
 
 

 
 

 

  

    
     

   
   

  
  

 

     
 

 
  

     
  

   

  
 

 
 

  
  

  
  

 
  

  

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 4321.5-2940 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 90-014 
October 11, 1990 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (A) of Section 102.02 of the Revised Code does not require a person who 
was elected as a village council member to file a financial disclosure statement with the 
Ohio Ethics Commission during the remainder of his term when, as a result of the 
decennial federal census the municipality's status has changed from a village to a city; 

(2) Division (A) of Section 102.02 of the Revised Code requires a council member of a 
village that has been advanced to a city as a result of the federal decennial census, who 
desires to seek election as a city council member to file his first financial disclosure 
statement with the Ohio Ethics Commission no later than the thirtieth day before the first 
election at which his candidacy as a city official will be voted upon.  

* * * * * * 

You state that you are an elected village council member and that your term of office will 
end on December 31, 1991. You also state that the classification of your village has changed to 
that of a city since the 1990 decennial federal census has established that the village's population 
has increased to more than five thousand people. You further state that you intend to seek re-
election to your present council position in 1991; you will not run as a write-in candidate. You 
ask when the Ohio Ethics Law requires you to file your first financial disclosure statement with 
the Ethics Commission. 

Section 102.02(A) of the Revised Code provides in pertinent part: 

Every person who is elected to or is a candidate for a . . . city office . . . and every person 
who is appointed to fill a vacancy for an unexpired term in such an elective office . . . 
shall file [a financial disclosure statement with the Ohio Ethics Commission]. . . A person 
who is a candidate for elective office shall file his statement no later than the thirtieth day 
before the primary, special, or general election at which such candidacy is to be voted on, 
whichever election occurs sooner, except a person who is a write-in candidate shall file 
his statement no later than the twentieth day before the earliest election at which such 
candidacy is to be voted on. A person who holds elective office shall file his statement on 
or before the fifteenth day of April of each year, unless he is a candidate for office. A 
person who is appointed to fill a vacancy for an unexpired term in an elective office shall 
file his statement within fifteen days after he qualifies for office. . . No person shall be 
required to file more than one statement for any one calendar year with the appropriate 
ethics commission. (Emphasis added.) 
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The plain language of R.C. 102.02(A) requires persons who hold elective city office to 
file a financial disclosure statement. R.C. 102.02(A) goes on, however, to specifically exclude 
village officials and employees from the requirement to file a financial disclosure statement. See 
Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 76-002. You have asked whether R.C. 
102.02(A) requires you to file a 1989 financial disclosure statement with the Ohio Ethics 
Commission since your village's status has changed to a city, or if the exclusion provided to you 
as a village official will apply for the remainder of your term. 

Municipalities within Ohio are classified as either cities or villages; those with a 
population under five thousand are villages, those with a population of five thousand or more are 
cities. See Ohio Const. art. XVIII, Sec. 1. The classification of municipalities within Ohio is 
reviewed every ten years based upon the decennial federal census. See R.C. 703.01. When the 
results of the census become known to the Secretary of State of Ohio, he issues a proclamation 
which states the names of all municipalities having a population of five thousand or more and 
those having a population of less than five thousand. See R.C. 703.06. The Secretary of State 
sends a copy of his proclamation to the mayor of each municipality and the mayor transmits the 
proclamation to the legislative authority, reads it therein, and makes it part of the legislative 
records. Id. Each municipality is classified as a village or city thirty days after the issuance of the 
proclamation. Id. A municipality's status as a village or a city is not an optional matter with the 
municipality; once a municipality reaches the constitutionally specified population it becomes a 
city, as a matter of a law. See Board of Comm'rs v. City of Elyria, 174 Ohio St. 135 (1962). 

The officers of a village that is advanced to a city continue in office until succeeded in 
office by the proper officials of the new city who are elected at the first regular municipal 
election held after the proclamation has been filed with the mayor. See R.C. 703.07. In this 
instance, the next regular municipal election will be held in November, 1991. See R.C. 
3501.01(B) and 3501.02(D). The issue becomes whether you will hold an elective city office, 
thirty days after the issuance of the proclamation by the Secretary of State which advances your 
village to a city, due to your continuing to serve as a council member pursuant to R.C. 703.07, 
and therefore be required by R.C. 102.02(A) to file a 1989 financial disclosure statement with the 
Ohio Ethics Commission. 

