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Syllabus by the Commission:

The Ohio Ethics Law and related statutes do not prohibit a city council member from
establishing a private consulting firm to render services for clients seeking to do business
with state agencies, provided that he uses his own time, facilities, and resources to
conduct his private business, and that the clients are not regulated by, interested in
matters before, or doing or seeking to do business with the city with which he is
connected.
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You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes would prohibit the president
of a city council from establishing a private consulting firm to render services on behalf of
clients seeking to do business with agencies of the state.

You stated, by way of history, that you are a member of city council, and that your office
is not a full-time position. You stated further that you have maintained outside employment with
a private corporation, but you now contemplate establishing a private consulting firm to render
services on behalf of business clients seeking to do business with state agencies. You indicated
that your prospective clients are minority-owned firms which currently are not doing business
with the state or the city. You asked whether such outside employment would create a conflict of
interest.

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code provides the following:

No public official or employee shall use or attempt to use his official position to secure
anything of value for himself that would not ordinarily accrue to him in the performance
of his official duties, which thing is of such character as to manifest a substantial and
improper influence upon him with respect to his duties.

The elements of Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code are: (1) a public
official or employee; (2) is prohibited from using or attempting to use his official position; (3) to
secure anything of value for himself; (4) the thing of value would not ordinarily accrue to him in
the performance of his official duties; and (5) the thing of value is of such character as to
manifest a substantial and improper influence upon him with respect to his duties.

A member of city council is a "public official or employee™ as defined in Division (B) of
Section 102.01 of the Revised Code, since he is an elected officer of a political subdivision of the
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state (See: Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 80-007). Consulting fees received
from a private client for services rendered in seeking contracts with state agencies are within the
definition of "anything of value" in Section 1.03 of the Revised Code. Such consulting fees
would not ordinarily accrue to a member of city council in the performance of his official duties.
Thus, it is necessary to determine whether such consulting fees would be of such character as to
manifest a substantial and improper influence on a member of city council in the performance of
those duties.

In general, the Commission has held that Division (D) of Section 102.03 of the Revised
Code does not prohibit a public official or employee from engaging in outside employment,
provided that he does not use government time, facilities, or resources to pursue his private
business, and that no other conflict of interest exists (See: Advisory Opinions No. 84-012, 84-
014, and 85-014). However, the Commission has held that Division (D) of Section 102.03 of the
Revised Code prohibits a public official or employee from soliciting or receiving consulting fees,
honoraria, conference registration fees, travel expenses, commissions or other payments or fees
from a party that is interested in matters before, regulated by, or doing or seeking to do business
with the agency with which the official or employee serves (See: Advisory Opinions No. 79-002,
79-006, 80-004, 84-010, 84-012, 84-014, and 85-014). Thus, Division (D) of Section 102.03 of
the Revised Code prohibits a member of city council from soliciting or receiving consulting fees
from a private party that is interested in matters before, regulated by, or doing or seeking to do
business with the city with which he is connected. However, he would not be prohibited from
receiving consulting fees from private parties seeking to do business with state agencies, but
which have no business dealings or interests with the city, provided he uses his own time,
facilities and resources to render the services.

Your attention is also directed to other provisions of the Ohio Ethics Law and related
statutes. Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a present or former city
official or employee from representing a client or acting in a representative capacity before any
public agency on any matter in which he has personally participated while in government
service. This prohibition applies during government service and for one year thereafter. Division
(C) of Section 102.04 of the Revised Code prohibits a city official or employee from receiving
consulting fees for services rendered or to be rendered by him for a private firm in a matter that
is before the city with which he serves. Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code
prohibits a city official or employee from authorizing, or otherwise using the authority or
influence of his office to secure approval of a public contract in which he has an interest. Finally,
Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a city official or employee
from having an interest in the profits or benefits of a public contract with the city with which he
IS connected.

This advisory opinion is based on facts presented, and is limited to questions arising
under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code.

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that
the Ohio Ethics Law and related statutes do not prohibit a city council member from establishing
a private consulting firm to render services for clients seeking to do business with state agencies,
provided that he uses his own time, facilities, and resources to conduct his private business, and
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that the clients are not regulated by, interested in matters before, or doing or seeking to do
business with the city with which he is connected.
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