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On February 11, 2010, the Ohio Ethics Commission received your letter requesting an 
advisory opinion. You stated that you are a candidate for a seat on the newly created Cuyahoga 
County ( county) Council ( council). You asked whether you may simultaneously serve on the 
council and as the Executive Director of the Cleveland Tenants Organization (CTO), a 503( c )(3) 
non-profit organization, which has contracts with several county agencies. 

Brief Answer 

The public contract provisions in the Ethics Law prevent those individuals who are 
responsible for making public purchases and expending public funds from profiting or benefiting 
from those purchases or expenditures, and from acting to secure such profits or benefits for 
themselves or closely related parties. 

As explained below, you would occupy a position of profit in the contracts between the 
county and CTO. Therefore, R.C. 2921.42(A)(3) will prohibit you from holding both positions 
when it becomes necessary for county council to act on any renewal or new award of contracts to 
CTO. Once the existing contracts have ended, you will be required to step down from one of 
the two positions if CTO wishes to continue to provide services to the county. 

If you serve in both positions during the terms of the existing contracts, you will be 
prohibited from: (1) authorizing, or taking any formal or informal action to secure, any contracts 
or other things of value for CTO; (2) performing services for CTO on any matter that is before 
any agency of the county; and (3) representing CTO before any public agency on any matter in 
which you participated as an official of the county. 
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In your letter and supporting documents you provided later, you explained that CTO 
receives seventy-one percent of its funding from public sources, including political subdivisions 
within the county, and twenty-one percent from private sources. According to the CTO 
projected 2010 budget document that you provided to the Commission, the two largest grants or 
contracts to CTO both come from Cuyahoga County agencies. Approximately forty percent of 
CTO's total 2010 funding comes from its contracts with the county. 

You stated that the county Department of Development has a contract with CTO to 
provide landlord/tenant counseling to county residents. You also stated that CTO partners as a 
"sub-contractee" with the county Board ofHealth to provide outreach to tenants regarding home 
health hazards. Finally, according to the proposed budget document, CTO receives twenty-eight 
percent of its 2010 budget from Cuyahoga County Office of Homeless Services to provide 
services under the Homeless Prevention and Rapid Rehousing Program. 

Position of Profit in a Public Contract-R.C. 2921.42(A)(3) 

Because there are contracts between the county and CTO, the public contract restrictions 
in R.C. 2921.42 would apply to you if you were to be elected to county council. R.C. 
2921.42(A)(3) states that no "public official" shall knowingly: 

During the public official's term of office or within one year thereafter, occupy 
any position of profit in the prosecution of a public contract authorized by the 
public official or by a legislative body, commission, or board of which the public 
official was a member at the time of authorization, unless the contract was let by 
competitive bidding to the lowest and best bidder. 

R.C. 2921.0l(A) (any elected officer ofany political subdivision, including a county, is a "public 
official"). 

A public contract includes any purchase or acquisition ofgoods or services by the county. 
R.C. 2921.42(I)(l)(a). The county's acquisition of services for its citizens from CTO through 
CTO's relationship with the county Office of Homeless Services, Department ofDevelopment, 
and Board of Health are public contracts. See generally Ohio Ethics Commission Advisory 
Opinion No. 81-008. 

A public contract is considered to be authorized by an official or legislative body if the 
contract could not have been awarded without the approval of the official, the public position in 
which he serves, or the legislative body of which he is a member. Adv. Op. No. 87-004. 
Therefore, if you were to serve on county council, this restriction will apply to any contract 
authorized by the council while you are a member, regardless of whether you abstain from the 
council's consideration ofthe contract. Adv. Op. No. 87-008. 
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R.C. 2921.42(A)(3) prohibits a public official, during his term of office and for one year 
thereafter, from profiting from a contract that was awarded by his legislative body, while he is a 
member thereof, unless the contract was competitively bid and was awarded to the party that 
submitted the lowest and best bid. In the absence ofcompetitive bidding, there is no exception 
to R.C. 2921.42(A)(3). Adv. Op. No. 92-014. 

