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In a letter to the Ethics Commission, you ask whether the Ohio Ethics Law and related 
statutes prohibit you, while you serve as the Medina County Treasurer, from receiving 
compensation from individual residents and taxpayers of Medina County for performing any of a 
variety of private professional services that require the licensure and certification set forth below: 

NASD Series 7 General Securities License 
Ohio Life Accident and Health Insurance License 
Ohio Variable Life and Variable Annuity License 
Ohio Real Estate Sales License 
Ohio Foreign Real Estate License 
Certified Public Accountant 
Certified Financial Planner 
Ohio Registered Investment Advisor 

You state that you will not seek to earn compensation for performing services or selling products to 
any Medina County office or department, or political subdivision within Medina County for which 
the treasurer's office collects or dispenses tax money. Many of the private professional services that 
you propose to offer, such as sales of insurance or annuities, accounting, financial planning, 
and rendering investment advice, are activities that may result in a durable and continuing 
practitioner-client relationship. 

Brief Answer 

As explained below, RC. 102.03(D) and (E) prohibit you from receiving compensation 
from individual residents and taxpayers of Medina County for performing private professional 
services. Such compensation paid to you by individuals who are subject to your authority as 
county treasurer would have a substantial and improper influence upon you in the performance 
of the discretionary decisions you are charged with making as county treasurer. However, these 
limitations would not prohibit you from merely holding a professional license or certificate or from 
performing services for compensation outside of your jurisdiction. 
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General Restrictions on Private Outside Employment 

The Ethics Commission has consistently held that the Ohio Ethics Law and related statutes 
do not prohibit public officials from engaging in private outside employment or the practice of a 
profession as long as no conflict of interest exists between the official's private interests and public 
duties. Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 96-004. However, the Ethics Commission 
has explained that the Ethics Law and related statutes restrict public officials and employees with 
regard to their ability to engage in private outside employment or the practice of a profession 
in order to serve the public interest in effective, objective, and impartial government by preventing 
the creation of a situation that may impair the objectivity and impartiality, and therefore, 
the effectiveness, of a public official or employee, or the public agency with which he· serves. 
Adv. Ops. No. 89-014 and 90-002. 

Outside Employment-R.C. 102.03(0) and (E) 

Your attention is directed to R.C. 102.03(D) and (E), which read as follows: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the authority 
or influence of office or employment to secure anything of value or the 
promise or offer of anything of value that is of such a character as to 
manifest a substantial and improper influence upon the public official or 
employee with respect to that person's duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value that is 
of such a character as to manifest a substantial and improper influence upon 
the public official or employee with respect to that person's duties. 

A "public official or employee" is defined for purposes of R.C. 102.03 to include any person who is 
elected or appointed to an office of a political subdivision. R.C. 102.0l(B) and (C). A county 
treasurer is a "public official or employee" and subject to the prohibitions of R.C. 102.03(D) and 
(E). Adv. Op. No. 83-001. See also Adv. Ops. No. 79-002 and 82-001. 

R.C. 1.03 defines "anything of value" for purposes of R.C. 102.03 to include money and 
every other thing of value. R.C. 102.0l(G). A definite pecuniary benefit to a person is considered 
to be a thing of value under R.C. 102.03(D) and (E). Adv. Ops. No. 79-010, 85-006, and 89-008. 
Thus, if a county treasurer were to receive payments from a client for performing private financial 
consulting services, then the payments would fall within the definition of "anything of value. 11 Adv. 
Op. No. 82-001. 

R.C. 102.03(D) and (E) prohibit a public official or employee from soliciting or accepting, 
or using the authority or influence of his position to secure, anything of value for himself, or any 
other party, if the thing of value is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon him with respect to his duties. Adv. Ops. No. 87-006, 88-004, and 93-014. 
The Ethics Commission has held that a thing of value is of such a character as to manifest a 
substantial and improper influence upon a public official or employee with respect to his duties 
where the thing of value could impair the offi_cial's or employee's independence of judgment in the 
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performance of his duties and affect his decisions in matters involving the donor of the thing of 
value. Adv. Op. No. 84-010. See also Adv. Op. No. 93-014. 

The prohibition that is imposed upon a public official or employee engaging in private 
business activity where he provides professional services directly to a client is determined by the 
relationship that the private client has with the public official or employee in his public capacity. 
Thus, the Commission has held that a public official or employee who engages in a private outside 
business or the practice of a profession is prohibited from accepting, soliciting, or using his 
authority or influence to secure commissions, fees, or other payments from a party that is interested 
in matters before, regulated by, or doing or seeking to do business with, the official's or employee's 
public agency because such payments are of such a character as to improperly influence the official 
or employee with respect to the performance of his duties regarding those parties. See, M·, 
Advisory Ops. No. 83-007 (an employee of the Board of Cosmetology is prohibited from selling 
products to regulated salons), 84-009 (an MRDD employee is prohibited from selling consulting 
services to a corporation that operates group homes under contract to J\.1RDD), 84-014 (a city fire 
chief is prohibited from soliciting or receiving a commission on the city's purchase of fire 
equipment), 87-006 (an official or employee of a county MRDD board is prohibited from being 
employed by a residential service provider), and 93-014 (a member of a board of education is 
prohibited from selling annuities to school district employees). 

