
Dear Ms. Ormsbee: 

OHIO ETHICS ,coMMISSION 
THE ATLAS BUILDING ' .. 

8 EAST LONG STREET, SUITE- 1200 
COLUMBUS, OHIO 43215-2940 

(614) 466-7090 

April 7, 1988 

You have asked whether the Ohio Ethics Laws and related statutes prohibit you 
from continuing to serve on the Bicentennial Commission and the Human Relations 
Commission in light of the fact that you were recently employed as an administrative 
aide for a city council member. You have indicated in a telephone conversation that 
your duties are secretarial in nature, and that you have no advisory or other responsi­
bilities with regard to legislative or policy matters. Members of both Commissions are 
appointed by the mayor, with the approval of counci1 You have also stated that the 
annual budgets for both Commissions have already been passed by council 

You were appointed to the city Bicentennial Commission in 1982, and your term 
extends through 1988. The purpose of the Bicentennial Commission is "to plan, 
coordinate, promote and administrate the celebration of the 200th anniversary of the 
founding of Cincinnati." Ordinance No. 172-1982, §1. The Commission "shall advise 
council on an appropriate observation and celebration of the area's bicentennial 
anniversary," and is specifically empowered to perform such functions as develop themes, 
select symbols and logos, organize a regional fair, design and plan the construction of an 
appropriate landmark, encourage appropriate property development, create task forces 
and committees, encourage individuals, organizations, and governmental units to become 
involved in events, work with the Historical Society and other appropriate agencies, 
prepare a plan for coordinated activities by interested groups, disseminate information, 
commission an original history, works of art and original works, develop a multi-media 
presentation of the past and broadcasts for radio and television, prepare a booklet for 
sale at a profit to help defray costs, seek grants and other financial support, adopt rules 
and procedures, and recommend creation of non-profit organizations. Ordinance No. 

, 172-1982, §§2 and 3. You have stated that the Bicentennial Commission receives its 
operational funds from the city, but that all of the Commission's projects and activities 
are funded by private moneys. 

Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code read as follows: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of his office or employment to secure anything 
of value or the promise or off er of anything of value that is of such a 
character as to manifest a substantial and improper influence upon 
him with respect to his duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of 
value that is of such a character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties. 
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A city employee is considered to be a "public official or employee" for purposes of R.C. 
102.03. See R.C. 102.0 l(B) and (C). 

The term "anything of value" is defined for purposes of R.C. 102.03 to include 
money and every other thing of value. See R.C. 1.03 and 102.0 l(G). R.C. 102.03(D) and 
(E) would prohibit you from solicitin~or using your authority or influence as an 
administrative aide to a city council member to secure city funds or any other benefit 
from the city for the Bicentennial Commission. You have stated that the Commission 
receives only operating funds from the city and that the council has already appropriated 
the Commission's annual budget. However, you must refrain from soliciting or using your 
official position as an aide, whether formally or informally, to secure any funds, 
favorable treatment, or other benefit from the city for the Commission. 

You question raises the issue whether you are subject to the Ethics Law in your 
capacity as a board member of the Bicentennial Commission, as well as in your capacity 
as an employee of the council member. In Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 
85-005, the Commission held that a member of the Technical Advisory Committee to the 
Coal Development Office was not a public official or employee for purposes of R.C. 
Chapter 102. and R.C. 2921.42 since the Committee's role was advisory rather than to 
exercise the sovereign power of the state; such sovereign power was deemed to include 
the independent power to incur financial obligations or otherwise bind the state. See also 
Advisory Opinion No. 85-004. A review of the duties of the Bicentennial Comnussion 
indicates that the Commission acts primarily as an advisory, planning, and coordinating 
agency. The Commission receives operating funds from the city, but all of its other 
expenditures are funded by private moneys. Viewing the functions and powers of the 
Commission as a whole, it must be concluded that the Commission does not exercise the 
sovereign power of the city, and thus, board members of the Commission are not public 
officials who are subject to R.C. Chapter 102. or R.C. 2921.42 or 2921.43. 

The Human Relations Commission is a non-profit corporation which has con­
tracted with the city to provide investigative, review, and mediation services with regard 
to allegations of racial, religious, or ethnic discrimination. Ordinance No. 112-1965. The 
city appropriates moneys to pay the Human Relations Commission for these services. 

Divis_ion (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code reads as follows: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract 
entered into by or for the use of the political subdivision of 
governmental agency or instrumentality with which he is connected. 

The term "public official," as it is used in Section 2921.42, is defined in Section 
2921.0 l(A) to include any employee of a political subdivision of the state. As a city 
employee, you are a "public official" who is subject to the prohibitions of R.C. 2921.42. 

The term "public contract," as used in Section 2921.42, is defined in Division (E) of 
that section to include "the purchase or acquisition, or a contract for the purchase or 
acquisition of property or services by or for the use of" any political subdivision. A 
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contract between the city and the Human Relations Commission for investigative and 
mediation services would be a "public contract" for purposes of R.C. 2921.42. As 
explained in Advisory Opinion No. 87-002, a public official who is connected with a 
political subdivision is prohibited from having an interest in a public contract entered 
into by his own agency, department, office, board, and by every other office, depart-
ment, board, or agency of the political subdivision. -

An interest which is prohibited under R.C. 2921.42 must be definite and direct, 
and may be either pecuniary or fiduciary in nature. See Advisory Opinion No. 81-008. A 
board member or an officer of a nonprofit corporation is deemed to have an interest in 
the contracts of the corporation. Therefore, you are, as an employee of the city, 
prohibited by R.C. 2921.42 from serving as a board member of a nonprofit corporation 
which has contracted to provide services to any department, board, office, or agency of 
the city. R.C. 292 l.42(A)(4) would prohibit you from serving as a member of the Board 
of the Human Relations Commission. 

