
OHIO ETHICS COMMISSION 

THE ATLAS BUILDING 
8 EAST LONG STREET, SUITE-12OO 

COLUMBUS, OHIO 43215-2940 
(614) 466-7090 

October 11, 1988 

Carol D. Austin, Ph.D., Director 
Oh' D t t f A . . : : 

Dear Dr. Austin: 

You have asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit you, as 
the Director of the Department of Aging, from accepting honoraria and travel expenses 
for speaking at confer enc es and meetings. 

Divisions (D), (E), and (F) of Section 102.03 of the Revised Code read as follows: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of his office to secure anything of value or the 
promise or off er of anything of value that is of such a character as to 
manifest a substantial and improper influence upon him with respect to 
his duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value 
that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon him with respect ~o his duties. 

(F) No person shall promise or give to a public official or employee 
anything of value that is of such a character as to manifest a 
substantial and improper influence upon him with respect to his duties. 

The term "public official or employee" is defined for purposes of R.C. 102.03 in R.C. 
102.0 l(B) and (C) to include· any person who is elected or appointed to an office or is an 
employee of any department of the state. The Department of .Aging is a department 
established within state government. See R.C. 12 l.02(S); 173.01. The Director of the 
Department of Aging is appointed by the Governor, with the advice and consent of the 
Senate, see R.C. 121.03, and is charged with administering the Department, and 
exercising the powers and performing the duties vested by law in the Department, see 
R.C. 121.02. Therefore, you are, as the Director of the Department of Aging, a "public 
official or employee" for purposes of R.C. 102.03, and subject to the prohibitions of that 
Section. 

The term "anything of value" is defined for purposes of R.C. 102.03 to include 
money and every other thing of value, see R.C. 1.03, 102.0l(G), and includes honoraria, 
and travel, meal, and lodging expenses. See Ohio Ethics Commission Advisory Opinions 
No. 79..:006, 80-004, 84-010, and 86-011. The Ethics Commission has held that the receipt 
of honoraria or expenses from a party that is interested in matters before, regulated by, 
or doing or seeking to do business with, a public official's or employee's agency would be 
of such a character as to manifest a substantial and improper influence upon the public 
official or employee with respect to his duties. The Commission has concluded, conse­
quently, that Divisions (D) and (E) of Section 102.03 prohibit a public official or employee 
from accepting, soliciting, or using the authority or influence of his position to secure 
honoraria, or travel, meal, and lodging expenses if such honoraria or expenses are paid or 
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reimbursed by a party that is interested in matters before, regulated by, or doing or 
seeking to do business with, the agency with which he serves. See Advisory Opinions No. 
79-006, 80-004, 84-010, and 86-0 ll. Furthermore, Division (F) of Section 102.03 
prohibits parties who are interested in matters before, regulated by, or doing or seeking 
to do business with a public agency from promising or giving honoraria or travel, meal, 
and lodging expenses to an official or employee of that agency. See Advisory Opinions 
No. 87-005 and 87-007. -

You have stated in your letter, and it is my understanding from a member of your 
staff, that the Department of Aging is responsible for distributing federal funds to 
twelve designated area agencies pursuant to a formula based on population. These 
twelve area agencies then pass on those funds to subrecipients chosen by the agencies; 
funding is again based on population. Your staff has indicated that the Department will 
not direct an area agency to choose a particular subrecipient for funding. However, the 
Department may review an area agency's method of determining what subrecipients 
receive funding, and may challenge the choice of a particular subrecipient if it believes 
such selection was inappropriate. Your staff has indicated that the Department also 
awards grants for senior facility construction and for research on Alzheimer's Disease. 
In these instances, the Department itself selects the recipients of those grants. 

