisory Board, and any payments for 
expenses, except as provided by law. R.C. 2921.43(B) and (C) also prohibit a Board member from 
soliciting or accepting anything of value, or coercing a campaign contribution, in consideration of 
an appointment to a public position or use of authority to prefer or maintain the status of a public 
employee. 
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Financial Disclosure 

As noted above, members of the Board are not "public officials or employees," for 
purposes of the Ethics provisions in Chapter 102. As a result, the Board members would not 
normally fall within the class of individuals who are required to file financial disclosure 
statements. However, you should note R.C. 184.03(0), which specifically requires that members 
of the Board file annual financial disclosure statements with the Ohio Ethics Commission. 

The Commission supports the protections to the public resulting from financial 
disclosure, as applied by the General Assembly to the members of the Board, because the Board 
members are not otherwise subject to the conflict of interest provisions in the Ethics Law and 
related statutes. R.C. 184.03(0) requires that the Board members file statements as described in 
R.C. 102.02(B), which are confidential statements. 

Conclusion 

As set forth more fully above, the members of the Third Frontier Advisory Board are not 
subject to Chapter 102. and Section 2921.42 of the Ohio Revised Code. However, Board 
members are "public servants," and therefore subject to supplemental compensation provisions 
in R.C. 2921.43. 

Because of the specific statutory requirement in R.C. 184.03(G), Board members are 
required to file financial disclosure statements. The Commission supports the protections to the 
public resulting from financial disclosure, as applied by the General Assembly to the members of 
the Board, because the members are not otherwise subject to the conflict of interest provisions in 
the Ethics Law and related statutes. 

The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
September 10, 2003. The Commission commends you for requesting guidance on this matter. 

The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code and does not 
purport to interpret other laws or rules. H you have any questions or desire additional 
information, please contact this Office again. 

Sincerely, 

~~ 
Jennifer A. Hardin 
Chief Advisory Attorney 




