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OHIO ETHICS COMMISSION 
8 East Long Street, 10th Floor 

Columbus, Ohio 43215 
Telephone: (614) 466-7090 

Fax: (614) 466-8368 
December 16, 1996 

Lorraine Barbour, Executive Secretary 
State Board of Chiropractic Examiners 

Dear Ms. Barbour: 

fu your letter to the Ethics Commission, you ask whether the Ohio Ethics Law and 
related statutes prohibit the Board of Chiropractic Examiners (Board) from receiving 
reimbursement from chiropractic colleges for the cost of sending members of the Board, or 
its staff, to evaluate the colleges in light of the fact that an administrative rule of the Board 
requires the colleges to pay for the cost of the evaluation visits. 

As explained below, absent statutory authority given by the General Assembly, R.C. 
102.03 (D) and (E) prohibit the Board from receiving reimbursement from chiropractic 
colleges for the cost of sending members of the Board, or its staff, to evaluate the colleges. 

You state that R.C. 4734.05 (B) and R.C. 4734.06 require that the Board approve 
chiropractic colleges. The Board has promulgated an administrative rule specifying the 
procedures that a chiropractic college must complete to receive approval by the Board. 
Ohio Admin. Code 4734-1-06. Division (G)(4) of Admin. Code Section 4734-1-06 
provides for an on-site visit of the college by a Board-appointed "approval evaluation 
visitation team" to determine whether the college meets educational standards as established 
by the Board. You state that the visitation team may consist of Board members or staff. 
Division (G)(S) of Admin. Code Section 4734-1-06 provides that the college pay the entire 
expense of the evaluation visit in advance. The expenses include, but are not limited to, 
meals, lodging, and per diem expenses of 24 hours per day including the time necessary for 
travel to and from the college and the time spent during the evaluation visit. Rule 4734-1-
06 (G)(S). Also, expenses include payment for the time the visitation team uses to prepare 
the evaluation report and to present it to the Board. Id. Furthermore, the college is required 
to pay all clerical, administrative, printing, and related expenses of the approval evaluation 
visit. Rule 4734-1-06 (G)(6). If the expenses incurred by the visitation team are less than 
the amount that was prepaid by the college, the Board reimburses the college, and if the 
expenses are greater, then the college pays the Board the additional amount. Id. 
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Prohibition Imposed by R.C. 102.03 (D) and (E) 

Your attention is directed to R.C. 102.03 (D) and (E), which read: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of office or employment to secure anything of 
value or the promise or offer of anything of value that is of such a 
character as to manifest a substantial and improper influence upon 
the public official or employee with respect to that person's duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of 
value that is of such a character as to manifest a substantial and 
improper influence upon the public official or employee with respect 
to that person's duties. 

The term "public official or employee" is defined for purposes of R.C. 102.03 to include 
any person who is elected or appointed to an office or is employed by any public agency. 
The term "public agency" is defined to include any board of the state. Therefore, members 
of the State Board of Chiropractic Examiners and its employees are "public officials or 
employees" and subject to R.C. 102.03. 

The term "anything of value" is defined for purposes of R.C. 102.03 in R.C. 1.03 to 
include money and every other thing of value. R.C. 1.03, 102.01 (G). The Ethics 
Commission has held that conference registration fees, honoraria, travel, meal, and lodging 
expenses, and other similar payments and reimbursements are things of value for purposes 
of R.C. 102.03 (D) and (E). Advisory Opinions No. 79-006, 84-010, and 86-011. 

Prohibition Against Receipt of Expenses 

The Ethics Commission has consistently held that R.C. 102.03 (D) and (E) prohibit 
a public official or employee from accepting, soliciting, or using the authority or influence 
of his office or employment to secure anything of value, or the promise or offer of anything 
of value, from a party that is interested in matters before, doing or seeking to do business 
with, or regulated by, the agency with which he serves. Advisory Ops. No. 79-002, 86-011, 
and 89-014. For example, in Advisory Opinion No. 80-004, the Ethics Commission held 
that R.C. 102.03 (D) and (E) prohibit a member of a state licensing board from accepting 
the payment of a registration fee and lodging for his attendance at a conference sponsored 
by a professional association whose members are regulated by the board. 

The Ethics Commission has held that R.C. 102.03 (D) and (E) prohibit a public 
official or employee from receiving expenses even in situations where the official or 
employee is performing a function that is directly related to his public duties such as 
conducting an inspection, representing his public agency at a ceremony, providing 
information about his agency, or attending a conference or seminar for his professional 
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development. Advisory Ops. No. 84-010, 86-011, and 92-018. The Commission has 
explained that the direct or indirect payment of expenses to a official or employee by a party 
whose interests may depend upon the performance of the official's or employee's 
responsibilities could impair the official's or employee's objectivity and independence of 
judgment in future matters affecting the party. Id. Furthermore, the Commission has held 
that public officials and employees are prohibited from accepting expenses from a 
prohibited source even if the expenses are paid as reimbursement to the official's or 
employee's public agency. Advisory Ops. No. 89-013 and 92-018. 

