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You have asked whether the Ethics Law prohibits a school district official or employee 
from accepting a gift, or payment for a meal or other entertainment expenses, from an individual 
who has, will, or does provide professional services to the district if the purpose of the meal or 
entertainment is purely social. You have explained that, in some cases, a person who is an 
owner, officer, employee, or board member of an entity that is doing or seeking to do business 
with, regulated by, or interested in matters before a school district may offer a meal or 
entertainment to an official or employee of the district with whom the person has developed a 
personal friendship. You have not given specific examples of the cost of the meals or 
entertainment. 

Brief Answer 

As explained more fully below, R.C. 102.03(0) and (E) prohibit a school district official 
or employee from soliciting or accepting a gift, meal, or entertainment expenses of substantial 
value from a person who is representative of an entity that is doing or seeking to do business 
with, regulated by, or interested in matters before the district, regardless of whether the purpose 
of the gift, meal, or entertainment is purely social and whether the district official or employee 
has a friendship with the person. R.C. 2921.43(A)(l) prohibits the acceptance of any 
remuneration given in return for the specific performance of a duty directly related to the person 
providing the remuneration. However, the law does not prohibit a school district official or 
employee from otherwise accepting a meal of a routine character, or one ticket to an event, or 
another item having de minimis value, from a friend who is also a representative of an entity that 
is doing or seeking to do business with, regulated by, or interested in matters before the district. 
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Soliciting or Accepting Anything of Value- R.C. 102.03(0) and (E) 

· R.C. 102.03(0) and (E) apply to situations involving a school district official's or 
employee's acceptance of gifts. These provisions of the Ethics Law read as follows: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of office or employment to secure anything of value 
or the promise or offer of anything of value that is of such a character as to 
manifest a substantial and improper influence upon the public official or 
employee with respect to that person's duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value 
that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon the public official or employee with respect to that 
person's duties. 

The term "public official or employee" is defined, for purposes of R.C. 102.03, to include 
any person who is an employee of any department, division, institution, board, commission, 
authority, bureau, or other instrumentality of the state, a county, city, village, township, or any 
other governmental entity. See R.C. 102.0l(B) and (C). The definition of "public official or 
employee" excludes any person who is a teacher or other kind of instructor, and does not have 
the authority to perform supervisory or administrative functions. R.C. 102.0l(B). Therefore, 
any official or employee of a school district, excluding a teacher or other educator whose 
position does not perform supervisory or administrative functions, is a "public official or 
employee" for purposes of R.C. 102.03. Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 93-017 
(teachers and other educators are not subject to R.C. 102.03, but are subject to R.C. 2921.42 and 
2921.43). 

The term "anything of value" is defined, for purposes of R.C. 102.03, to include money, 
goods and chattels, and every other thing of value. R.C. 1.03; 102.0l(G). Gifts and gratuities 
constitute things of value for purposes ofR.C. 102.03. Adv. Ops. No. 82-005 and 86-003. 

The Commission has consistently stated that in order to determine whether a thing of 
value would manifest a substantial and improper influence upon a public official or employee 
with respect to his duties, it is necessary to examine both the source and the nature of the thing of 
value. Adv. Ops. No. 86-011, 2001-03, and 2001-04. Generally, R.C. 102.03(0) and (E) 
prohibit a public official or employee from soliciting, accepting, or using his position to secure 
anything of a substantial nature from a party that is doing or seeking to do business with, 
interested in matters before, or regulated by the public agency he serves. Id. 

The word "substantial," as used in R.C. 102.03, has been defined by the Commission as 
"of or having substance, real, actual, true; not imaginary; of considerable worth or value; 
important." Adv. Op. No. 76-005. The Commission has identified some items that are clearly of 
a "substantial" nature. Items that the Commission has determined are substantial things of value 
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include travel, meals, and lodging, a season's worth of tickets to the games of a professional 
sports team, jewelry, golf outings at exclusive courses, and discounts on furniture and major 
appliances. See Adv. Ops. No. 89-014 (travel, meals, and lodging), 92-015 (discounts), 2001-03 
(golf outings), and 2001-04 (jewelry). 

The Commission has also found that the Ethics Law does not prohibit a public official or 
employee from accepting a thing of nominal or de minimis value even if it is provided by a 

. vendor or regulated or interested party. For example, the Commission has stated that a public 
official or employee is not prohibited from soliciting or accepting a meal of a routine character, 
or a tee-shirt or other kind of nominal promotional item, provided by a vendor or potential vendor. 
Adv. Op. No. 2001-03 and 2001-04. However, the Commission has cautioned that de minimis or 
nominal items or expenses could have a substantial cumulative value if provided repetitively. 
Adv. Op. No. 86-003. 

