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OHIO ETHICS cor.lMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 43215-2940 

(614) 466- 7090 

January 20, 1989 

The Honorable Stanley J. Trupo 
Ma or of Berea 

Dear Mayor Trupo: 
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You have asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit you and 
three other members of the planning commission of the City of Berea from voting or 
otherwise pa1·ticipating in matters affecting a piece of property which belongs to the 
Bere11 St. Mary's Catholic Church in light of the fact that you and the three other 
members of the city planning commission are members of this church. 

You have stated, by way of history, that you are the Mayor of the City of Berea 
and that under the city charter the mayor chairs the city planning commission. You 
state that the city planning commission reviews and approves applications for site 
development, building permits and occupancy permits for structures constructed within 
the city. You state that a developer has acquired an option to purchase land which is 
located adjacent to the Berea St. Mary's Catholic Church (hereinafter Church), its 
rectory, and the church hall, and which is owned by the the Diocese to which the Church 
belongs. The developer plans to build residential dwellings upon this land. However, the 
planning commission must approve the development before it may proceed, and the sale 
of the Church land is dependent upon the planning commission's approval of the 
development. The Diocese has indicated that even though it owns the property to be 
sold, the proceeds of the sale would accrue to the Church. You have also stated that you 
and the other three planning commission members do not have any personal monetary or 
fiduciary interest in the project; and that neither you nor your family members, nor any 
of the other commissioners nor their family members are employees or officers of the 
Church or the Diocese to which it belongs. You further state that neither you nor the 
commission members live in the immediate neighborhood of the land in question. 

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code provides: 

No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of his office or employment to secure anything of 
value or the promise or offer of anything of value that is· of such a 
character as to man if est a substantial and improper influence upon him 
with respect to his duties. 

A "public official or employee" is defined for purposes of R.C. 102,03 to include any 
person who is elected or appointed to an office of any board, commission, or authority of 
a city. See R.C. 102.0l(B) and (C). Therefore, a mayor of a city and members of a city 
planning commission are subject to the prohibitions of R.C. 102,03. See Ohio Ethics 
Commission Advisory Opinion No. 85-006. 
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The term "anything of value" is defined for purposes of R.C. 102.03 in R.C. 1.03 to 
include money, any interest in realty, and every other thing of value. See R.C. 
102.0 l(G). A definite, pecuniary benefit to a person or an organization is considered to 
be a thing of value under R.C. 102.03(D). See Advisory Opinions No. 79-008, 85-006, 
85-011, and 86-007. More specifically, the Commission has held that an opportunity or 
ability to sell property at a profit or for a commission, an increase or enhancement in the 
value of property, or other benefit to property is a thing of value. See Advisory Opinions 
No. 79-003, 79-008, and 80-007. See also Advisory Opinion No. 85-006. The issue thus 
becomes whether the Diocese's ability to sell property, from which the Church would 
financially benefit, is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon a planning commission member with respect to his duties, where he is a 
member of the Church. 

Prior to the enactment of Am. Sub. H.B. 300, 116th Gen. A. (eff. Sept. 17, 1986), 
R.C. 102.03(D) prohibited a public official or employee from using his authority or 
influence to secure anything of value for himself if the thing of value were of such 
character as to manifest a substantial and improper influence upon him with respect to 
his duties. Am. Sub. H.B. 300 amended R.C. 102.03(D) to delete the requirement that the 
thing of value be for the public official or employee himself, thus broadening the scope 
of the prohibition of R.C. 102.03{D). See Advisory Opinion No. 87-004. However, R.C. 
102.03(D) still requires that the thing of value, whether it is secured for the official or 
for someone else, be of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon him with respect to his duties. 

A determination as to whether a public official is prohibited from participating in 
a matter will depend on the relationship between the official and the party whose 
interests would be affected in that matter. See Advisory Opinion No. 88-004. The Ethics 
Com mission has held that the standard in judging such participation is whether the 
relationship between the public official and the party is such that the public official's 
objectivity or independence of judgment could be impaired with regard to the matter 
affecting the party's interests. Id. --

In this instance, you and three other planning commission members are members 
of the Church, the financial interests of which are dependent upon the planning 
commission's approval of the development. It is apparent that you and the other three 
Church members would have an inherent conflict of interest in making an official 
determination affecting the Church's interests, such that your objectivity or 
independence of judgment could be impaired. 

Therefore, you and the three other planning commission members who are 
members of the Church are prohibited by R.C. 102.03(0) from voting, deliberating, or 
otherwise participating, formally or informally, with .. respect to the development 
involving the sale of the Church's property. 

Furthermore, your participation as a public official in matters affecting the 
interests of your Church would create the appearance of impropriety, thus undermining 
public trust and confidence in the integrity and impartiality of effective and objective 
local government. All public officials must accept necessary restrictions to avoid any 
possible interference with the responsibilities of office or the appearance of 
impropriety. See Advisory Opinion No. 85-002. 
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This informal opinion is based on the facts presented, and was approved by the 
Ohio Ethics Commission at its meeting on January 20, 1989. The opinion is limited to 
questions arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised 
Code and does not purport to interpret other laws or rules. Should you require further 
assistance, do not hesitate to contact me. 

Very truly yours, 

~~-
John Rawski 
Staff Attorney 

JR/pg 




