
OHIO ETHICS COMMISSION 
8 East Long Street, 10th Floor 

Columbus, Ohio 43215 
Telephone: (614) 466-7090 

Fax: (614) 466-8368 

March 16, 1998 

Mr. Russell L. Scholl, Deputy Chief 
Division of Mines and Reclamation 
Ohio Department of Natural Resources 

Dear Mr. Scholl: 

I am writing in response to your letter, received at the Ethics Commission on January 12, 
1998, in which you ask whether James Myer, ex officio secretary for the Mine Examining Board 
(Board), is required to file a Financial Disclosure Statement (FDS) by virtue of serving in that 
position. The Ethics Commission has determined that Myer is not required to file an FDS as ex 
officio secretary to the Board under the circumstances that you have described. 

You have stated that Myer was appointed by Lisa Morris, Chief of the Division of Mines 
and Reclamation (Division), to serve as the ex officio secretary for the Board on September 18, 
1997. You have also stated, in correspondence to the Ethics Commission, that Myer was 
incorrectly identified as a Board member, by the Board, when he replaced the former ex officio 
secretary (who had also been incorrectly identified as a Board member). 

Pursuant to R.C. 102.02(A), certain public officials and employees are required to file 
annual FDSs with the Ohio Ethics Commission. Specifically, the directors, assistant directors, 
deputy directors, division chiefs, and persons of equivalent rank, of the state administrative 
departments are required to file annual FDSs. The Department of Natural Resources 
(Department) is an administrative department of the state. R.C. 121.03(N). As such, the 
director, assistant directors, deputy directors, division chiefs, and persons of equivalent rank of 
the Department are required to file annual FDSs with the Ethics Commission. 

Additionally, pursuant to R.C. 102.02(B) and OAC 102-5-01 and 102-5-02, the Ethics 
Commission is empowered to examine state boards to determine whether the members and chief 
administrative officers (e.g., Executive Director, Executive Secretary, General Manager, 
President, Administrator or other chief administrative officers) of the boards hold positions that 
involve "a substantial and material exercise of administrative discretion in the formulation of 
public policy, expenditure of public funds, enforcement of laws, rules, and regulations of State, 
or the execution of other public trusts." If the Commission determines that the officials do 
exercise such discretion, the Commission may require the officials to file annual FDSs. In 
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making the determination about the exercise of administrative discretion by the members of a 
board or its staff, the Ethics Commission analyzes the statutory and regulatory authority of the 
board or position in question on a case-by-case basis. 

In examining the Board, we find that it was created pursuant to RC. 1561.10. On May 
17, 1985, the Ethics Commission determined that the :eoard met the criteria established by R.C. 
102.02(B) and required the members of the Board and its chief administrative officer to file 
annual FDSs. 

RC. 1561.10 also states that the chief of the Division or the chiefs designee shall be the 
ex officio secretary to the Board. The term "ex officio" is not statutorily defined for purposes of 
the Ohio Ethics Law. The Ethics Commission, in interpreting statutes that contain words that are 
not statutorily defined, has consistently followed the rule of statutory construction that words 
used in a statute must be construed according to .rules of grammar and common usage. RC. 
1.42, Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 96-003. The Commission has also held 
that, in the same manner as a court, its interpretation of a statute must give effect to the intent of 
the legislature in enacting the statute. R.C. 1.47 and 1.49; Adv. Op. No. 96-003. Applying these 
rules of statutory construction, Black's Law Dictionary, Fifth Edition, 1979, West Publishing 
Co., defines "ex officio" as "[f]rom office; by virtue of the office; without any other warrant or 
appointment than that resulting from the holding of a particular office." In analyzing this 
language, it is clear that the Division chief, or the chiefs designee, will serve as the secretary to 
the Board, solely because he or she is the Division chief or the chiefs designee. This is different 
from the Board members, who are appointed by the governor, with the advice and consent of the 
senate, based upon their knowledge and experience in fields related to the Board's jurisdiction. 

Because the Commission has already determined that the Board and its chief 
administrative officer are required to file annual FDSs, it is necessary to determine whether the 
ex officio secretary to the Board holds a position that involves "a substantial and material 
exercise of administrative discretion in the formulation of public policy, expenditure of public 
funds, enforcement of laws, rules, and regulations of State, or the execution of other public 
trusts," and is, therefore, the equivalent of a chief administrative officer. The secretary's 
prescribed duties are limited to: keeping a true and complete record of all the proceedings of the 
board (RC. 1561.10); employing clerical assistants with the approval of the Board (R.C. 
1561.1 O); and maintaining all lists of persons who have requested notification of the Board's 
public meetings (Ohio Admin. Code 4101:13-l-18(C)). You have described the ex officio 
secretary's lack of action or authority, stating in your letter that the ex officio secretary does not 
meet with the Board members, does not process minutes, and does not have any vote or say in 
the actions of the Board. You have also stated that the Board members themselves meet and, on 
occasion, will request clerical support from the ex officio secretary. 

The Ethics Commission believes that the duties of the ex officio secretary demonstrate 
that it is not a position that meets the criteria established by R.C. 102.02(B). Mr. Myer, 
therefore, is not required to file an annual FDS with the Ethics Commission. Please note, that an 
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individual who is required to file an annual FDS because of some other filing capacity, such as a 
Department Division Chief, would still be required to file an annual FDS, even if they were also 
serving as the ex officio secretary to the Board. 

This informal advisory opinion was approved by the Ethics Commission at its meeting on 
March 6, 1998. The opinion is based on the facts pr~sented and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections2921.42, 2921.421,and 2921.43 of the Revised Code and does not 
purport to interpret other laws or rules. 

If you have any questions, please feel free to contact this Office again. 

Sincerely, 

Sharon A. Mull 
StaffAttorney 

cc: William Moody, Assistant Director ODNR 
Lisa Morris, Chief DMR 
Jim Myer 
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