The question then becomes whether R.C. 102.03(0) and (E) prohibit a public official or 
employee from soliciting or accepting a gift, meal, or entertainment expenses of substantial value 
from a person who is a representative of a vendor, or regulated or interested party, if the meal or 

,. entertainment is purely social or the official or employee has a friendship with the person. For 
purposes of applying R.C. 102.03(0) and (E) to a particular situation, it is necessary to determine 
whether the acceptance or solicitation of the thing of value could manifest a substantial and 
improper influence upon the public official or employee with respect to his duties. As always, 
the application of R.C. 102.03(0) and (E) is dependent on the facts of each individual situation. 

Even where the purpose of the gift, meal, or entertainment may be purely social, or a 
personal friendship develops between the school district official and a person who is affiliated 
with a vendor, or regulated or interested party, as a result of official interaction, the acceptance 
of the meal or entertainment is subject to conflict of interest protections to the public. The 
school district official or employee performs official duties related to the vendor, or regulated or 
interested party, regardless of the personal friendship between them. In fact, in your letter, you 
have stated that, even if the purpose of an entertainment event is social, it is unrealistic to think 
that there will never be any discussion of school district business at the event. The acceptance of 
the gift, meal, or entertainment of a substantial value in such an instance could manifest a 
substantial and improper influence upon the official or employee with respect to his or her duties 
as they affect the source. 

Therefore, based on the application of R.C. 102.03(0) and (E) to the acceptance of gifts, 
a school district official or employee is prohibited from soliciting or accepting a gift, meal, or 

· entertainment of substantial value from a person who is a representative of a company that is 
doing or seeking to do business with, regulated by, or interested in matters before the district, 
regardless of the purpose of the meal or entertainment and regardless of whether the school 
district official or employee has a personal friendship with that person. 
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Other Considerations 

You should also be aware of R.C. 102.03(F), which prohibits any "person" from 
promising or giving to a public official or employee anything of value that is of such a character 
as to manifest a substantial and improper influence upon the public official or employee with 
respect to that person's duties. With respect to your question, R.C. 102.03(F) applies to the 
person who is a company owner, officer, employee, or board member. R.C. 102.03(F) would 
prohibit a person who is a representative of a company that is doing or seeking to_do business 
with, regulated by, or interested in matters before a school district, from giving anything of 
substantial value, including a gift, meal, or entertainment, to a district official or employee, 
regardless of the purpose of the gift, meal, or entertainment and regardless of whether the person 
has developed a personal friendship with the official or employee as a result of interactions 
between the parties. 

Further, R.C. 2921.43(A) prohibits public servants, except in narrow situations permitted 
by law, from accepting a gift from any source, and a person is prohibited from providing a gift to 
a public servant, regardless of the value of the gift, if the gift is provided to the public servant as 
payment for performance of public duties. 

Finally, a financial disclosure filer who receives a gift is required to disclose the source of 
the gift on his financial disclosure statement if the value of the gift is over the threshold amount 
for disclosure.1 Therefore, if a public official or employee who is required to file a financial 
disclosure statement does decide to accept a gift valued at over the threshold amount from any 
person, including a friend, the official or employee is required to disclose the source of the gift 
on his financial disclosure statement. 

Conclusion 

As explained above, R.C. 102.03(0) and (E) prohibit a school district official or 
employee from soliciting or accepting a gift, meal, or entertainment expenses of substantial value 
from a person who is representative of an entity that is doing or seeking to do business with, 
regulated by, or interested in matters before the district, regardless of whether the purpose of the 
gift, meal, or entertainment is purely social and whether the district official or employee has a 
friendship with the person. R.C. 2921.43(A)(l) prohibits the acceptance of any remuneration 
given in return for the specific performance of a duty directly related to the person providing the 
remuneration. However, the law does not prohibit a school district official or employee from 
otherwise accepting a meal of a routine character, or one ticket to an event, or another item 
having de minimis value, from a friend who is also a representative of an entity that is doing or 
seeking to do business with, regulated by, or interested in matters before the district. 

1 R.C. 102.022(B) requires disclosure of the source of any gift valued at over $500.00, and applies to state college 
and university trustees and to local officials who receive less than $16,000 per year for their public service. R.C. 
102.02(A)(7) applies to all other disclosure filers, and requires disclosure of the source of any gift valued at over 
$75.00. The source of gifts must be disclosed if the total value of the gifts exceeds the threshold amount. 
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The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
May 8, 2003. The Commission commends you for seeking advisory guidance. 

This opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising under Chapter 
102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to interpret other 
laws or rules. I apologize for the delay in responding to your question. If you have any questions 
about the opinion or desire additional information, please contact this office again. 

Sincerely, 

Jennifer A. Hardin 
Chief Advisory Attorney 