Application to County Treasurer 

A county treasurer is required by statute to perform a myriad of official duties. Many of 
these duties are found in R.C. Title 3. and others are found throughout the Revised Code. See, e.g., 
R.C. 323.25 (enforcement of a tax lien by civil action brought by the county treasurer in his official 
capacity); R.C. 323.33 (certifying that delinquent tax.es on real property are most likely uncollectible 
except through foreclosure and forfeiture); R.C. 323.49 (acting as receiver ex officio of rents and 
income of real property to satisfy the delinquent tax.es, penalties, interest, and costs charged upon 
such property); R.C. 5719.05 (collecting the tax.es and penalties on the tax duplicate delivered to 
him by the auditor); and R.C. 5715.11 (serving with the county auditor and the president of the 
board of county commissioners on a County Board of Revision, if the county has not created a 
hearing board pursuant to R.C. 5715.02, which acts as a quasi-judicial tribunal to determine the 
valuation of property for purposes of taxation whenever a property owner files a complaint that 
challenges the assessed value of his property). These and other statutes demonstrate that the county 
treasurer exercises significant authority with respect to tax.payers in the county. 

This advisory opinion will not attempt to provide a detailed and exhaustive review of these 
and other duties imposed by statute upon a county treasurer in order to determine whether the 
performance of a specific act of private consulting or sale of services would create the possibility 
of impaired objectivity and independence of judgment in the performance of your official duties. 
Rather, the opinion will focus on one specific example to illustrate the conflict of interest that 
would be created under R.C. 102.03(0) and (E) if you received compensation for providing the 
professional services you describe to a private party and also, in your official capacity as county 
treasurer, were required to make decisions on matters concerning the financial interests of the 
private party. 
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A county treasurer is required to assist the county auditor with the collection of property 
taxes. See R.C. 5719.04 and 5721.03 (specifying the auditor's duties regarding delinquent 
taxes). The treasurer is charged with collecting the taxes and penalties on the tax duplicate 
delivered to him by the auditor. R.C. 5719.05. If the treasurer finds that he is unable to collect 
the full amount of delinquent taxes, the treasurer has the authority to enter into a written 
delinquent tax contract with the taxpayer for payment of the full amount in installments. R.C. 
5719.05. 

Thus, it is apparent that taxpayers within a county are regulated by and interested in matters 
that can be the subject of discretionary decision-making authority of the county treasurer. If the 
taxpayer were a private client of the treasurer, the treasurer would be required to make decisions, in 
his official capacity, on matters concerning the financial interests of his private client. Therefore, 
in such a situation, the compensation that you would receive from a taxpayer who is your private 
client would be a thing of value that could impair your objectivity and independence ofjudgment in 
the performance of your duties and affect your decisions on any matters that come before you as 
county treasurer involving that taxpayer. Adv. Op No. 84-010, 93-014, and 93-015. 

Withdrawal From Official Duties 

The Ethics Commission has stated that, in some circumstances, a public official or 
employee is not prohibited from engaging in a private business or holding outside employment 
provided that he is able to withdraw, as a public official, from consideration of matters that 
would pose a conflict of interest. Adv. Ops. No. 89-006 (Ohio Department of Mental Health 
officials and employees accepting employment from colleges or universities which receive 
grants from ODMH), 89-010 (a Department of Agriculture employee selling services to a state 
institution which is regulated by the Department of Agriculture), and 90-002 (a Department of 
Agriculture employee owning and operating a plant which is regulated by the Department of 
Agriculture). However, the Ethics Commission has stated that some high-level public officials 
and employees may discharge crucial and unique authority for their public agencies from which 
they cannot withdraw without interfering with the performance of their duties. Adv. Op. No. 
92-009. Because they cannot withdraw from the performance of their official duties, it is 
impossible for those officials and employees to pursue certain kinds of outside business activity. 