The prohibition of R.C. 2921.42(A)(3) will apply whenever a public official realizes a 
financial advantage, gain, or benefit that is a definite and direct result of a public contract 
authorized by him or by a legislative body of which he is a member, if the contract was not 
competitively bid and awarded to the lowest and best bidder. Adv. Op. No. 89-006. A public 
official will be deemed to profit from a contract awarded to his employer where: (1) the 
establishment or operation of his employer is dependent upon receipt of the contract; (2) the 
creation or continuation of the official's position with his employer is dependent upon the award 
of the contract; (3) monies received from the contract would be used by his employer to 
compensate the employee or as a basis for the official's compensation; or (4) the employee 
would otherwise profit from the award ofthe contract. Adv. Ops. No. 87-004 and 88-008. 

As set forth above, you are the CTO Executive Director. Applying the facts you have 
described to the factors above, it is apparent that the operations of the organization are dependent 
upon the county contracts. If you were elected to county council, you would occupy a definite 
and direct position ofprofit in CTO's contracts with the county. 

You would not be prohibited from serving as a member of county council during the 
terms of the CTO contracts in existence at the time you are sworn in to the office. Adv. Op. No. 
88-008 (the prohibition in R.C. 2921.42(A)(3) does not apply to any contract approved or 
authorized by a public agency prior to an official's election to the governing board of the 
agency). However, if the current CTO contracts are renewed by the county council, or new 
contracts are awarded to CTO, R.C. 2921.42(A)(3) would prohibit you from serving both the 
county and CTO at the same time. If CTO were to continue to receive funding from the county 
after you are a council member, you would be required, before the council made any decisions 
regarding the funding, to step down from one of the two positions in order to avoid a violation of 
R.C. 2921.42(A)(3). 

There are a number ofother prohibitions that would apply to you ifyou were to serve on 
the county council while also serving as Executive Director ofCTO. 

Having an Interest in a County Contract 

R.C. 2921.42(A)(4) states that no "public official" shall knowingly: 

Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or 
for the use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality 
with which the public official is connected. 
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R.C. 2921.42 would prohibit you from having a definite and direct, pecuniary or 
fiduciary, interest in the contracts of the county. Adv. Ops. No. 78-005 and 81-003. Ifyou were 
to simultaneously serve on the county Council and as the Executive Director ofCTO, you would 
have a prohibited interest in the contracts between the county and CTO. Adv. Op. No. 81-008. 

There is an exception to this prohibition. R.C. 2921.42(C). The four requirements of the 
exception are factual determinations, strictly applied against the official involved, who must 
demonstrate that he meets the elements. Adv. Ops. No. 83-004 and 84-011. Whether a 
particular transaction meets the criteria ofDivision (C) depends upon the facts and circumstances 
of each individual situation. Adv. Op. No. 78-001. 

With respect to the existing contracts between CTO and the county, you will be able to 
meet the requirements of the exception for those existing contracts. See R.C. 2921.42(C)(2) and 
Adv. Op. No. 88-008. In other words, if you were elected to county council, you could serve as 
both a member ofcouncil and CTO Executive Director during the terms of the existing contracts 
without a prohibited interest in those contracts under R.C. 2921.42(A)(4). Because R.C. 
2921.42(A)(3) prohibits you from continuing to serve in both positions if the current contracts 
are renewed by the county council, or new contracts are entered into, it is unnecessary to 
examine the prohibition in R.C. 2921.42(A)(4), and its exception, with respect to future 
contracts. 

Participating in Matters Affecting CTO 

R.C. 2921.42(A)(l) states that a public official shall not knowingly authorize or employ 
the authority or influence ofhis office to secure authorization of any public contract in which he 
has an interest. This provision would prohibit you, ifyou serve as a county council member and 
as CTO Executive Director, from voting upon, discussing, or otherwise using your authority or 
influence to secure, any allocation of county funds to CTO. You would be prohibited, for 
example, from recommending CTO to any county agency. 