Division (C) of Section 2921.42 does, however, provide an exception to the 
prohibition of Division (A)(4), and reads as follows: 

(C) This section does not apply to a public contract in which a public 
servant, member of his family, or one of his business associates has an 
interest, when all of the following apply: 

(1) The subject of the public contract is necessary supplies or services for 
the political subdivision or governmental agency or instrumentality 
involved; 

(2) The supplies or services are unobtainable elsewhere for the same or 
lower cost, or are being furnished to the political subdivision or 
governmental agency or instrumentality as part of a continuing course 
of dealing established prior to the public servant's become associated 
with the political subdivision or governmental agency or instrumen­
tality involved; 

(3) The treatment accorded the political subdivision or governmental 
· agency or instrumentality is either preferential to or the same as that 
accorded other customers or clients in similar transactions; 

(4) The entire transaction is conducted as arm's length, with full knowl­
edge by the political subdivision or governmental agency or 
instrumentality involved, of the interest of the public servant, 
member of his family, or business associate, and the public servant 
takes no part in the deliberations or decision of the political 
subdivision or governmental agency or instrumentality with respect to 
the public contract. 

The requirements of Division (C) are factual determinations, and whether a particular 
transaction meets the criteria of Division (C) depends upon the facts and circumstances 
of each individual case. See Advisory Opinion No. 78-001. These criteria are strictly 
applied against the public official, and the burden is on the official to demonstrate that 
he is in compliance with the exemption. See Advisory Opinions No. 84-011 and 83-004. 
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A public official may not have an interest in a public contract with the governmental 
entity with which he serves unless the contract is the best or only alternative available 
to the governmental entity. See Advisory Opinion No. 84-011. 

Division (C)(2) of Section 2921.42 requires that the services under the contract be 
unobtainable elsewhere for the same or lower cost or are being furnished to the govern­
mental agency as part of a continuing course of dealing established prior to the public 
servant's becoming associated with the governmental agency involved. In this instance, 
you were appointed to the Human Relations Commission six years ago, and the City and 
Commission entered into a contractual relationship before you were employed as a public 
official However, the continuing course of dealing exception applies only to services 
being provided during the term of the contract which existed at the time of the 
individual's appointment to his public position. See Advisory Opinions No. 82-007 and 
87-003. Material changes in the existing contract, such as modifications, extensions, and 
renewals would not be within the exemption. See Advisory Opinion No. 82-007. You will 
not qualify for the continuing course of dealing exception if there is any material change 
in the contract between the city and the Human Relations Commission after your 
appointment as an administrative aide. 

The exemption in Division (C)(2) of Section 2921.42 may be satisfied, however, if 
you can establish, as a factual matter, that the services of the Human Relations 
Com!Tlission "are unobtainable elsewhere for the same or lower cost." The requirement 
that the goods or services are "unobtainable elsewhere for the same or lower cost" must 
be demonstrated by some objective standard. See Advisory Opinion No. 83-004. 
As stated in Advisory Opinion No. 84-011: -

The criterion that the goods or services be "unobtainable for the same or 
lower cost" requires that a public official or employee be at a disadvantage 
when attempting to do business with his governmental entity, and that an 
equally qualified applicant who is not a [public official] must receive 
preference. 

If, however, you can objectively show that the services the Human Services Commission 
provides are unique or not available elsewhere, you may meet the requirement of 
D.ivision (C)(~). See Advisory Opinion No. 87-003. 

Assuming that the criteria of Division (C) can be established so that you may 
properly serve as a board member of the Human Relations Commission and as an admini­
strative aide, you must observe the prohibition of Division (A)(l) of Section 2921.42 of 
the Revised Code. Division (A)(l) states that a public official shall not knowingly 
authorize or employ the authority or influence of his office to secure authorization of 
any public contract in which he has an interest. This provision would prohibit you from 
voting upon, discussing, or otherwise using your authority or influence as a council 
member's administrative aide to secure a contract between the city and the Human 
Relations Commission. 

This conduct would also be prohibited by R.C. 102.03(D) and (E), which, as set 
forth above, prohibit a public official or employee, including a city employee, see R.C. 
102.~ l(B) and (C), from soliciting, or using the authority or influence of his office or 
employment to secure anything of value that is of such a character as to manifest a 
substantial and improper influence upon him with respect to his duties. You would be 
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prohibited by R.C. 102.03(D) and (E) from soliciting or using your official authority or 
influence as an administrative aide to a council member to secure a city contract or 
other benefit from the city for the Human Relations Commission. 

You have stated that you are being considered for reappointment to the Human 
Relations Commission for a one-year term. As noted above, appointments to the 
Commission are made by the Mayor, with the approval of the city counci1 The council 
member by whom you are employed should abstain from participating in council's 
approval of your appointment to the Commission. 

This informal staff opinion was approved by the Ethics Commission at its meeting 
on April 7, 1988. It is based on the facts presented and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not 
purport to interpret other laws or rules. You may also wish to contact the city law 
director for a determination whether the positions you seek to hold are compatible. If 
you have any questions, please contact me. 

Sincerely, 

Melissa A. Warheit 
Executive Director 

MAW:pg 