Exceptions to the Prohibition 

The application of RC. 102.03 (D) and (E) is dependent upon the facts and 
circumstances of each situation. Advisory Ops. No. 87-008 and 89-003. The Ethics 
Commission has recognized three limited exceptions to the prohibition described above. 
The three exceptions are described below. The facts you have presented do not appear to 
fall within any of the three exceptions. 

Exception Authorized by Statute 

In Advisory Opinion No. 87-005, the Ethics Commission held that a public agency 
is not prohibited from receiving expenses from a regulated party provided that the General 
Assembly has statutorily authorized the agency to charge for the cost of inspecting the party. 
In that advisory opinion, the Commission addressed the issue of whether RC. 102.03 (D) 
and (E) would prohibit the Division of Consumer Finance from receiving travel, lodging, 
and meal expenses from a regulated party where the Division was statutorily authorized to 
charge for the cost of inspecting or examining the party. The Commission held in Advisory 
Opinion No. 87-005: 

R.C. 131.53 authorizes the Division of Consumer Finance to require second 
mortgage lenders to pay the Division expenses incurred in conducting 
investigations outside the state when it appears expenses will exceed two 
hundred dollars. . .. RC. 102.03 (E) does not prohibit a public agency from 
soliciting or accepting travel, meal, and lodging expenses which may be 
charged to a regulated party pursuant to statute. (Emphasis added.) 

It must be noted that despite the fact that RC. 131.53 provides an exception, the General 
Assembly enacted a exemption that is limited in scope. RC. 131.53 does not authorize the 
Division of Consumer Finance to require the payment of expenses from all regulated parties 
in all circumstances. By enacting RC. 131.53, the General Assembly authorized the 
Division of Consumer Finance to require one group of regulated parties to pay expenses of 
investigations only when the investigation is conducted out of state and the expenses exceed 
two hundred dollars. 
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In the instant situation, absent express statutory authority, the Board may not require 
chiropractic colleges to pay Board expenses that members and employees incur during an 
evaluation visit. Promulgation of an administrative rule requiring a chiropractic college to 
pay such expenses to the Board must be founded upon the Legislature's review and 
ultimate decision to grant the Board authority to do so. See R.C. 117.13 (A)(l) (statutory 
authority for the auditor of state to recover costs of audits of state agencies) and R.C. 117.13 
(A)(2) (statutory authority to promulgate rules establishing rates to be charged state 
agencies). The General Assembly's consideration regarding such an exception assures an 
independent review of its merits and limitations. 

Exception Provided by Bid Specification and Contract 

In Advisory Opinion No. 87-007, the Ethics Commission held that R.C. 102.03 (D) 
and (E) do not prohibit an officer or employee of the Ohio Lottery Commission from 
soliciting, accepting, or using the authority or influence of his office or employment to 
secure travel expenses from a party that is doing business with the Lottery Commission 
where the requirement that trips be provided by the party to officers and employee of the 
Lottery Commission for the purpose of conducing official business is included in the bid 
specifications. In that situation, the requirement is ultimately included in the contract 
executed between the successful vendor and Commission, and the Lottery Commission 
pays consideration to the vendor for the receipt of the travel expenses. The Ethics 
Commission held in Advisory Opinion No. 87-007: 

It is apparent that parties, in submitting a bid to the [Lottery] Commission, 
will include the cost of the trips in their proposals, and that such expenses 
are a cost included in the final contract price. Therefore, the travel expenses 
are a cost for which the Commission pays consideration. Ultimately, it is the 
Commission which bears the costs of the trips. Under these circumstances, 
the travel expenses are not of such a character as to manifest a substantial 
and improper influence upon a Lottery Commission officer or employee. 
(Emphasis added.) 

The facts and circumstances of the instant situation differ considerably from those 
described in Advisory Opinion No. 87-007. In the instant situation, the college is not a 
vendor selling goods or services to the Board. Rather, the college is a regulated party and 
the Board does not ultimately bear the cost of such expenses. Accordingly, the facts that 
you have presented do not fall within the exception described in Advisory Opinion No. 
87-007 to the general prohibition against a public official or employee accepting, soliciting, 
or using his position to secure anything of value from a party that is regulated by or 
interested in matters before the official's or employee's public agency. , 
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Exception for Donations in Limited Circumstances 

In Advisory Opinion No. 89-002, the Ethics Commission held that RC. 102.03 (D) 
and (E) do not prohibit a public official or employee of the Industrial Commission from 
soliciting or receiving a donation of industrial and safety equipment from party that is 
regulated by the Industrial Commission where the solicitation or acceptance of the donated 
equipment is on behalf of the Industrial Commission and the Commission official or 
employee will not benefit personally. The Ethics Commission held in Advisory Opinion 
No. 89-002: 

In [previous] opinions, payment was prohibited where made to the public 
official or employee himself, rather than to the public agency he served, 
even though in some instances, the payment benefits the agency, or was 
related to the performance of the official's or employee's official 
responsibilities. The direct payment or contribution of money or other items 
of value to a public official or employee from a party whose interests may 
depend upon the performance of that official's or employee's responsibilities 
is of such character as to unduly influence or impair the objectivity of the 
official or employee, and thus is prohibited by R.C. 102.03. 