R.C. 102.03(D) would prohibit you from using or authorizing the use of the authority or 
influence ofyour office to secure anything ofvalue if the thing ofvalue is ofsuch a character as 
to manifest a substantial and improper influence upon you with respect to your duties. 
R.C. 102.03(E) would prohibit you from soliciting anything of value if the thing of value is of 
such a character as to manifest a substantial and improper influence upon you with respect to 
your duties. The Ethics Commission has determined that R.C. 102.03(D) and (E) prohibit a 
public official from participating in any matter that would provide a benefit to an organization 
that he serves in a fiduciary capacity and from soliciting any benefit to an organization he serves 
in a fiduciary capacity. See Adv. Ops. No. 89-005, 90-012, and 92-004. 
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In the situation you have described, the funding that CTO receives from the county is a 
thing of value. While you serve as the Executive Director of CTO, the funding that CTO 
receives from the county could manifest a substantial and improper influence upon you in 
matters before the county council involving CTO. Adv. Op. No. 87-006. 

Therefore, RC. 102.03(0) and (E) would prohibit you, while you serve as CTO 
Executive Director, from participating as a member of county council in matters before the 
council that affect the interests of CTO. You would be prohibited from participating in the 
voting, discussion ofcouncil, and any other formal action by council involving these matters. In 
addition, you are prohibited from participating in such matters informally by discussing such 
matters with other Council members and engaging in formal or informal lobbying on behalf of 
CTO. 

Performing Services for or Representing CTO 

You should also be aware that R.C. 102.04(C) prohibits you, as a member of county 
Council from receiving compensation from CTO for performing any services for it on a matter 
pending before any instrumentality of the county, including the county Office of Homeless 
Services, Department of Development, and Board ofHealth. Adv. Op. No. 90-008. There is an 
exception to this prohibition, but it would not apply to you as an elected official. R.C. 
102.04(D). You receive compensation from CTO for the services you provide as Executive 
Director. Therefore, in your role as Executive Director, you would be prohibited from 
discussing CTO's contracts with any county official or employee, and from interacting with 
county offices regarding any of the services that CTO provides to the county. 

If it is necessary for a CTO employee to act as the contact person with the county on 
county contracts and funding, it must be someone other than you. If your job duties as the 
Executive Director of CTO require that you represent its interests before county agencies or 
otherwise provide services on matters before county agencies, it would be impossible for you to 
engage in those job duties and comply with R.C. 102.04(C) while you serve on county council. 

Additionally, R.C. 102.03(A)(l) prohibits you from representing CTO, before any public 
agency, not just the county, on any matter in which you personally participated as a public 
official. Adv. Op. No. 89-008. Unlike R.C. 102.04(C), which prohibits you from receiving 
compensation to perform services, RC. 102.03(A)(l) prohibits you from representing any person 
on certain matters regardless ofwhether you receive compensation. Adv. Op. No. 91-006. 

Conclusion 

The public contract provisions in the Ethics Law prevent those individuals who are 
responsible for making public purchases and expending public funds from profiting or benefiting 
from those purchases or expenditures, and from acting to secure such profits or benefits for 
themselves or closely related parties. 
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As explained above, you would occupy a position of profit in the contracts between the 
county and CTO. Therefore, R.C. 2921.42(A)(3) will prohibit you from holding both positions 
when it becomes necessary for county council to act on any renewal or new award ofcontracts to 
CTO. Once the existing contracts have ended, you will be required to step down from one of 
the two positions ifCTO wishes to continue to provide services to the county. 

If you sexve in both positions during the terms of the existing contracts, you will be 
prohibited from: (1) authorizing, or taldng any formal or informal action to secure, any contracts 
or other things of value for CTO; (2) perfonning services for CTO on any matter that is before 
any agency of the county; and (3) representing CTO before any public agency on any matter in 
which you participated as an official of the county. 

The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
June 29, 2010. The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport 
to interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional information, 
please feel free to contact this Office again. 

c::::::::S:injce~rel~~ ~~-~ C) ~ 
· r . Hardin 

ChiefAdvisory Attorney 