It is clear that those agencies which receive, or have applied for, grants from the 
Department of Aging would be deemed to be interested in matters before, or doing or 
seeking to do business with, the Department. These agencies would include the twelve 
designated area agencies and the applicants for and recipients of the construction grants 
and Alzheimer's Disease research grants. In addition, the subrecipients of moneys from 
the twelve area agencies may be deemed to be interested in matters before the Depart­
ment, since the Department has review authority over the method by which subrecipients 
are chosen and may challenge the selection of a particular subrecipient in cases where 
the Department believes the selection was inappropriate. Therefore, you are prohibited 
by R.C. 102.03 from accepting, soliciting, or using your position to secure honoraria or 
expenses from these grantee agencies, and the agencies are prohibited from promising or 
giving to you honoraria or expenses. Your staff has indicated that you do not intend to 
accept from these agencies honoraria or expenses, and that you would address the 
agencies free of charge. 

It is my understanding from your staff that you do wish, however, to address 
larger organizations on a national basis, for which an honorarium and expenses would be 
charged. These organizations would include universities, affiliates of national 
organizations concerning the elderly and large, private organizations. It is my under­
standing that there are medical colleges in Ohio which are receiving grants from the 
Department to conduct research on Alzheimer's Disease. You would be prohibited from 
receiving honoraria or expenses from those universities with which the medical colleges 
that have applied for or received grants, are affiliated, as discussed above. Otherwise, it 
is my understanding from your staff that the organizations receive no funding from the 
Department, and are not otherwise interested in matters before, regulated by, or doing 
or seeking to do business with, the Department of Aging. You would not, therefore, be 
prohibited from accepting honoraria, or travel, meal, and lodging expenses from these 
organizations which are not interested in matters before, regulated by, or doing or 
seeking to do business with, the Department of Aging. 

Your staff has indicated that the organizations from which you wish to receive 
honoraria are generally located outside the state of Ohio, and the conclusion that you 
may accept honoraria from these organizations is based on this assertion. It would 
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create the appearance of impropriety if you were to accept honoraria from agencies 
within Ohio to speak about issues concerning the aging since such matters fall within the 
scope of your official duties. 

You have also asked about reporting the receipt of payments on your financial 
disclosure statement. Division (A)(2) of Section 102.02 of the Revised Code requires an 
official to identify on his financial disclosure statement "every source of income over 
five hundred dollars, including honorariums, received during the preceding calendar year, 
in his own name or by any other person for his use or benefit ••• and a brief description 
of the nature of the services for which the income was received." You are, therefore, 
required to disclose on your annual financial disclosure statement each source of an 
honorarium over five hundred dollars. However, R.C. 102.02(A)(2) does exclude sources 
of "reasonable expenses" from the disclosure requirement. 

You also wish to know whether the Department of Aging may accept payments 
from organizations before which you speak in lieu of your acceptance of honoraria. It is 
my understanding that the organizations about which you ask are not the recipients or 
subrecipients of funds from the Department, but rather, are those organizations 
described by your staff that are not interested in matters before, regulated by, or doing 
or seeking to do business with the Department. There is no provision in the Ethics Law 
and related statutes which would prohibit an organization from giving to an agency 
donations, or the agency from accepting such donations, where the donor is not regulated 
by, interested in matters before, or doing or seeking to do business with, the public 
agency, and, indeed, direct donations to the Department may help avoid any appearance 
of impropr.iety that you are using your position with the Department of Aging for your 
own financial benefit. If an organization donated money directly to the Department of 
Aging in appreciation of your speech before the organization, you would not be required 
to disclose that donation on your financial disclosure statement. You have also inquired 
about the situation, however, where an organization would pay you an honorarium, and 
you would then remit the payment to the Department. In that instance, you would be 
required to report the source of the honorarium, if it were in excess of five hundred 
dollars, on your financial disclosure statement, since you received the honorarium. 

You have also asked about the authority of the Department of Aging to establish a 
rotary account into which an organization could donate money or into which you could 
remit moneys paid to you as honoraria. The Ethics Commission has no authority to 
address this question. You may wish to contact State Accounting or the Office of Budget 
and Management. 

This informal advisory op1mon was approved by the Ethics Commission at its 
meeting on October 11, 1988, based on the facts presented. The opinion is limited to 
questions arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised 
Code, and does not purport to interpret other laws or rules. If you have any questions 
concerning this matter, please contact me. 

Sincerely, 

Melissa A. Warheit 
Executive Director 
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