In the instant situation, the county treasurer is the appointing authority for deputies in the 
county treasurer's office and has the discretion to determine the need for their employment. R.C. 
321.04. As the appointing authority of employees within his office, the county treasurer is required 
to supervise the employees' work and is in a position to control their work product. Also, the county 
treasurer would be required to evaluate the performance of his employees in accomplishing their 
tasks. It is apparent that there is no one to whom employees in the county treasurer's office could 
report, other than the county treasurer, with respect to duties that are statutorily assigned to the 
treasurer's office, such as the review and approval of the establishment of a delinquent tax contract. 
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H the county treasurer were to be in a practitioner-client relationship and attempt to 
withdraw from the consideration of matters that would pose a conflict of interest for him, then the 
employees over whom the county treasurer is the appointing authority would be required to perform 
the duties that would otherwise fall to the county treasurer. This would result in an untenable 
situation for the employees of the county treasurer's office. Adv. Ops. No. 89-015 (if the law firm 
of a city law director were to represent clients in actions against the city, then an assistant city law 
director, who reports to the law director, could not objectively fulfill his duties to represent the city 
in those actions) and 92-009 (if the Executive Director of the Barber Board were to own a barber 
shop, then an employee of the Barber Board, who reports to the Executive Director, could not 
objectively determine whether the Executive Director's barber shop meets requirements established 
by statute and rules adopted by the Barber Board). 

In the example provided above, the county treasurer is the county official who would enter 
into a delinquent tax contract with a taxpayer and he is the sole hiring authority for the employees 
who aid him in the performance of his duties. It would be impossible for the county treasurer to 
withdraw from performing a duty that is statutorily imposed upon him by transferring that authority 
to an employee in his office who is subordinate to him. See Adv. Op. No. 92-008 (it is impossible 
for a township clerk to withdraw from performing the actions and decisions statutorily imposed 
upon her office and transfer that authority to another party). See also Adv. Ops. No. 89-015, 
92-004, and 92-009. Therefore, the withdrawal by the county treasurer from an official matter 
involving a private party for which he is required to exercise his discretionary decision-making 
judgment would interfere with his duties as county treasurer. 

The instant situation is. similar to the one that the Ethics Commission addressed in Advisory 
Opinion No. 93-015 in which the Commission held that R.C. 102.03(0) and (E) prohibit a city 
treasurer and tax administrator from receiving client fees for providing financial advice for clients 
who must file income tax forms with the city. See also Adv. Ops. No. 78-004, 82-001 and 83-001 
(describing similar limitations imposed upon municipal and county engineers from receiving 
compensation for performing private engineering work); In the Matter of: The Appeal of Frederick 
Carr, No. CA-81-22, April 2, 1982 (Muskingum County) (affirming a city civil service commission 
decision, based upon the prohibition of R.C. 102.03(0) and Ohio Ethics Commission precedent, 
to terminate a city code enforcement officer who was real estate broker for attempting to sell a 
property that he had inspected in his official capacity. A memorandum from the city safety director 
included as an appendix to the court's decision states, "[t]he Safety Director found that the members 
of the general public held such activity in contempt; was distrustful of code enforcement office."). 

As the county treasurer, you are unable to withdraw from the duties statutorily assigned to 
the office you hold. Therefore, R.C 102.03 (D) and (E) prohibit you, while you serve as county 
treasurer, from receiving compensation for professional services performed for clients who are 
taxpayers in the county. As explained below, however, this prohibition would not extend to clients 
who are not taxpayers within the county. 
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Compensation From Clients Outside of the County 

In Advisory Opinion No. 84-012, the Ethics Commission held that a service forester 
employed by the Division of Forestry of the Department of Natural Resources was prohibited 
from soliciting or receiving fees for services rendered on a project on which he provides, or is 
required to provide, technical assistance or advice in his official capacity. But in that opinion, 
the Ethics Commission also held that: 

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code does not, per se, prohibit the 
service forester from operating a private tree service company. For example, a 
service forester may operate his private business outside his district, and there 
may be projects within his district that are not within his jurisdiction. However, 
Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code conditions or restricts his 
activities, as described above. (Emphasis added.) 

In Advisory Opinion No 90-002, the Commission held that a Department of Agriculture 
meat inspector was not prohibited by R.C. 102.03(D) and (E) from owning and operating a meat 
processing plant that was located in an inspection district other than his own despite the fact that 
his employing state agency would regulate the plant. Therefore, in the instant situation, you are 
not prohibited from receiving compensation from clients located outside of Medina County 
provided that the party that is the source of the compensation is not also interested in matters 
before or regulated by the county treasurer's office. 

Conclusion 

As explained above, RC. 102.03(D) and (E) prohibit you from receiving compensation 
from individual residents and taxpayers of Medina County for performing private professional 
services. Such compensation paid to you by individuals who are subject to your authority as county 
treasurer would have a substantial and improper influence upon you in the performance of the 
discretionary decisions you are charged with making as county treasurer. However, these 
limitations would not prohibit you from merely holding a professional license or certificate or from 
performing services for compensation outside of your jurisdiction. 

This informal advisory opinion was approved by the Ethics Commission at its meeting on 
June 22, 2001. The opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code and does not 
purport to interpret other laws or rules. If you have any further questions, please feel free to contact 
this Office again. 

JohnRawski 
Staff Attorney 




