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OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET. SUITE 1200 
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(614) 466-7090 

May 11, 1989 

U.S. Department of Housing and 
Urban Development 

Cleveland Office, Region V 

Dear Mr. Engel: 

You have asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit the law 
firm in which the President of Cleveland City Council is a partner from representing 
clients which do business with the Cuyahoga Metropolitan Housing Authority in light of 
the fact that the Cleveland City Council appoints two members of the board of directors 
of the CMHA pursuant to R.C. 3735.27. 

Division (A)(4) of Section 29~ 1.42 of the Revised Code provides: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract 
entered into by or for the use of the political subdivision or govern­
mental agency or instrumentality with which he is connected. 

R.C. 2921.42 defines the term "public official" to include any elected or appointed 
officer or employee of a political subdivision. See R.C. 2921.0l(A). A city council 
member is, therefore, subject to R.C. 2921.42, see Ohio Ethics Commission Advisory 
Opinions No. 85-008 and 86-002, and is prohibited from having an interest in any public 
contract entered into by or for the use of any political subdivision with which he is 
connected. See R.C. 292 l.42(E) (defining "public contract" for purposes of R.C. 2921.42 

to include the purchase or acquisition, or a contract for the purchase or acquisition of 
property or services by or for the use of a political subdivision and a contract for the 

design, construction, alteration, repair, or maintenance of any public property). 

A member of the Cleveland City Council may be deemed-to be "connected" with 
the CMHA for purposes of R.C. 292 l.42(A)(4) in light of the fact that the Council 

appoints two members to the board of directors of the CMHA and- that the City is - -
included within the territorial boundaries of the CMHA. See Advisory Opinion No. 
89-004. In order to be prohibited under R.C. 2921.42, however, the interest of the public 

official must be a definite and direct interest, and may be either pecuniary or fiduciary 
in nature. See Advisory Opinions No. 78-005, 81-003, 81-008, and 86-002. Thus, the issue 

is whether the Council President's law firm, and, therefore, the partners in the law firm 
who share in a distributive share of the firm's earnings, have a definite and direct 
interest in the public contracts between the CMHA and the law firm's clients. In 
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Advisory Opinion No. 78-005, the Ethics Commission held that a partner in an accounting 
firm did not have a sufficiently definite and direct interest under R.C. 2921.42 in the 
issuance of industrial revenue bonds to a company (a public contract) where his sole 
interest in the issuance was a distributive share of the fees earned by his accounting firm 
for services rendered to the company seeking the bonds. The opinion notes that an 
acco'lntant is not considered to have an "interest" in the business dealings of his client 
merely because he receives a fee for professional services rendered for his client. As the 
Ethics Commission further stated in Advisory Opinion No. 86-002: "It would be 
unreasonable to hold that lawyers, accountants, insurance agents, and other professionals 
have an interest in the contracts of their business clients. In general, such professionals 
are not deemed to be interested in the business dealings of a client, merely because they 
receive fees for professional services." Therefore, under the facts presented, the law 
firm does not have a definite and direct interest in a public contract entered into 
between its clients and the CMHA, and R.C. 292 l.42(A)(4) would not prohibit the law 
firm from serving as legal counsel to parties who have contracted with the CMHA on the 
grounds that a partner with the law firm also serves as a member of City Council. 

Your attention is also directed to Division (C) of Section 102.04 of the Revised 
Code, which provides, in pertinent part: 

Except as provided in Division (D) of this section, no person who is elected 
or appointed to an office of or employed by a county, township, municipal 
corporation, or any other governmental entity, excluding the courts, shall 
receive or agree to receive directly or indirectly compensation other than 
from the agency with which he serves for any service rendered or to be 
rendered by him personally in any case, proceeding, application, or other 
matter which is before any agency, department, board, bureau, commission, 
or other instrumentality, excluding the courts, of the entity of which he is 
an officer or employee. 

Division (C) of Section 102.04 would prohibit the President of City Council from 
receiving compensation from a private client for personal services rendered on a matter 
befo:-e the CMHA. (Division (D) of Section 102.04 provides an exception to the 
prohibition of Division (C) but is unavailable to elected officials.) R.C. 102.04(C) would 
not, however, prohibit him from receiving a distributive share of partnership profits 
generated by the personal services of other members of the firm representing clients 
before the CMHA, provided he does not personally render the legal services. See 
Advisory Opinions No. 74-009 and 86-004. Division (E) of Section 102.03 prohibits a 
public official or employee from accepting anything of value that is of such character as 
to manifest a substantial and improper influence upon him with respect to his official 
duties. R.C. 102.03(E) would not gr9hibit the President of Council from accepting a 
distributive share of clients' fees for work performed by members of his firm on matters 
before the CMHA in light of the fact that.-he does not serve on the CMHA and would be 
prohibited by R.C. 102.04(C) from personally rendering any services on matters before 
the CMHA. 

Division (A) of Section 102.03 would prohibit the Council member from represent­
ing clients before the CMHA, City Council, or any other public agency on any matter in 
which he personally participated as a Council member,. and Division (B) of Section 102.03 
would prohibit him from using or disclosing, without appropriate authorization, 
confidential information to his law firm, its clients, or any other party. 
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As a final matter, Division (D) of Section 102.03 states: 

No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of his office or employment to secure anything of 
value or the promise or offer of anything of value that is of such a 
character as to manifest a substantial and improper influence upon him 
with respect to his duties. 

In this instance, City Council appoints two members to the board of directors of the 
CMHA. The President of City Council, therefore, serves in a position of authority over 
the board of directors of the CMHA. He is prohibited by R.C. 102.03(D) from using that 
authority, formally or informally, to secure contracts or business for his law firm or its 
clients from the CMHA. See Advisory Opinion No. 89-004. 

This informal advisory opinion was approved by the Ohio Ethics Commission at its 
meeting on May 11, 1989. The opinion is based upon the facts presented and is limited to 
questions arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised 
Code. If you have any questions, please contact me. 

Sincerely, 

Melissa A. Warheit 
Executive Director 
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