The donations are not accruing to the officials' or employees' personal 
benefit or to the benefit of anyone with whom they are connected in their 
personal capacities. The benefit is accruing to the agency with which they 
serve in their official capacity and they are soliciting or receiving the 
donations as part of their official responsibilities. Therefore, the donations 
to the Industrial Commission would not be of such a character as to manifest 
a substantial and improper influence upon the officials or employees with 
respect to their duties. (Emphasis in original.) 

Furthermore, in Advisory Opinion No. 89-002, the Ethics Commission warned that an 
appearance of impropriety would be created if a regulated or interested party makes a 
donation to a public agency and the agency accepts the donation while a specific case is 
pending before the agency involving that party, or if it could be reasonably foreseen that an 
action will come before the agency. See also Advisory Op. No. 92-015. 

The facts and circumstances in the instant situation differ considerably from those 
described in Advisory Opinion No. 89-002. In the instant situation, the receipt of 
reimbursement from chiropractic colleges for the cost of sending members of the Board or 
its staff to evaluate the colleges is not a "donation." Also, the colleges that are making the 
payments to the Board are being evaluated by the Board during the time when a specific 
matter involving the college is pending before the Board. Accordingly, the facts that you 
have presented do not fall within the exception described in Advisory Opinion No. 89-002 
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to the general prohibition against a public official or employee accepting, soliciting, or using 
his position to secure anything of value from a party that is regulated by or interested in 
matters before the official's or employee's public agency. 

Application of Precedent 

After examining the three exceptions, it is apparent that the facts you have presented 
do not fall within any of the exceptions to the general prohibition against a public official or 
employee accepting, soliciting, or using his position to secure anything of value from a party 
that is regulated by or interested in matters before the official's or employee's public 
agency. As noted above, the Board has promulgated an administrative rule requiring 
payment of expenses by regulated colleges. The Board's administrative rule conflicts with 
the prohibitions of R.C. 102.03 (D) and (E). This is an issue that must be examined. 

An administrative agency may adopt rules that facilitate the execution of its 
statutory authority. Carrol v. Department of Administrative Services, 10 Ohio App. 3d 108, 
110 (Franklin County 1983). In the instant situation, the Board has the statutory authority to 
establish rules governing the practice of chiropractic. R.C. 4374.03. 

The Ohio Ethics Laws and related statutes are general laws that establish a standard 
of conduct for all citizens who serve as public officials and employees. These provisions 
are part of the criminal code that operates uniformly throughout the state. Advisory Ops. 
No. 83-004 and 89-014. As explained above, the Board's administrative rule requiring 
regulated parties to pay expenses contravenes R.C. 102.03 (D) and (E). The Supreme Court 
of Ohio has held that an administrative rule is invalid where it conflicts with the constitution 
and statutes of the state of Ohio. State ex rel. Melvin v. Sweeney 154 Ohio St. 223, 234-35 
(1950). 

The Ethics Commission has recognized that public agencies face budgetary 
constraints but has, nonetheless, concluded that "although budgetary considerations are of 
great concern to any [government agency], the prohibitions of R.C. 102.03 override the 
[agency's] desire to maximize its budget by having parties that are interested in matters 
before, regulated by, or doing or seeking to do business with the [agency] pay the travel, 
meal, and lodging expenses of its officials and employees." Advisory Op. No. 90-001. See 
also Advisory Op. No. 89-014. 

Conclusion 

Therefore, as explained above, absent statutory authority, R.C. 102.03 (D) and (E) 
prohibit the Board from receiving reimbursement from chiropractic colleges for the cost of 
sending members of the Board or its staff to evaluate the colleges even though the Board 
has promulgated an administrative rule requiring the colleges to pay for the cost of the 
evaluation visits. In addition to the restriction imposed upon Board members and 
employees, private parties must be aware that R.C. 102.03 (F) prohibits them from 
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promising or giving anything of value which could manifest a substantial and improper 
influence upon public officers and employees with respect to their duties. Advisory Ops. 
No. 90-001 and 92-015. 

This informal advisory opinion was approved by the Ethics Commission at its 
meeting on December 16, 1996. The opinion is based on the facts presented and is limited 
to questions arising under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the 
Revised Code, and does not purport to interpret other Jaws or rules. If you have any further 
questions, please feel free to contact this Office again. 

Very truly yours, 

µ~ 
John Rawski 
Staff Attorney 
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