You will not be deemed to be a city council member for purposes of R.C. 102.02(A) for 
two reasons. First, R.C. 731.01 specifies the manner in which members of a city's legislative 
authority are elected; a separate statute, R.C. 731.09 specifies the manner in which members of a 
village's legislative authority are elected. As a village council member you were elected pursuant 
to the provisions of R.C. 731.09 and not 731.01. Therefore, you cannot be considered to have 
been elected to a city office for purposes of R.C. 102.02(A). 

Secondly, the powers and duties that you will exercise during the remainder of your term 
are limited to those of village officers. The Ohio Supreme Court in State ex rel. Heffernan v. 
Serp, 125 Ohio St. 87 (1932) held, under a predecessor statute to R.C. 703.07, Section 3499 of 
the General Code, that holdover village officers continue in office with the powers and duties 
only of village officers and may not exercise the powers of corresponding city officers until they 
have been elected at the first regular election held after the proclamation of the Secretary of State 
has been filed with the municipality's mayor. The Ohio Supreme Court followed the holding of 



 
 

 
   

 
    

    
   

  
   

    
   

   
    

 
   

  
  

 
    

    
  
      

  
    

  

  
 

 

 
 

 
 

     
 

   
 

  

 

/_v-~--
Davia t. . Warren, Cha lrman 
Ohio Ethio:e Col!llll.i ssion 

Advisory Opinion Number 90-014 
Page 3 

Heffernan in Christensen v. Hagedorn, 174 Ohio St. 98 (1962) and determined that a holdover 
mayor under 703.07 has the powers only of a village mayor. You cannot be considered to be a 
person who currently holds elective city office for purposes of R.C. 102.02(A), since during the 
remainder of your term you will not possess any of the powers and duties of a city council 
member. See generally Advisory Opinion No. 89-007. Also, for the same reason, you cannot be 
considered to be appointed to fill a vacancy in an elective city office for purposes of R.C. 
102.02(A). Therefore, R.C. 102.02(A) does not require you to file a financial disclosure 
statement with the Ohio Ethics Commission at any time during the remainder of your term as a 
village council member even in light of the fact that your municipality's status has changed from 
a village to a city as a result of the decennial federal census. 

It should also be clarified that, due to the change in the status of your municipality from 
village to city, the office which you plan to seek in 1991 is a city office. It is not your present 
village office since, as described above, separate statutes govern the election of members, 
composition, and powers and duties of legislative authorities of villages and cities. 

As noted above, Section 102.02(A) of the Revised Code requires candidates for elective 
city office to file a financial disclosure statement with the Ohio Ethics Commission no later than 
the thirtieth day before the first election at which such candidacy is to be voted on. Therefore, 
R.C. 102.02(A) requires you to file your first financial disclosure statement with the Ohio Ethics 
Commission no later than the thirtieth day before the first election at which your candidacy for 
city council will be voted upon. If you are elected to city council, then R.C. 102.02(A) will 
require you to file thereafter for each calendar year that you hold an elective city office. See 
generally Advisory Opinion 75-032. R.C. 102.02(A) will also require that you file a statement 
the year after you leave office if you served in the city office for any part of the preceding 
calendar year. 

This advisory opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport 
to interpret other laws or rules.  

Therefore, it is the opinion of the Ethics Commission, and you are so advised, that: (1) 
Division (A) of Section 102.02 of the Revised Code does not require a person who was elected 
as a village council member to file a financial disclosure statement with the Ohio Ethics 
Commission during the remainder of his term when, as a result of the decennial federal census 
the municipality's status has changed from a village to a city; and (2) Division (A) of Section 
102.02 of the Revised Code requires a council member of a village that has been advanced to a 
city as a result of the federal decennial census, who desires to seek election as a city council 
member to file his first financial disclosure statement with the Ohio Ethics Commission no later 
than the thirtieth day before the first election at which his candidacy as a city official will be 
voted upon. 


